'Vites yükselttik' denildi ama 2 yıldır internet sitesi bile kurulmadı!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nı Meclis gündemine taşıdı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, 2 yılda ajansın resmi internet sitesinin dahi hazırlanamadığını belirten Adıgüzel;
“Bakan, Türkiye uzay alanında vites yükseltti diyor ama Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın hayata geçirilmesi için kurulan ajansın 2 yılda hangi çalışmaları yürüttüğüne dair kamuoyuyla paylaşılmış detaylı bir bilgi yok.
Ajansın resmi internet sitesi 2 yıldır yapım aşamasında, sosyal medya hesaplarından en son paylaşım 2019 yılında yapılmış. Kısacası ‘bu Ajans ne iş yapar?’ kimse bilmiyor” ifadelerini kullandı.
TABELA ÜNİVERSİTEDEN SONRA TABELA AJANS
CHP’li Adıgüzel, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Hatırlanacağı üzere Türkiye Uzay Ajansı’nın kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 13 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan 23 numaralı kararnamede tüzel kişiliği haiz, idari ve mâli özerkliğe sahip, özel bütçeli Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulduğu bildirilmişti.
Ancak aradan geçen 2 yılı aşkın bir süreye rağmen Ajans’ın faaliyetlerine, yürüttüğü çalışmalara ilişkin detaylı bir bilgi kamuoyu ile paylaşılmadığı gibi Ajans’a ait resmi internet sitesi dahi kurulamamıştır.
Dünyadaki örneklere baktığımızda, Avrupa Uzay Ajansı astronotlar için Ay’da inşa edilecek evleri paylaşıyor, Çin Ay üzerindeki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor, ama biz 2 yılda uzay programını tamamlayıp, kamuoyuyla paylaşamamışız.
Elimizde birkaç basın açıklamasından başka detaylı, elle tutulur bir bilgi yok. Bilgi almak istesek başvuracağımız resmi bir internet sitesi dahi ortada yok. Akıllara ‘Tabela üniversiteden sonra tabela ajans sahibi mi olduk?’ sorusu geliyor.”
“MİLLİ UZAY PROGRAMI KAMUOYUYLA NE ZAMAN PAYLAŞILACAK”
Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
"- Önerge tarihi itibariyle Türkiye Uzay Ajansı’nın yönetim kurulunda kimler yer almaktadır?
- Ajans bünyesinde kaç personel istihdam edilmektedir? Bunların kadro ve unvanlara göre dağılımı nasıldır?
- Ajansın resmi internet sitesinin 2 yılı aşkın bir süreye rağmen faaliyete geçmemiş olmasının gerekçesi nedir? Sitenin tamamlanması için öngörülen bir tarih var mıdır?
- Kurulduğu günden bugüne Ajans’ın yürüttüğü, dahil olduğu çalışmalar nelerdir?
- Milli Uzay Programı’nın tamamlanması ve kamuoyu ile paylaşılması için öngörülen tarih nedir? Yaşanan gecikmenin sebebi nedir?
- Ajans’ın kuruluşundan bugüne kadar yaptığı harcama ve giderlerin kalemlere göre dağılımı nasıldır?
- Ajans’ın kuruluş, görev ve yetkileri arasında yer aldığı şekliyle bugüne kadar kaç uluslararası kuruluşla işbirliğine gidilmiştir? Bu kuruluşlar hangileridir?"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ekim ayındaki toplantıda, "Türkiye uzay alanında vites yükseltmiş durumda. Türkiye Uzay Ajansını kurduk. Ajansımızla Türkiye'de uzay ve havacılık alanındaki tüm faaliyetleri koordine ediyoruz" demişti.