Uzaktan eğitim onlara herkesten daha uzak
Göç mağduru Suriyeli ilkokul öğrencilerinin eğitime erişimde yaşadığı sorunlar, uzaktan eğitim sürecinde katlanarak arttı.
Göç mağduru Suriyeli ilkokul öğrencilerinin uzaktan eğitim sürecinde karşılaştığı zorluklar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Dergisi’nde yayımlanan araştırmayla ortaya konuldu. Aileleri, Suriye’de 2011 yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen ve Türkiye’de dördüncü sınıfta öğrenim gören 36 öğrenci ile yürütülen araştırmada, “Covid-19 salgını döneminde öğrenme süreçlerinde en çok zorlanılan konu nedir?” sorusuna yanıt arandı.
Birgün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, araştırmadan elde edilen bulgular, “Okuldan uzak kalma durumu, evdeki eğitim etkinlikleri, dersler açısından zorlanılan durumlar” ve “dersler açısından hoşa giden durumlar” olarak dört farklı tema altında paylaşıldı. Uzaktan eğitim sürecinde okuldan uzak kalan Suriyeli öğrenciler, “Evde çok sıkılıyorum. Arkadaşlarımı çok özlüyorum. Yalnız hissediyorum” ifadelerini kullandı.
BABAM YENİSİNİ ALACAKMIŞ
Öğrenciler, “Covid-19 sürecinde dersler açısından en çok zorlandığın şey ne oldu?” sorusuna şu yanıtları verdi:
♦ Ev çok kalabalık olduğu için derslerime odaklanamıyorum. Tam derse odaklanırken biri temizlik yapıyor ya da birine yardım etmem gerektiği için dersimi yarım bırakıyorum.
♦ En zorlandığım ders Fen Bilimleri... Bu dersi anlamakta zorlanıyorum ve soru sormak istiyorum ama televizyondan nasıl sorabilirim?
♦ Televizyon kırılmadan önce EBA dinliyordum ama artık dinleyemiyorum. Babam işe dönünce yeni alacakmış.
TELEVİZYON DİLİ ARAPÇA
Öğrencilerin EBA ile ilgili yaşadığı sorunlarda dil sorunu öne çıktı. Bazı öğrenciler, Türkçe’ye yeterince hâkim olmadıkları için birçok dersi anlayamadığını belirtti. Öğrenciler bazıları da evde kullanılan televizyonda Arap kanalları olduğu için EBA’ya hiç erişemediğini dile getirdi.
ANLAMADIĞIM YERLERİ SORAMIYORUM
Öğretmenleri tarafından ödevler verilen öğrenciler, ödevleri tamamladıktan sonra bu ödevlere ilişkin öğretmenlerinden geri bildirim almadıklarını ve ödevle ilgili anlaşılmayan bölümlerle ilgili sorularını öğretmene soramadıklarını söyledi. Suriyeli öğrencilerin, bu konuda söyledikleri şöyle sıralandı:
♦ Öğretmenimin attığı ödevleri yapıyorum. Öğretmenim doğru veya yanlış diyor ama yanlış olanları anlatmıyor.
♦ Öğretmenim derslerde yardım ediyordu, anlamadıklarımı anlatıyordu. Şimdi ödevler veriyor ve anlamadıklarımı kimseye soramıyorum.
♦ Öğretmenimiz canlı ders yapsa benim için daha iyi olur. Önceden anlamadığım yerleri sorabiliyordum artık soramıyorum.