Uzmanı altın fiyatlarını destekleyen 7 faktörü sıraladı

Abone ol

Rusya-Ukrayna savaşı ve hız kazanan küresel enflasyon nedeniyle güvenli varlık olan altına yatırım akışı arttı. Yükseliş sürerken, Avustralya darphanesi değerli metal analisti Jordan Eliseo, altın fyatlarını destekleyen 7 faktörü sıraladı.

Ukrayna’da yaşanan savaş, Rusya’nın ana tedarikçilerden olduğu doğalgaz, buğday, alüminyum ve nikel gibi emtiaların küresel piyasalarda azalacağı endişesiyle dünyanın ana ekonomileri üzerinde enflasyonist baskısını artırarak sürdürüyor.

Altın fiyatları ise, enflasyon endişeleri ve uzayan savaşın emtialar üzerinde fiyat baskısı yaratacağı beklentileri nedeniyle yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesiyle yükselişini sürdürdü.

Altın fiyatlarında son durum

ALTIN FİYATLARINI DESTEKLEYEN 7 FAKTÖR

Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre, Perth Mint olarak da bilinen Avustralya darphanesi değerli metal analisti Jordan Eliseo, 2011 sonrası yaşanan deneyimi tekrarlamak yerine altın boğa piyasasının devam edeceğini öngörerek, altını destekleyen 7 faktörü sıraladı.

İslam Memiş: Yeni taktik uyguluyorlar, iki hafta böyle sürecek

- Altına 2011'de aşırı alım geldi

Altın, Eylül 2011'in başlarında 1.899 doları gördü. O sırada 1.500 dolar olan 200 günlük hareketli ortalamasının yüzde 27 üzerinde yani 400 dolar fazla seviyede işlem görüyordu. Şu an ise 200 günlük hareket ortalamasının sadece yüzde 7 ile 123 dolar üzerinde. Yani 2011’de aşırı alım vardı, şimdi ise daha dengeli.

- Getiri farklarında değişim

Nominal getiri ortamı 2011 Ağustosu ile benzerlik gösteriyor. Fakat reel getiriler daha düşük ve negatif bölgede. Asıl fark ise verim eğrisinde görülüyor. 2011'de 10 yıllık ABD hazinesi ile 2 yıllık ABD hazinesi arasındaki fark yüzde 2,03 oldu. Bu yılın Şubat ayının sonunda ise spread yalnızca yüzde 0.39 idi. Bu da ekonomide beklentilerin kötüleştiği anlamına geliyor.

Alaattin Aktaş'tan Merkez Bankası isyanı: Bunu bileceksin ama gereğini yapmayacaksın

- Borsadaki hareketlere dikkat!

Şimdi ile 2011 arasındaki önemli farklardan biri altının S&P 500 karşısındaki performansıdır. 2011'in 3. çeyreğine kadarki 10 yılda değerli metal yüzde 455 oranında artarken, hisse senedi piyasasındaki artış yüzde 9 olarak gerçekleşmişti. Takip eden 10 yılda tam tersi oldu, S&P 500 yüzde 280, altın ise sadece yüzde 7 prim yaptı. Borsalarla karşılaştırıldığında altın 2011 yılında pahalıydı ancak şimdi daha ucuz görünüyor.

- Enflasyon

Altının 2011 yılındaki performansının enflasyon ile bağlantısı dile getirilse de, bugüne kıyasla enflasyonist baskı çok daha azdı. Bugün enflasyon verisi belirgin bir şekilde çok daha yüksek. Emtia fiyatlarındaki artışa paralel olarak enflasyonun daha da artması muhtemel.

Ekonomist Atilla Yeşilada dolar kuru için tarih verdi

- Algı

Gallup, her yıl ABD’deki yatırımcılara en iyi uzun vadeli yatırımın ne olduğunu düşündüklerini soran bir anket yapıyor. Genellikle yatırımcılara aralarından seçim yapabilecekleri beş seçenek sunulur: nakit, altın, hisse senedi, gayrimenkul veya tahvil. 2011'de altın en popüler yatırım aracı iken, bugün oranların borsa ve gayrimenkulün altında kaldığını gösteriyor. Bu da talep canlandığında altın fiyatına yansıması için alan bırakıyor.

- ETF piyasaları

2011 yılında, altın ETF'lerine doğru bir para dalgası yaşandı. O yılın ağustos ayında sona eren 12 ayda toplam varlıklar yüzde 8 arttı. Şubat 2022'de sona eren 12 ayda ise altın ETF'lerinden net çıkışlar oldu ve toplam varlıklar yüzde 1 düştü. Altında hali hazırda bastırılmış bir piyasa var.

- Gümüş fiyatı yükselişi destekliyor

Nisan 2011'de, altın-gümüş oranı 32'ye düştü, yani bir ons altın satın almak için 32 ons gümüş gerekliydi. 2008'in sonlarında bu oran 80'e yakındı ve altın fiyatları bu dönemde yüzde 80 arttı. Altın/gümüş rasyosu şu sıralar 78’de konumlanmış durumda. Bu, yaklaşık 14 yıl önce, hem altın hem de gümüş fiyatlarında yaşanan patlamadan hemen önceki seviyeye yakın olduğumu gösteriyor.

Alaattin Aktaş'tan Merkez Bankası isyanı: Bunu bileceksin ama gereğini yapmayacaksın Ekonomi İslam Memiş: Yeni taktik uyguluyorlar, iki hafta böyle sürecek Ekonomi Sabah yazarından Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü'ne: Meşhur olmaya mı çalışıyorsunuz? Ekonomi TÜİK'e göre, canlı hayvan fiyatı arttı Ekonomi