Vestel’de kaç işçi yaşamını yitirdi: Firma 2 kişi dedi, işçiler 5 kişinin ismini açıkladı!

Abone ol

Manisa'daki fabrikasında yedi işçinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilen Vestel'den konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Manisa'daki fabrikasında yedi işçinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilen Vestel'den konuya ilişkin açıklama yapıldı.

"17 bin kişilik çalışan kadromuzla 9 ayrı fabrikamızda Covid-19 tanısı yüzde 2 civarındadır" denilen açıklamada iki işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Çalışanlar, hayatını kaybeden beş işçinin ismini açıklarken, fabrikanın verdiği cevapta bu beş kişiyle ilgili bir bilgi verilmedi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Vestel fabrikasında yedi işçinin Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği ve vaka sayılarında artış olduğu iddia edilmişti. Manisa Kadın Meclisi üyeleri de dün Manisa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü binasının önünde basın açıklaması yapmıştı.

Fabrika çalışanları, Koronavirüs'ten hayatını kaybeden yedi kişiden beşinin ismini açıkladı: Ali Yılmaz, Taner Arı, Özkan Kocaağaoğlu, Mehmet Demir, Ömer Tatlıkalıp.

Vestel'den konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Üzülerek belirtmek isteriz ki, Vestel Şirketler Grubu'nun iki değerli üyesi, dünya çapında bir salgın haline gelen Covid-19 kapsamında vefat etmiştir. 17 bin kişilik çalışan kadromuzla 9 ayrı fabrikamızda Covid-19 tanısı yüzde 2 civarındadır. Bu kişilerin tedavileri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yönlendirildikleri sağlık kuruluşlarında devam etmekte, tedavi süreçleri tarafımızca yakından takip edilmektedir. Bu asılsız iddiaları paylaşan kişi ve kurumlara karşı sahip olduğumuz hukuki hakları koruyacağız."

Açıklamada Vestel fabrikalarında alınan önlemler de şöyle anlatıldı:

"Vardiya saatlerini düzenleyerek, vardiyalardaki çalışan sayısı azaltılmıştır.
"Girişlerde ateş ölçümü yapılmaktadır. Giriş ve çıkışlarda sosyal mesafe ve hijyen kuralları çok sıkı şekilde uygulanmaktadır.

"Tüm tesiste üretim alanları, soyunma odaları, ofis, mutfak ve ortak alanlar düzenli dezenfektasyon işlemiyle güvenli çalışma ortamları yaratılmış, ve bu uygulamamız belli periyodlar halinde devam etmektedir.

"Tüm personele maske ve siperlik dağıtılmaktadır. Temassız el hijyen üniteleri kolayca ulaşılabilir şekilde fabrikanın birçok noktasında yer almaktadır.
"Yemekhanelerde çok daha maliyetli olmasına rağmen teması azaltmak ve güvenli bir alan oluşturmak için çorba-ana yemek-tatlı-yoğurt/meyve/soğuk içecekten oluşan sıcak kumanya dağıtımına başlanmıştır.

"Ortak alanlarda drone'lu denetim yapılıyor"

"Molalarda fabrika içindeki dinlenme alanlarında çay servisi devam etmekte olup, dışarıdaki dinlenme alanlarında teması azaltmak için şişede su/maden suyu/soğuk meşrubat ikramı yapılmaktadır. Ayrıca ana yemeklerin yanı sıra gün boyu poğaça/kek ikramı yapılmaktadır.

"Sosyal ve ortak alanlarda drone'lar ile denetimler yapılmaktadır.
"Tek oturma düzenine geçişin sağlanması için ek araçlarla servis sayımızı artırarak temasın önüne geçtik. Tüm servisler yüzde 50 kapasiteyle çalışmaktadır. Servisler KVKK düzenlemesine uygun olarak kameralar ile izlenmektedir.

"Kısa çalışma ödeneğine başvurmadık"

"Mart ayından buyana tüm çalışanlar haklarını eksiksiz olarak almaktadır. Pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneğine başvurulmayıp, risk grubunda olup evde olan 2000 çalışanımızın maaş-sigorta ve prim ödemeleri eksiksiz gerçekleştirilmektedir.
"Beyaz yakalı çalışanlar halen yüzde 50 kapasite ile evden çalışma uygulamasına devam etmektedir.

"Semptom gösteren bir personelimiz olduğunda gerekli önemler dâhilinde en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilip, temas kurdukları karantinaya alınmaktadır."

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Rakamlar endişe verici, kontrolü tam sağlayamadık Güncel Hasta yakını, sosyal mesafe uyarısı yapan hemşirenin burnunu kırdı Güncel TÜBİTAK Başkanı: Dünyanın kullanmadığı özgün bir aşı üzerinde çalışıyoruz Güncel Karaman'da düğünlere saat sınırlaması getirildi Güncel