Yaptığı ilaç paylaşımı tartışma yaratan Dr. Ercüment Ovalı’dan eleştirilere yanıt

Abone ol

‘Acilen klinik testlere alınmalı’ diyerek önerdiği ilacın Fransa ve Yeni Zelanda’da zaten uygulandığı eleştirilerine maruz kalan Ovalı eleştirilere cevap verdi.

Aşı ve tedavi geliştirmek için çalışmalar yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, laboratuvarda yaptıkları araştırmalar sonucunda koronavirüse karşı kullanılmasını tavsiye ettiği etkili bir ilacın adını paylaşarak, ‘Acilen klinik testlere alınmalı’ dedi. Ovalı’nın bu paylaşımı tartışmalara neden oldu.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı ilacı duyurdu! Koronavirüs tedavisinde umut veren gelişme

Doç. Dr. Çağhan Kızıl, “Klinik çalışma yapılsın deniyor. Fransa’da COVID için klinik çalışmada zaten kullanılan bir ilaç bu” dedi. Fransa ve Yeni Zelanda’da zaten uygulandığı eleştirilerine maruz kalan Ovalı eleştirilere cevap verdi.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bir aydır üzerinde çalıştıkları Dornaz Alfa ilacının kronavirüs tedavisinde kullanılabileceğini açıkladı. Açıklama sonrası Ovalı’ya bu ilaç hammaddesinin Fransa ve Yeni Zelanda’da zaten kullanıldığına dair eleştiriler geldi.

“BİZ PROJEYE ONLARDAN 15 GÜN ÖNCE BAŞLADIK”
Yeniçağ’a açıklamalarda bulunan Ercüment Ovalı, “Biz projeye 5 Nisan’da başladığımızda dünyada bu konuda herhangi bir yayın yoktu. Ben zaten 2 Nisan’da TÜBİTAK konuşmamda akciğerde bir zar olduğunu ve bu zarı eritmeden hiçbir şeyin olmayacağını, hedefin burası olması gerektiğini söyledim. Çünkü biz 20 gün öncesinden bu olayı konuşuyorduk. Yeditepe’den çok kötü bir hasta var diye bir haber geldi. Bende hemen yapmaları gerekenleri söyledim, onlarda bunu yaptı. Hastanın 3 Nisan’da hızla düzelmesi üzerine bunu projeye dökme kararı aldık. 5 Nisan’da da bunu projelendirdik. Zaten Yeditepe’nin yayınlarında bunlar var” açıklamasında bulundu.

“PROJELERİN MANTIĞI AYNI”
Bu projenin şu an Yeni Zelanda ve Fransa’da da denendiğini söyleyen Ovalı, “Proje dünyada deneniyor olsa da biz onlardan 15 gün önce 5 Nisan’da projeye başladık. Buna ilişkin belgeleri de sosyal medya hesabımda yayınladım. Genel olarak bu projeler birbirine çok benzemekle beraber doz ve uygulama farkı var projeler arasında ancak projelerin mantığı aynı. Onlarda düşünmüş, biz de düşünmüşüz” dedi.

NE OLMUŞTU?
Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bir aydır üzerinde çalıştıkları Dornaz Alfa ilacının ismini 23 Nisan’da açıklamayı planladıklarını ancak ilacın beklediklerinden de etkili olması nedeniyle daha erken açıklama gereği duyduğunu belirtti. Sosyal medyadan açıklamada bulunan Ovalı şu ifadeleri kullandı:

”1 aydır lab.da çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz Alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.”

Ovalı’nın paylaşımı sosyal medyada tartışma konusu olurken, kimileri bilimsel bir veri olmadan tedavinin bulunduğunu söylemenin insanları rehavete iteceği eleştirisi yaparken, kimileri de bu eleştirileri yapanları, Türk doktorlarının başarılarını kıskanmakla suçladı.

‘ZATEN KULLANILAN BİR İLAÇ’
Ovalı’nın paylaşımının ardından sosyal medyada tartışmalar başladı. Almanya Dresden Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağhan Kızıl sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Ovalı’nın duyurduğu Dornaz Alfa üzerine daha önce çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. Kızıl’ın paylaşımı şöyle, “Umut tacirliği her devir yaşanan şey. Klinik çalışma yapılsın deniyor. Fransa’da COVID için klinik çalışmada zaten kullanılan bir ilaç bu. Üzerine yayınlarlar. Labda çalışılan şey etkili olsa da ilaç anlamına gelmez” dedi.

PEK ÇOK İLAÇ ADAYI MEVCUT’
Dornaz alfa üzerine bu sabah erken saatte iki yeni bilimsel açıklamanın yapıldığına dikkat çekildi. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “COVID-19 için denenen semptom giderici pek çok ilaç adayı mevcut. Semptom giderici olarak önerilenlerden birisi de Cystic Fibrosis için kullanılan DNAaz enzimi, ilgili perspektif makalesi bugün çıktı” ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Urartu Şeker ayrıca, ilgili DNA enzimiyle ilgili 10 Nisan’da Fransa’da çalışmaların başladığını işaret etti.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın 'ilaç' açıklamasına bilim insanlarından itiraz

Mehmet Öz'den skandal salgın açıklaması: Okullar açılmalı, çocukların sadece yüzde 2 veya 3'ü ölür Sağlık Korkutan açıklama: Aşı, koronavirüse karşı etkisiz olabilir mi? Sağlık Koronavirüsün yeni semptomu ortaya çıktı Sağlık Her gün yoğurt yemenin 8 inanılmaz faydası! Sağlık