Vatandaş pandemi ile boğuştu: Meclis iktidara çalıştı

Abone ol

Hükümet salgınla derinleşen kriz karşısında yeterli tedbiri almazken TBMM’nin gündeminde halkın değil, iktidarın bekasına yönelik düzenlemeler yer aldı.

Hükümet salgınla derinleşen kriz karşısında yeterli tedbiri almazken TBMM’nin gündeminde halkın değil, iktidarın bekasına yönelik düzenlemeler yer aldı.

Birgün'den Mehmet Emin Kurnaz'ın haberine göre; salgına rağmen kapalı bulunan Meclis, açıldıktan sonraki 36 günde ise bir dizi baskıcı düzenlemeyi hayata geçirmekle yetindi.

Salgının ardından tepkilere rağmen “Acil bir gündem yok” denilerek çalışmalarına ara verilen TBMM, 2 Haziran’da yeniden açıldı.

Salgına karşı yeterli ekonomik tedbirleri almayan hükümet, bir ayı aşkın süredir açık olan Meclis’in gündemine yurttaşın acil ihtiyaçlarını değil, iktidarın bekasına yönelik düzenleme ve yasa tekliflerini aldı.

Krizi yönetemeyen iktidar, barolardan bekçilere, sosyal medya düzenlemesinden güvenlik soruşturmasına dek Meclis’i bir dizi baskıcı düzenlemeyi hayata geçirecek mekanizma olarak kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile giderek işlevsiz hale getirilen, çalışmalarında ise iktidarın çıkarına yönelik düzenlemelere hizmet eden Meclis’in, yeniden faaliyete geçtiği 36 günde ele aldığı ve önümüzdeki süreçte ele alması beklenen tartışmalı düzenlemeler ise şöyle:

► Bekçilere ilişkin düzenleme kabul edildi. Bekçilerin silah kullanma, üs arama, kimlik sorma gibi pek çok yetkiye sahip olmasını sağlayan düzenlemeye karşı çıkan muhalefet ise iktidarın kendine bağlı milis güç oluşturacağını savundu.

► İktidar, suni gündem yaratmak adına yine Ayasofya kozunu masaya sürdü. İYİ Parti’nin Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin verdiği araştırma önergesi ise AKP tarafından reddedildi. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “İbadete açılmasıyla ilgili araştırma önerisine şimdi ret veriyoruz ama temmuzda gerekli adımlar atılacak” dedi.

► Baro ve meslek örgütlerinin yapısını değiştiremeye ve bölerek etkisiz hale getirmeye yönelik kanun teklifi muhalefetin ve baro başkanlarının tüm mücadelesine rağmen Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen düzenleme önümüzdeki günlerde görüşülecek.

► AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine hazırladığı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasıyla ilgili kanun teklifinin çoklu baro değişikliğinden sonra görüşülmesi kararlaştırıldı. Teklif, AKP’nin 18 yıllık yandaşı kayırma anlayışına yasal kılıf sağlayacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

► Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasını içeren kanun teklifi Meclis’te oy birliğiyle kabul edilerek yasalaştı.Düzenleme ile 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Yüksek Adalet Divanı’nın verdiği tüm kararlar hükümsüz hale getirildi. 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbesi yargılamalarının da kapsama alınmasına ilişkin öneri ise kabul görmedi.

► Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yasaklanacak” sözleriyle anlattığı sosyal medyaya yeni sınırlamalar getirecek düzenlemenin de mevcut yasama yılı sona ermeden TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Düzenlemeyle sosyal medyaya TC kimlik numarası ile girileceği de konuşuluyor.

► Hükümet bu süreçte Türkiye işçi sınıfının 84 yıllık kazanımı olan kıdem tazminatına da göz dikti. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatının fona devredilmesi için bakanlıklarca çalışma başlatılan düzenleme sonbahara kaldı. Her dört emekçiden birinin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırabilecek ‘İstihdam Kalkanı Paketi’nin ise önümüzdeki günlerde Meclis’e getirilmesi bekleniyor.

► CHP’ye verilen İş Bankası hisseleri de salgın hastalığa rağmen AKP’nin TBMM gündemine getirmeyi planladığı konular arasında. Geliri Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na giden hisselerin yönetim hakkını CHP’nin elinden almak isteyen iktidarın düzenlemeyi bir sonraki yasama yılında Meclis’e getirme ihtimali olduğu belirtiliyor.

***

TBMM Başkanı seçilecek

TBMM Genel Kurulu’nda bugün başkanlık seçimi gerçekleştirilecek. TBMM Başkanı ve AKP Milletvekili Mustafa Şentop’un yeniden aday olduğu seçimde, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş yarışacak. TBMM Başkanlığı seçimi gizli oylamayla yapılacak.

Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. CHP, İYİ Parti ve HDP’nin ortak aday etrafında birleşmesi durumunda bile, MHP’nin verdiği destek nedeniyle AKP’li Mustafa Şentop başkan olarak seçilebilecek.

CHP, milletvekillerine gönderdiği mesajda üç tur boyunca Genel Kurul’da olunmasını istedi. Diğer partilerin de seçim tamamlanana kadar Genel Kurul’da bulunacağı bildirildi.

Erkan Baş neden TBMM Başkanlığına aday olduğunu açıkladı Siyaset Kılıçdaroğlu'ndan milletvekillerine çağrı: Genel Kurul'da sonuna kadar direnin Siyaset TBMM kritik karar için toplanıyor: Başkan seçilecek Siyaset CHP'li Tekin: İktidar yapacağı üç kuruş zammı emeklisine çok görmemeli Siyaset