Uzmanlar, Sağlık Bakanlığı'nın 'sıtma ilacı' kararını değerlendirdi: Geç alınmış bir karar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, koronavirüs tedavisi için övünerek açıkladığı Hidroksiklorokin ilacı tedavi rehberinden çıkarıldı. Uzmanlar, kararın geç alındığını ifade ediyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca övünerek, ''Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip'' dediği Hidroksiklorokin ilacı bakanlığın rehberinden çıkarıldı.
Alınan kararı değerlendiren uzmanlar, atılan adımının geç olduğunu ifade ediyor.
''DOĞRU AMA GEÇ ALINMIŞ BİR KARAR''
BirGün'den Berkay Sağol'a konuşan TTB 2’nci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, ilacın çok ciddi yan etkileri olduğunu vurguladı.
Ökten, ''İlaç farklı hastalıklarda kullanılabilir ama bu hastalıkta kullanım yeri yok. İlacın Covid-19’a karşı hiçbir şekilde etkili olmadığı ortaya çıktı ve Dünya Sağlık Örgütü ilacı çok uzun süre önce kullanımdan çıkardı. Bilim insanlarının ve TTB’nin tüm uyarılarına rağmen Sağlık Bakanlığı bu ilacı ısrarla kullanımda tuttu. İlacın kullanımdan çıkarılması kararı doğru ama çok geç alınmış bir karar'' ifadelerini kullandı.
''BU YASAK UTANÇ DUYULACAK BİR ŞEY''
Sağlık Bakanlığı’nın izni olmadan Türkiye’de pandemiyle ilgili bilimsel çalışma yapmanın yasak olduğuna dikkat çeken Ökten, “Bu yasak kabul edilebilecek bir şey değil, hatta utanç duyulacak bir şey. Bununla ilgili itirazlarımızı yaptık. Bu izin zorunluluğu sebebiyle, hidroksiklorokin ve etkileriyle ilgili Türkiye’de herhangi bir çalışma yapılmadı. Dünya literatüründe ilaçla ilgili çalışmalar var; ama bu kadar uzun süre kullanılan bir ilaçla ilgili Türkiye’de yapılmış bir çalışma yok” dedi.
Araştırma yapılamaması nedeniyle ilacı kullanan insanlara ne olduğuna ilişkin bilgi edinemediklerini söyleyen Ökten, “Sağlık Bakanlığı bu bilgileri açıklamak zorunda. Dünyanın kabul etmediği bir ilaç bu kadar uzun süre neden kullanıldı? Özellikle kalp hastalarına yan etkileri olan ilaçtan insanlar zarar gördü mü? Buna bağlı olarak ölümlerde bir artış söz konusu mu? Bakanlık tüm bu soruları yanıtlamalı” diye konuştu.