Vatandaşın bankaya borcu 806 milyar liraya yükseldi

Abone ol

Yurttaşların bankalara olan borcu bu yılın ilk 9 ayında yüzde 36,5 oranında artarak 806 milyar liraya yükseldi.

Salgın nedeniyle gelir kaybına uğrayan, bu nedenle de borçlanmaları teşvik edilen yurttaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları artıyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, yurttaşın borcu 18-25 Eylül haftasında 4,9 milyar lira artarak 806,2 milyar liraya yükseldi.

Bu borcun 674,2 milyar lirası tüketici kredilerinden, 132 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Söz konusu hafta içerisinde tüketici kredileri 2,6 milyar lira, kredi kartı borçları ise 2,3 milyar lira arttı.

8 AYDA 52 MİLYAR LİRA FAİZ

Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları yılbaşından bu yana 215,8 milyar lira arttı. Bu dönemde tüketici kredileri 200 milyar lira artarken, kredi kartı borçlarındaki artış 16,1 milyar lira oldu. Böylece yurttaşların bankalara olan borcu, yılın ilk 9 ayında yüzde 36,5 oranında büyüdü.

Öte yandan yurttaşlar, bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bu yılın ilk 8 ayında bankalara toplam 52,4 milyar lira faiz ödedi. Böylece yurttaşların bankalara AKP döneminde ödediği faiz toplam 576,7 milyar lirayı buldu.

Açlık sınırı 3 bin liraya dayandı

Birleşik Kamu-İş, eylül ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırının 2 bin 949 liraya yükseldiğini, yoksulluk sınırının ise 10 bin 602 liraya çıktığını da açıkladı. Araştırmaya göre, açlık sınırı eylülde bir önceki aya göre 42 lira arttı. Gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise bir ayda 84 lira artışla 7 bin 683 liraya çıktı. Araştırmada, açlık sınırının son bir yılda 14,1, yoksulluk sınırının ise yüzde 11,3 arttığı belirtildi.

Üretici tarımsal destekten mahrum Ekonomi Doç. Dr. Gül Köksal: İzole üretimi kabul etmek köleliği kabul etmektir Ekonomi İşe geç gelen çalışanın yıllık izni kesilebilir mi? Ekonomi Yerli ürünler için başlatılan programda yabancı şirketlere destek! Ekonomi