Ünlü ekonomist önümüzdeki 6 ayı değerlendirdi! Korkutan dolar, enflasyon ve IMF yorumu

Abone ol

Ekonomist Atilla Yeşilada, “Dolar TL'de ilk çeyreği çok riskli görüyorum. Dolar S-400 pazarlığı ile 8.5-9 TL'lere gidebilir. Sonra ya ödemeler dengesi sorunları ile boğuşulur ya da IMF gelir ve dolar 7'nin altına geriler" ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde yeni yıl heyecanı yaşanırken, önümüzdeki yıl ekonomik anlamda Türkiye için nasıl bir yıl olacağı da merak ediliyor.

Ekonomist Atilla Yeşilada, Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın sorularını yanıtladı.

Yeşilada, ekonomide yeni yıl için iki kritik tarih verdi. İlki Türkiye özelinde, 1. çeyrek sonu: şubat ve mart ayı. Ünlü ekonomist, özellikle S-400 ve Akdeniz'deki hakimiyet sorunları ile ilgili ABD ve AB'nin eş zamanlı sıkıştırması ile kur şokları yaşanabileceğini söyledi.

“DOLAR 8,5-9 LİRAYA GİDEBİLİR”

Yeni yılın ilk çeyreğini tehlikeli gördüğünü belirten Yeşilada, “Dolar TL'de ilk çeyreği çok riskli görüyorum. Dolar S-400 pazarlığı ile 8.5-9 TL'lere gidebilir. Sonra ya ödemeler dengesi sorunları ile boğuşulur ya da IMF gelir ve dolar 7'nin altına geriler.

-Enflasyon düşmez. İç talep sıfırlansa da devalüasyon ve üretici fiyatları kaynaklı bir fiyat artışı var. Kış aylarında yüzde 15 16'yı görürüz. En iyi senaryom yüzde 12, kötü senaryom yüzde 17. -İşsizlikte yüzde 20'lere kadar çıkabiliriz. Geniş tanımlı işsizlik zaten şu anda yüzde 26. Önemli olan bunun ne zaman resmi verilere yansıyacağı. Bu kış pek çok esnaf “Yeter artık, kapatıyorum” diyecek. Para kazanacağınıza inanmıyorsanız bedava da olsa kredi almazsınız” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM TURİZM ZORLANACAK”

Turizm sektöründe bir süre daha toparlanmanın zor olduğunu belirten Yeşilada, şunları söyledi:

Yeni konut satışında hızlı bir azalma var. Önümüzdeki dönemde turizm de zorlanacak. 2020'den elbette daha iyi bir yıl yaşayacaklar ama çok düşük kâr marjı ile çalışan bu sektör turları otelleri dolduramazsa diğer riskli sektörler gibi aldığı kredileri geri ödeyemez.

Bütün bunlar da geliyor, bankacılık sektörünün başına patlıyor. Şu anda bile yüzde 15 kredi riskli ya da batık durumda. Batık kredi miktarı 50 milyar dolar civarında. Bu parayı kim koyacak bankalara. Bütün bankalar çıkmak için can atıyorlar. Yeni bir yatırım bu dönemde gelir mi? Yine devletin üzerine kalacak.

"2021 GEÇEN YILA GÖRE DAHA İYİ GEÇECEK"

Ben, “Aşı geldi, 6 aya toparlanırız” fikrine katılmıyorum. 2021, 2020'den daha iyi geçecek ama bu salgınla oluşan yara izlerini çok kolay kapatabileceğini zannetmiyorum. Çok güçlü ve sürdürülebilir bir toparlanma olmayacak.

İşte kiralık ve satılık evde en çok tercih edilen bölgeler Ekonomi Borsa rekor seviyeyi gördü Ekonomi İşten çıkarma yasağına rağmen bankalarda çalışan sayısı 11 ayda 2.776 kişi azaldı Ekonomi Köprü geçişlerine zam geliyor Ekonomi