Yandaş medyadan milyarlarca liralık İBB telaşı!

Abone ol

Uzun yıllar AKP yönetiminde kalan İBB'nin iktidara yakın şirketlerin gelir kaynağı olduğu ortaya çıktı.

34.8 milyar TL’lik bütçesi ve şirketlerinin 24 milyar TL’lik cirosuyla uzun yıllar AKP yönetiminde kalan İBB'nin iktidara yakın şirketlerin gelir kaynağı olduğu ortaya çıktı.

AKP İstanbul’da seçimi muhalefetin kazandığını kabul etmeyerek süreci uzatırken, AKP’ye yakın medya organları işi “seçim darbesi var” demeye kadar vardırdı.

Bu medya organlarının sahipleri ise 25 yıldır AKP geleneği tarafından yönetilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) aldıkları ihalelerle dikkat çekiyor. İBB’nin 2019 bütçesi 23.8 milyar TL. İBB’ye bağlı kuruluşlar İETT ve İSKİ ile birlikte toplam bütçe 34 milyar 801 milyon TL’ye ulaşıyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Emre Deveci'nin haberine göre; ayrıca İBB’nin 28 iştirak şirketinin toplam cirosu olan 24 milyar TL de eklendiğinde, rakam 60 milyar TL’ye yaklaşıyor. Yatırım için ayrılan bütçe 16 milyar 498 milyon TL. Bu rakam, hükümete yakın şirketler için büyük gelir kalemi anlamına geliyor.

Albayraklar’ın bekası

Yeni Şafak gazetesinin sahibi olan Albayrak Grubu, faaliyetlerine 1952’de başlasa da, Refah Partisi’nin 1994’te İBB’yi kazanmasıyla katlanarak büyüdü. Refah Partisi’nden AKP’ye uzanan gelenek 25 yıldır İstanbul’u yönetirken, Albayraklar da inşaattan lojistiğe, medyadan turizme, bilgi teknolojilerinden atık yönetimine kadar birçok alanda faaliyet göstermeye başladı.

Akbil davası gibi İBB’deki yolsuzluk davalarında yöneticileri yargılanan Albayrak Grubu’nun aldığı ihaleler, İSKİ ve İGDAŞ’ın sayaç okuma hizmetlerinden, İBB’nin araç kiralama işlerine, metro ihalesinden atık toplamaya, İETT’nin motor yenileme fabrikası inşaatından Kiptaş Genel Müdürlük binası ile toplu konut projelerine kadar uzanıyor. İBB’nin kaybedilmesi, Albayrak Grubu açısından hayati önem taşıyor.

Kalyon’un Sabah’ı

Sabah gazetesinin sahibi olan Kalyon Grubu, sadece Türkiye’de değil dünyada en fazla kamu ihalesi olan ilk 10 şirket arasında bulunuyor. 3. Havalimanı’nda yüzde 40 hissesi olan grup, İBB’den de büyük ihaleler aldı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Fatih Turan’nın maliyetini 9 milyar TL olarak açıkladığı Melen projesinde İsale Hattı ihalesi Kalyon Grubu’na verilmişti. 849 milyon TL’lik Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı ihalesi de Kalyon Grubu’nun Kolin İnşaat ve Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ile birlikte oluşturduğu konsorsiyuma verilmişti. 52 milyon TL’lik Taksim Altgeçit ve Meydan Projesi ihalesini alan da aynı grup olmuştu.

400 cep telefonu alınacak

Sandıklarda sayım devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de boş durmuyor, yeni ihaleler açıyor.

Twitter’dan açıklama yapan CHP milletvekili Gürsel Tekin, örnekler de vererek şunları söyledi: “AKP diyor ki ‘Hukuki hakkımızı takip ediyoruz.’ Şimdi soruyorum, madem hukuki hakkınızı takip ediyorsunuz hangi sıfatla ihale dağıtıyorsunuz? Sadece çarşamba gününe kadar 5 ihale açıldı.” En dikkat çekenlerden birisi de 15 Nisan’da 400 adet cep telefonu alımı için yapılacak.

Oysa 1994’teki seçim sonrası görevini Tayyip Erdoğan’a devreden Nurettin Sözen, ihaleleri sonuçlandırmayı yeni başkana bırakma, bankalardan para çekmeme ve personel sınavını iptal talimatı vermişti.”

Dışişleri'nden AB'ye yerel seçim tepkisi Siyaset Fatih Altaylı: Hak korumak ayrı, seçmene hakaret ayrı Siyaset 'Mazbata milletindir, mazbata İmamoğlu'nundur' Siyaset 'Sayım bahanesiyle bir hak gasp edilmek isteniyor!' Siyaset