Üniversite yönetiminden bir garip 'kapatma' politikası! Boş bölümler görülmedi
Uşak Üniversitesi kontenjanları tamamen dolu olan bölümlerin kapatılmasını talep ederken kontenjanları dolmayan bölümler için herhangi bir girişim yapılmadı.
Uşak Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın atanmasından sonra, 2018 yılından beri başta öğrenci sayısının azlığı ve kontenjanların dolmaması sebebiyle bazı programlar kapatıldı.
Birgün'den Berkay Sağol'uın haberine göre göre; birçok bölümün özellikle ikinci öğretim programları kapatılırken, Tarih, Antropoloji, Halk Bilimi, Çevre Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü ise tamamen kapandı.
Bu bölümlere ek olarak Spor Bilimleri Fakültesi’nde, Antrenörlük Eğitimi Bölümü ile Spor Yöneticiliği Bölümü’nün ikinci öğretim programlarının kapatılmasının teklif edildiği bildirildi.
YÖK’ten alınan verilere göre ise 2020 yılında iki bölümün de kontenjanları tam dolu. Antrenörlük Eğitimi Bölümü ile Spor Yöneticiliği Bölümü’nün ikinci öğretim programlarına 41 kişilik kontenjan açılırken, bölüme 41 kişi yerleşti.
BOŞ BÖLÜMLER İÇİN BİR ÇABALARI YOK
Uşak Üniversitesi Rektörlüğü ayrıca 2020 yılı YKS yerleşme sonuçlarına göre, Türkiye genelinde devlet üniversitelerinde doluluk oranı yüzde 98,78 olan Ekonometri Bölümü’nün kapatılması için de teklif verdi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yer alan ve kapatılması teklif edilen bölümde ise 72’si örgün öğretim, 63’ü ikinci öğretim olmak üzere toplam 135 öğrenci eğitim görüyor. Bölüme 2019 yılından beri öğrenci alınmıyor.
YÖK tarafından geçen mart ayında üniversiteye gönderilen yazıda ise, Ekonometri Bölümü’nün kapatılması teklifine ilişkin, “Daha önce öğrenci alımını durdurmuş ve halen kayıtlı öğrencisi bulunan bölüm, kapatılmamakla birlikte kamu kaynaklarının etkin kullanımı açısından söz konusu bölümün durumunun kurumunuzca değerlendirilmesi uygun görülmüştür” denildi.
Öte yandan Uşak Üniversitesi’nde bulunan Tarla Bitkileri, Zootekni, Arkeoloji Bölümü, İktisat, Maliye ve Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinin ise son 2 yıldır kontenjanları dolmamasına rağmen kapatılmalarına yönelik herhangi bir teklif yapılmadığı öğrenildi.