Uzmanlar açıkladı: Sahte içki nasıl anlaşılır?

Abone ol

Son günlerde sahte içki nedeniyle yaşamını yitiren vatandaşların haberleri sık sık gündemde yer almaya başladı. Sahte alkol insanlar arasında tedirginliğe neden olurken sahte içki nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını araştırmaya başladı.

Son dönemde yeniden artan sahte içki ölümleri vatandaşlar arasında tedirginlik yaşanmasına neden oldu. Bu nedenle sahte alkol nasıl anlaşılır şeklinde araştırmalar yapılmaya başlandı.

Sahte içkiden zehirlenme nedeninin başında ise etil alkol yerine metil alkol kullanılıyor olması geliyor. Ağırlıklı olarak sanayide boya inceltici, cam temizleyici, parfüm ve antifriz yapımından kullanılan metil alkolün, ucuzluğu ve kolay elde edilmesi sebebiyle kaçak içki üretiminde de kullanılabildiği belirtiliyor.

Peki sahte içki nasıl anlaşılır? İşte tüm merak edilenler...

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?

Sahte alkol ağırlıklı olarak kokusundan veya renginden değil de etiket bilgisinden anlaşılıyor. Bunun için vatandaşların içki şişesinin üstünde bakanlık onaylı kayıt numarasının olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor.

Aynı zamanda TAPDK bandrolü de aramak gerekiyor. Buna ek olarak içkinin orijinal ambalajında olup olmadığına da bakılabiliyor.

İçki tüketilmeden önce şişenin göz önünde açılması da sağlanabiliyor. Şüpheli durumlarda ise 174 Alo Gıda Hattı ile iletişime geçilebiliyor.

Şişenin ve etiketin yıpranmamış olması, bandrolün düzgün yapıştırılmış olması, şişe üstünde hologram bulunması, kapak kodu ve boyun kodunun birbirini tutması da önemli detaylar arasında yer alıyor.

Buna ek olarak kapağında enjektör deliği benzeri bir delik bulunan şişeleri almamak gerekiyor. Aynı zamanda alkollü içkilerin TAPDK Satış Belgesi bulunan perakende satıcılardan alınması gerekiyor.

Etiket üzerinde ise Türkçe etiket, etikette de üretici ya da ithalatçı firma adı ya da adresinin bulunmasına da dikkat edilmesi bekleniyor.

Belirgin şekilde bulanıklık olan, tortu ve kirlilik içeren alkollü içkilerin tüketilmesi sakıncalı olabiliyor.

1– Sahte içki renginden ya da kokusundan değil etiket bilgilerinden anlaşılır.

2– İçki şişesinin üzerinde bakanlık onaylı kayıt numarası olup olmadığı kontrol edilir.

3– Ambalaj üzerinde TAPDK bandrolü aranır.

4– İçkilerin orijinal ambalajında olup olmadığına dikkat edilir.

5– Tüketim öncesi içkinin göz önünde açılması sağlanır.

6– Şüphelenilen durumlarda, 174 Alo Gıda Hattı aranabilir.

UFAK DETAYLARA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Markanın yazılı olduğu etiketin ve şişenin yıpranmış olup olmadığı ile bandrolün düzgün yapıştırılmış olmasına dikkat edilmelidir. İçki şişesinin üzerinde mutlaka hologram bulunmalıdır. Şişenin kapak kodu ve boyun kodunun birbirini tutması gerekir.

Alkollü içki şişesinin kapak kısmının tutkalla yapıştırılıp yapıştırılmadığına dikkat edilmelidir. Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişeler alınmamalıdır.

Alkollü içkiler, ‘TAPDK Satış Belgesi' olan perakende satıcılardan alınmalıdır. Şişenin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterilmelidir.

Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edilmelidir. Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkiler kesinlikle tüketilmemelidir.

Ağır koronavirüs hastaları hakkında dikkat çeken araştırma! Bu belirtilere dikkat Sağlık Eşek sütü içilir mi, yararı var mıdır? Sağlık Araç klimalarında koronavirüs tehlikesi Sağlık Gıda güvenliğinde sansür endişesi Sağlık