Uzmanlar yorumladı: Borsa İstanbul’da rekor, ekonomiye güven mi, yatırımcının risk kaygısı mı?

Abone ol

Küresel piyasalarda artan enflasyon baskısı ve yurt içinde enflasyonun daha da artacağı endişesiyle Borsa İstanbul tarihi zirveye yükseldi. Ekonomistler ise, TL'nin değer kaybıyla birlikte yatırımcının borsaya olan talebinin arttığına dikkat çekti.

GERÇEK GÜNDEM - ÖKKEŞ TAŞKIN - Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler gündemin odağındaki yerini korurken, veri gündeminde ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) öne çıktı. Yurt içinde, yüzde 61,14 olan enflasyonun daha da artacağı endişesi risk algısı olarak devam ederken, yatırımcılar Türk lirasında yaşanan değer kaybının ardından yön arayışına girdi.

Öte yandan, ABD başta olmak üzere küresel ölçekte etkili olan enflasyonun merkez bankalarını daha da şahinleştirebileceğinden endişe edilirken, FED'in 2022 Haziran’da bilanço küçültmeye başlayabileceği kaydedildi.

BORSA İSTANBUL'DA REKOR

Bu gelişmelerle birlikte, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 18,90 puan ve yüzde 0,77 değer kazanarak 2.482,66 puana yükseldi. Böylece endeks, tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, ''BIST 100 Endeksi dün tarihinin en yüksek kapanışını gerçekleştirerek bir rekora imza attı. Piyasalarımızdaki güven ve istikrar iklimini güçlendirecek adımları atmaya hız kesmeden devam edeceğiz'' dedi.

''BORSA, ARTEN TALEP DOĞRULTUSUNDA YÜKSELDİ''

Borsanın tarihi zirveye ulaşmasını Gerçek Gündem'e değerlendiren Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, ''Borsanın yükselmesi ekonominin iyi olduğu anlamına gelmez. Negatif reel faiz politikası yatırımcıyı başka yatırım araçlarına yönlendirdi. Dolara müdahale edileceği endişesi ile artan talep doğrultusunda borsanın yükseldiğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

''KÜÇÜK YATIRIMCIYI ALDATAN YÖNLENDİRMELER''

İktisatçı Mustafa Sönmez ise, ''Yüksek enflasyonla baş edemeyen yurttaşlar yatırım aracı olarak borsaya yöneliyor. Borsaya olan talep doğrultusunda zirve görülürken, talebin kalıcı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü kalıcı olan tek şey enflasyon. Yatırımcı anlık olarak yön arayışındayken, yaşanan durum küçük yatırımcıyı aldatan yönlendirmelerdir. Enflasyona karşı parasını korumak isteyen yatırımcının borsaya yönelmesiyle yükseliş kaydedildi'' dedi.

Üç büyükşehirde yıllık kira artışı yüzde 100'ün üzerinde: İstanbul'un 'uygun' ilçelerinde 3+1'ler 5 bin liradan başlıyor Ekonomi İstanbul'da damacana su fiyatlarına 4 ayda yüzde 150 zam Ekonomi Bakan Derya Yanık: Mart ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 6,6 milyar liralık nakdi yardımda bulunduk Ekonomi 10 soruda bayram ikramiyesi: Ne kadar artması bekleniyor, iki aylık alanlar ne yapacak? Ekonomi