Uzaktan eğitim sisteminde erişim sıkıntısı

Abone ol

Aynı zamanda veli olan öğretmenler uzaktan eğitimle ilgili izlenimlerini anlattı. Dursun, Yılmaz ve Tunalı öğrencilerin eğitimden memnun olmadıklarını ve sisteme erişim konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Aynı zamanda veli olan öğretmenler uzaktan eğitimle ilgili izlenimlerini anlattı. Dursun, Yılmaz ve Tunalı öğrencilerin eğitimden memnun olmadıklarını ve sisteme erişim konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Yılmaz, her sınıfta 6-7 öğrencinin sisteme giremediğini söyledi.

Virüs nedeniyle eğitime verilen aranın ardından başlayan uzaktan eğitim nisan sonuna kadar devam edecek. Salgının kontrol altına alınmaması durumunda ise bu süreç daha da uzayabilir.

Bu süreçte hem öğretmenler hem de öğrenciler uzaktan iletişim kurmak zorunda. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), EBA TV üzerinden yaptığı yayın dışında öğretmenler başka uygulamalar da kullanıyor. Süreç öğretmenlerle öğrencilerin iletişimini etkilerken, aynı zamanda sınıfsal farklılıkları da gözler önüne serdi. Evinde interneti, bilgisayarı hatta televizyonu dahi olmayan öğrenciler bu süreci oldukça sıkıntılı geçiriyor. Hem öğretmen hem de veli olan üç yurttaş sürece ilişkin izlenimlerini BirGün’den Mustafa Kömüş'e değerlendirdi.

DERS TAKİBİ ÇOK ZOR

►Hülya Dursun (İstanbul):

2 çocuğum var. Biri altıncı sınıfta biri ikinci sınıfta okuyor. 2. sınıfa giden çocuğumun öğretmeni başka uygulamalar üzerinden iletişim kuruyor. EBA’da ciddi sıkıntılar mevcut. Özellikle ders takibi konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Bazen ulaşamıyoruz. İçerik yeterli sayılabilir ama tabii okulun yerini tutmuyor. İki çocuğum olduğu için takip konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz.

Ayrıca erişim konusunda da ciddi sorunlar yaşanıyor. Çok öğrencim var interneti, bilgisayarı olmayan. EBA’ya hiç giremeyen. Her sınıfta böyle şeylerle karşılaşılıyor.

LGS ÖĞRENCİLERİ SIKINTIDA

►Sibel Yılmaz (Kocaeli):

EBA’nı her şeyden önce altyapısı zayıf. İçerik bakımından kötü olduğunu düşünüyorum bir öğretmen olarak. Bir veli olarak da takibinin çok güç olduğunu görüyorum. Ayrıca bütün öğrenciler faydalanamıyor. Erişim konusunda sınıfsal ayrımı net bir şekilde gördük. Her sınıfta 6, 7 öğrenci var böyle. Öğrencilerim geçmiş derslerin tekrar edildiğini söylüyor. Özellikle sayısal derslerden hiç memnun değiller. EBA dışında öğretmenlerin kullanmak zorunda bazı uygulamalar var, bunlar da güvenlik sorunu oluşturuyor. Milli Eğitim Müdürlükleri bu konuda sorumluluğu öğretmene bırakıyor.

LGS’ye hazırlanan öğrencilerim çok ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Ne yapacaklarını bilemez haldeler. İki sınıfım var sekizinci sınıf okuyan. Yalnız kalmış hissediyorlar. Psikolojik destek yok. Bir türlü motive olamıyorlar.

EŞİT İMKÂNLAR YOK

►Eylem Tunalı (İzmir):

Ulaşılabilirlik ve giriş konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. EBA yerine başka uygulamalar da tercih ediliyor. Onlarda güvenlik problemleri var. Bugün hep o uygulamalarla ilgili yazıları okudum. İdareden de kullanmayın baskısı var. Tabii öğrenciler üzerindeki ders yükü arttı. Öğretmenler WhatsApp üzerinden ödevler veriyorlar. Sosyalleşme de zayıfladığı için çocuğum da oldukça bunaldı ders yükünden.

Öğrencilerimle iletişim kurmaya gayret ediyorum. Her öğretmen aynı şekilde. Ancak her öğrencide aynı imkân yok. Öğrenciler eşit değil. Bütün bu problemler yaşanmadan düşünmeliydi tabii bunlar. Ama şu an görüyoruz EBA’ya giremeyen çok ciddi sayıda öğrenci var.

Üniversite öğrencileri dikkat: YÖK Başkanı Saraç’tan yeni açıklama Eğitim Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Kovid-19'un ruhsal sağlığımızla ilgili boyutu çok önemli Eğitim MEB: Uzaktan ders için sadece EBA Canlı Ders özelliğini kullanın Eğitim Milyonları ilgilendiren ‘Zoom’ riskine ilişkin MEB’den açıklama Eğitim