Uzmanlar Tarım Bakanı Kirişci’ye tepkili: 'Daha kendi arazimizi bile yönetemezken Venezuela’da nasıl soya üreteceğiz?'
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci'nin Venezuela'da yaptığı açıklamalar tepki çekti. Tarım uzmanları ise Venezuela'da toprak kiralanmasına karşılar: "Daha kendi arazimizi bile yönetemezken Venezuela’da nasıl soya üreteceğiz?"
GERÇEK GÜNDEM – MELİSA GÜLBAŞ
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin dün Venezuela’nın başkenti Karakas’ta yaptığı açıklama, muhalefetin tepkisini çekti.
Türkiye’nin Venezuela’da tarım ürünü yetiştirecek olmasının yanında Kirişci’nin "Biz hayvancılık yapıyoruz; hayvanlarımıza pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp, yediriyoruz" sözleri de tepkilerin odağındaydı.
“TÜRKİYE YERLİ VE MİLLİYSE NEDEN ÜRETİM DESTEKLENMİYOR”
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel Türkiye’nin Venezuela’da soya üretileceği haberine tepki gösterdi. Gökçel, Türkiyenin 3 milyon ton soyaya ihtiyacı olduğunu ve bunun da yüzde 95’inin ithal edildiğini söyledi. Türkiye’nin soya üretebileceğini söyleyen Gökçel ‘yerli ve milli’ tartışmalarını gündeme getirdi. “Yerli ve milli olduğunu söyleyenler neden soya üretimini destekleyip de soyayı ülkemizde üretemiyorlar?” açıklamalarında bulundu.
Tarım Bakanlığının Venezuela’da buğday üretme planlarının ardından açıklama yaptıklarını söyleyen Gökçel, Venezuela’nın buğday için yeterli iklim koşullarına sahip olmadığını daha önceden söylediklerini açıkladı.
TRAKYA’DA ‘ÇAYIR TIRTILI’ İSTİLASI VARKEN TARIM BAKANI VENEZUELA’DA
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Venezuela’da tarım arazisi bakarken, Trakya’daki ayçiçeği tarlalarında ‘çayır tırtılı’ istilası yüzünden binlerce dekar alandaki ürün zarar gördü. Artan ilaç fiyatları yüzünden tarlaların ilaçlanamamasının ‘çayır tırtılı’ istilasına neden olduğunu söyleyen uzmanlar bunun fiyatlar ve üretim üzerinde de büyük bir etkisinin olabileceğini söylüyor.
Tarımda yaşananları Gerçek Gündem’e değerlendiren CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, Bakanlığın tırtılla mücadelede işi şansa bıraktığını, ayçiçek üretiminin büyük bir tehdit altında olduğu açıklamalarında bulundu.
Gereken önlemlerin alınmaması, gübre ve ilaç fiyatlarındaki fahiş artışlar sonucu ortaya çıkan ‘’çayır tırtılı’’ istilasının hem üreticiyi hem de tüketiciyi etkileyeceği söyleniyor. Uzmanlar başta ayçiçek yağı olmak üzere pek çok üründe fiyat artışı olacağı konusuna dikkat çekti.
“ÇİFTÇİNİN SES ÇIKARACAK GÜCÜ YOK”
AKP iktidara geldiğinde 93 milyon dönüm arazide buğday üretildiğini ama bugün ise üretimin 67,5 milyon dönüme düştüğünü söyleyen CHP’li Orhan Sarıbal iktidarın ülkedeki tarımı mahkûm ettiğini belirtti. Sarıbal, ülkenin kapasitesinin olduğunu ama yanlış politikalar yüzünden dışa bağımlı hale geldiğimizi söyledi. Çiftçinin yönlendirilmediğini ve destek göremediğini söyleyen Sarıbal artık çiftçinin ses çıkaracak gücünün olmadığını da sözlerine ekledi.
“DAHA KENDİ ARAZİMİZİ BİLE YÖNETEMEZKEN VENEZUELA’DA NASIL SOYA ÜRETECEĞİZ?”
Yaşanılanları Gerçek Gündem’e değerlendiren tarım yazarı Abdullah Aysu ise tarımda dışa bağımlılığın nedenlerinden birinin çiftçinin üretimden vazgeçmesi olduğunu söyledi.
Çiftçinin destek görememesi ve çiftçinin üretimden vazgeçmesinin ise yaklaşık 3,5-4 milyon hektar civarında arazinin ekilememesine yol açtığını söyledi.
Ekilemeyen 3,5 milyon arazinin 2,7 milyon hektarına yakınının buğday üretecek olan çiftçinin vazgeçtiği araziler olduğunu söyleyen Aysu “Daha kendi arazimizi bile yönetemezken ve kendi tarım politikalarını uygulayamazken Venezuela’da nasıl soya üreteceğiz?” ifadelerini kullandı.
Venezuela’nın yetiştirdiği ürünler arasında soyanın önemli bir yerinin de olmaması akıllarda soru işareti bırakıyor. Venezuela’da soyanın verimli olarak yetiştirilip yetiştirilmeyeceğine dair şüpheleri olan Aysu, ülkedeki toprağın, iklimin veya arazinin uygun olamayabileceği nedenleri üzerinde durdu.
“VERİMLİ TOPRAKLARIMIZ VARKEN BAŞKA BİR ÜLKEDE TORPAK KİRALAMAK HANGİ KAFAYA HİZMET EDİYOR”
Tarım politikalarındaki yanlışların bedelini en çok vatandaş ödüyor. Üretilemeyen ürünlerin, yurt dışından getirilmesi fiyatları şişiriyor.
Çiftçiler ise giderek üretimden kopuyor ve geçim sıkıntıları büyüyor.
Yaşadıklarını öğrenmek için mikrofon uzattığımız bir çiftçi, AKP iktidarının Türkiye’nin her tarafında tarımı bitirdiğinden şikâyetçi. Üretici olarak destek göremediğini belirten çiftçi, şunları anlattı:
“Ben 78’lerde Trakya’ya zevkle giderdim, her taraf tarım arazisiydi, izlemeye kıyamıyordum. Şimdi orayı mahvettiler, inşaatlarla doldurdular, kıydılar. Türkiye’nin her tarafını tarımda bitirdiler, tarım arazilerini peşkeş çektiler.
Bizim Anadolu topraklarımızın binlerce yıllık geçmişi var ve çok verimli. Durum böyleyken dünyanın bilmem neresinde bir ülkede toprak kiralamak ve orada tarım yapmak hangi kafaya hizmet ediyor?”