Vefat kayıtları gizlenen gerçeği ortaya çıkardı: Resmi kaydın 5 katı!

Abone ol

Keçiören’in vefat kayıtlarına göre ilçede bugüne kadar 31 kişi ‘Covid-19’dan yaşamını yitirdi. Aynı dönemde ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlı ölümler ise 126 olarak kayıtlara geçti.

Ankara Keçiören Belediyesi’nin vefat kayıtları, koronavirüs sebebiyle yaşamını yitiren yurttaşların gerçek sayısının, ‘Covid-19’ tanımıyla kaydedilmiş ölümlerin beş katı olduğuna işaret ediyor.

Birgün'den Uğur Koç'un haberine göre; İlçede Mart’tan bu yana yaşamını yitiren 31 kişi ‘Covid-19’ sınıflandırmasıyla kayda geçirilse de 126 kişi ‘bulaşıcı hastalık’ tanımıyla sınıflandırılmış. Yakınları, ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlı kayıplarının koronavirüs tedavisi gördüğünü söylüyor.

GERÇEK BOYUT TARTIŞILIYOR

Türkiye’de koronavirüs salgınının açıklanan verileri uzun zamandır tartışma konusu. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın vaka ve ölümlere ilişkin yaptığı raporlamaların gerçeği yansıtmadığını söylüyor. TTB’ye göre gerçek durum, paylaşılan sayıların yaklaşık 10 katı.

Diğer yandan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kentte 563 kişinin koronavirüsten yaşamını yitirdiğini açıkladı. Buna karşın Sağlık Bakanlığı, aynı dönemde Ankara, Konya ve Karaman’a ilişkin toplam 531 ölüm olduğunu raporluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Şu anda neredeyse İstanbul eşittir Türkiye” dedi.

Sağlık Bakanlığı, her iki ciddi iddiaya da yanıt vermedi.

Ankara’nın Keçiören Belediyesi’nin vefat kayıtları ise, salgının gerçek boyutuna ilişkin çarpıcı bilgiler içeriyor.

ÖLÜM KAYDI İKİ BAŞLIKTA

Koronavirüs salgınında yaşamını yitirenler iki başlıkta kayıtlara geçiriliyor. PCR testi pozitif olan hastaların ölümü halinde ‘Covid-19’, negatif olan ancak klinik bulgusu koronavirüsü işaret eden hastaların ölümü halinde ise ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlarıyla kayıt tutuluyor.

Keçiören Belediyesi’nin vefat kayıt sistemine göre, salgının başladığı mart ayından bugüne kadar ilçede ölen 31 kişi ‘koronavirüs’, 126 kişi ise ‘bulaşıcı hastalık’ sınıflandırmalarıyla kayıt altına alınmış.

‘BULAŞICI HASTALIK’ PATLAMASI

İlçenin son 5 yılının kayıtları 2017’de 4, 2016’da 3, 2015’te de 4 kişi olmak üzere toplam 11 kişi hakkında ‘bulaşıcı hastalık’ sınıflandırmasıyla ölüm kaydı yapıldığını gösteriyor. 2018 ve 2019’da ise ‘bulaşıcı hastalık’la yapılmış ölüm kaydı mevcut değil.

AĞUSTOS’TA CİDDİ YÜKSELİŞ

2020 vefat kayıtlarına ilk ‘bulaşıcı hastalık’ kaydı düşüldüğü tarih ise 28 Mart.

Mart ayından Temmuz sonuna kadar 50 kişinin ölümü için ‘bulaşıcı hastalık’ kaydı düşülmüşken sadece Ağustos ayında 76 kişi için bu kayıt yapılmış.

İlçede kaydedilen ‘Covid-19’ tanımlı 31 can kaybının 16’sı da yine Ağustos ayında.

Bu veriler, ilçedeki salgının Ağustos’ta patlama yaptığını gösteriyor.

AYLIK CAN KAYBI FARKI

Sağlık Bakanlığı, 27 Ağustos tarihli son raporunda, Ankara, Konya ve Karaman’da ağustos boyunca toplam 78 kişinin Covid-19’dan yaşamını yitirdiğini bildiriyor. Buna karşın sadece Keçiören’deki ‘bulaşıcı hastalık’ ile ‘Covid-19’ tanımlı toplam can kaybı 92.

YAKINLARI ANLATTI

BirGün, ‘bulaşıcı hastalık’ sınıflandırmasıyla kaydı tutulmuş ölümlerin koronavirüsle ilişkili olduğunu doğrulayabilmek için yaşamını yitirmiş yurttaşların yakınlarına ulaştı.

126 kişilik ‘bulaşıcı hastalık’ vefat listesinden rastgele seçtiğimiz 10’a yakın ismin yakınıyla görüştük. Ulaştığımız tüm isimler, vefat eden yakınlarının koronavirüs tedavisi gördüğünü anlattı.

Yaşamını yitiren isimlerden bazıları yaklaşık bir aylık hastane tedavisine rağmen kurtarılamamış. Bazı isimler ise PCR testi başta pozitif gelmesine karşın yaşamını yitirmeden birkaç gün önce yapılan son testleri negatif geldiği için ‘bulaşıcı hastalık’ sınıflandırmayla kayıtlara geçmiş.

Ölüm orucundaki avukat Aytaç Ünsal'ın babası: Oğlumu tahliye edin, söz veriyoruz onu yaşatırız Güncel Kılıçdaroğlu'ndan usta oyuncu Haldun Boysan için başsağlığı mesajı Güncel