Vakıflar Genel Müdürlüğü Danıştay'ın 'tahliye' kararını yok saydı!

Abone ol

İstanbul Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait bina hakkında tahliye kararı Danıştay tarafından düzeltme yolu kapalı olmak üzere bozulmuş ve işlemin iptaline hükmedilmişti.

İstanbul Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait bir binada, Danıştayın ihalenin iptali kararına rağmen tahliye süreci işletilmeye başlandı.

İstanbul’un Fatih ilçesindeki Mollafenari Mahallesi’nde bulunan taşınmaz, içinde kiracı varken Bursa'daki Olay isimli ve İstanbul'daki Yeni Söz isimli yerel gazetelere verilen duyuruyla ihaleye çıkarıldı.

Halk TV'den İrem Yıldırım ve Ali Isıyel'in haberine göre; İhale, kapalı teklif usulü ile yapılırken, tek katılımcı olan Hemera Grup’a verildi. Muhammen (tahmin edilen, oranlanan) bedelin yüzde 6 fazlasıyla ihaleyi alan şirket, sözleşmeyi imzaladı.

Binada 55 yıldır kiracı olan ve henüz son yapılan sözleşme kapsamında kira süresi dolmayan Ömeroğlu şirketi duruma itiraz etti. İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi ise yaşananları ‘hukuka uygun’ bularak davanın reddine karar verdi.

Danıştay kararı 'düzeltme yolu kapalı olmak üzere' bozdu

Bunun üzerine şirket, davayı temyize götürdü. Şirket, temyiz iddiasında kira süresi dolmadan ihale yapıldığını, 2886 sayılı kanuna göre 10 yıldan uzun süreli kiralama ihalesi yapılamayacağını ve muhammen bedelin de hatalı hesaplandığını ifade etti.

Danıştay, verdiği kararda davacı Ömeroğlu şirketinin temyiz istemini kabul ederken İstanbul 7’nci İdare Mahkemesinin kararını düzeltme yolu kapalı olmak üzere bozdu ve işlemin iptaline hükmetti.

Danıştay, mahkeme kararında, “Dava konusu ihalede muhammen bedel; tahmini inşaat maliyeti (1 milyon 433 bin 641 lira) ve inşaat dönemine ait toplam kira bedeli (ilk üç yıl 360 bin lira) dikkate alınarak 1 milyon 793 bin 641 lira olarak belirlenmiştir. Oysa, ihale konusu işin süresinin 12 yıl olduğu dikkate alındığında muhammen bedelin tespitinde 12 yıllık kira bedeli toplamının (10.000 TL x 3 yıl x 12 ay = 360.00)+(45.000 TL x 9 yıl x 12 ay = 4.860.000) yani 5 milyon 220 bin lira esas alınması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Danıştay kararına rağmen tahliyeye geldiler

İki hafta önce, Danıştay kararına rağmen vekaleten müdürlük yapan Vakıflar 1’inci Bölge Müdürü sabaha karşı 2.30’da avukatıyla birlikte gelerek binayı tahliye etmeye çalıştı.

Devletin resmi Yediemin'i olmadan özel bir nakliye kamyonuyla gelindi. O sırada Hemera Grup’un sahibi Ümit Erdem telefonla bir emniyet amirini arayarak, “Komiserim bir tahliye işlemi var. Burası Vakıflar Müdürlüğüne ait. İşyeri. Kaymakam beyin de emri var. Vakıflar bölge müdürü de burada” ifadelerini kullandı.

Bu konuşmanın ardından işyerinin önüne polis memurları geldi. İşyeri sahibinin Danıştay kararını göstermesi üzerine o günlük tahliye durdu. Bugün ise yeniden tahliye işlemi için işyerine gidildi.

Antalya'da iş cinayeti! Otel inşaatında iskele çöktü; 1 işçi öldü Güncel MHP'li Cemal Enginyurt'tan Rabia Naz Araştırma Komisyonu hakkında itiraf gibi açıklama Güncel İzmir'de korkutan deprem! Güncel Koronavirüs vakalarının gizlendiği söylenmişti: Ankara Tenis Kulübü'nden açıklama Güncel