Uyuşturucu kullanımı da ticareti de arttı: Bir yılda binlerce dosya

Abone ol

Uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretine ilişkin savcılıklardaki dosya sayısı üç yılda 965 bini buldu. Artışı değerlendiren CHP’li Emir, “Bu tablo iktidarın uyuşturucu ile mücadeledeki zafiyetine işaret ediyor” dedi.

Uyuşturucu kullanımına yönelik verilerin bilinçli bir şekilde gizlendiğini iddia eden CHP Milletvekili Murat Emir, Cumhuriyet Başsavcılıklarında karara bağlanan uyuşturucu kullanımı ve ticareti konulu dosyaların detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

Emir’in açıkladığı veriye göre, “Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak” suçlarını içeren TCK 191 kanun maddesi kapsamında 2019’da 183 bin 127 yargılama yapıldı. Aynı yıl, Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki dosyalarda yer alan, “Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı kolaylaştırma” suçlamasıyla yapılan soruşturma sayısı 108 bin 421 oldu.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, 2019’da uyuşturucu konulu suçlamalara yönelik toplam 62 bin 125 adet, “Kovuşturmaya yer yoktur” kararı alındı.

BİR YILDA BİNLERCE DOSYA

2020 yılında ise Cumhuriyet Başsavcılıklarında TCK’nın 191’inci Maddesi kapsamında 192 bin 795 dosya açıldı. Aynı yıl, 99 bin 120 adet de savcılıklara “Uyuşturucu imal ve ticari ile kullanımını kolaylaştırma” suçlaması soruşturma konusu oldu. TCK 191 ile TCK 188-190 kanun maddeleri kapsamında görüşülen dosyalarda 2020 yılında 76 bin 874 kovuşturmaya yer olmadığına hükmedildi.

Emir, 2020 yılından 2021 yılına kadar ise uyuşturucu suçlarında bir yılda yüzde 31’lik artış yaşandığını kaydetti. Buna göre, 2021 yılında Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki TCK 191 kanun maddesi kapsamındaki suç sayısı 263 bin 650, TCK 188-190 kanun maddeleri kapsamındaki suç sayısı ise 118 bin 699 oldu. 2021 yılındaki uyuşturucu madde kullanımı ya da ticareti suçlarına yönelik yargılamalarda alınan, “Kovuşturmaya yer yoktur” kararı sayısı ise 94 bin 530’a ulaştı.

VERİLER ENDİŞE VERİCİ

Verilerin endişe verici olduğunu söyleyen Emir, “Dünya genelinde gittikçe yaygınlaşan uyuşturucu kullanımı ne yazık ki ülkemizde daha da hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır” diye konuştu. İktidarın bilinçli bir şekilde birçok veriyi saklama gayretinde olduğunu kaydeden Emir, şunları söyledi:

“Buna karşın savcılıklardaki dosya sayısı, gizlenmek istenen felaketin boyutlarını gözler önüne seriyor. Gençlerimiz uyuşturucunun esiri olurken ne İçişleri Bakanlığı ne de Sağlık Bakanlığı yeterli derecede önlem alıyor. İktidar maalesef her geçen gün gençlerimizi esir almaya devam eden uyuşturucu felaketine karşı gözlerini kapamış durumda. İktidar, bir an önce bu vahim tablonun farkına varmalı ve gerekli önlemleri almalıdır.”

Polisin sıktığı biber gazı ile ölen 14 yaşındaki Yiğitcan hakkında AYM'den karar Güncel Seferberlik başladı: CHP’den tüm belediyelere 'yurt' çağrısı Güncel Meteoroloji’den İstanbul ve birçok ile yağış uyarısı Güncel İçki masasında fotoğraf paylaşan TEİAŞ görevlisine mobbing ve sürgün iddiası Güncel