Yargıtay üyelerinden Saray'a boykot!

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak adli yıl açılışına tepkiler sürerken 20 kadar Yargıtay üyesi bu törene katılmama kararı verdi.

380 üyeli Yargıtay’da 20 kadar üye “bireysel tercihlerle” Saray’daki törene katılmayacak.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Alican Uludağ'ın haberine göre; bir Yargıtay üyesi, “Bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak adli yıl açılışını 42 baronun boykot etmesinin ardından bir tepki de töreni düzenleyen Yargıtay’ın içinden geldi.

20 kadar Yargıtay üyesi, “bireysel tercihlerle” törene gitmeme kararı aldı. Bir Yargıtay üyesi, gerekçesini “Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı” sözüyle açıkladı.

Yargıtay Başkanlığı, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminden bu yana, adli yıl açılış törenlerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bulunan Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenliyor.

2 Eylül Pazartesi günü yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni de Saray’da olacak. Yargıtay, tören kapsamında Türkiye Barolar Birliği (TTB) ve 79 baro başkanlığına da davetiye gönderdi.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’ın arasında bulunduğu 42 baro yönetimi, Yargıtay’ı eleştirerek Saray’daki törene gitmeyeceklerini açıkladı. TBB ise törene gitme kararı alırken, bu yıl Başkan Metin Feyzioğlu’nun da bir konuşma yapacağını bildirdi. İzmir Barosu, TBB’ye tepki göstererek “Bizi temsil etmiyorsunuz” dedi.

Yargıtay’da rahatsızlık

Baroların öncülük ettiği Saray’daki adli yıl açılış tartışması, Yargıtay içerisinde yankı uyandırdı. Alınan bilgiye göre, yaklaşık 20 Yargıtay üyesi, törenin yapılacağı yer nedeniyle rahatsızlık duyarak Saray’a gitmeme kararı aldı.

Cumhuriyet’in ulaştığı ve adının açıklanmasını istemeyen bir Yargıtay üyesi, baroların açıklamasına katıldığını belirterek “Yaklaşık 20 kadar yüksek yargıç törene katılmayacak. Bu örgütlü bir karar değil. Tamamen bireysel olarak, herkesin kendi başına aldığı bir karar. Ben gitmek istemiyorum. Kişisel tercihlerim ve edindiğim hukuk kültürü bunu gerektiriyor.

Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Yargı bağımsızlığı ilkesi gereği katılmayacağım. Aslında yer de önemli değil. Külliye de devletin bir yeri. Ama bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Lüks otellere gitmeye de gerek yok. Yargıtay’ın kendi salonu var. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı” dedi.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI FEYZİOĞLU’NDAN BAROLARA:

Kararlarına saygı duyuyorum

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Saray’da gerçekleşecek olan adli yıl açılış törenine katılmasına ilişkin yapılan eleştirilere karşı, katılma ve katılmama kararı alan tüm barolara saygı duyduğunu söyledi.

Habertürk’te önceki akşam katıldığı programda Didem Arslan’ın sorularını yanıtlayan Feyzioğlu, Saray’da gerçekleşecek olan adli yıl açılış törenine katılmasına ilişkin yapılan eleştirilere karşı, katılma ve katılmama kararı alan tüm barolara saygı duyduğunu kaydederek “Biz katılma kararı aldık ve bu kararımıza saygı duyulmasını bekliyoruz. TBB çatı örgüttür. Her baro kendi şehrinde tartışır, konuşur bir karar alır. Kamuoyuyla paylaşmak istiyorsa paylaşır.

Bu açıklamaların mümkün olduğunca yapıcı olmasını arzu ederiz. Çoğu da bu şekilde. Barolarımızın dışında saldırılar oldu. Bunları bir kenara bırakıyorum. Barolarımızın eleştirilerini bekliyorduk, Yargıtay’a yönelik serzenişlerini bekliyorduk. Barolardan gelen tüm eleştiriler ağır olsun, olmasın başımın üstüne. Biz aynı yolda, aynı mücadeleyi yapıyoruz” dedi.

Yargıtay Başkanı’na töreni TBB’de yapmak istediklerini söylediğini belirten Feyzioğlu, “Sayın Yargıtay Başkanımıza bu tören bizde olsun dedik. Sayın Başkan ‘Türkiye’yi normalleştiriyoruz, geleneğe dönelim’ dedi. Biz açıkçası ‘Gelin Türkiye Barolar Birliği’nde yapalım’ dedik. Biz 4 senedir her yerde yapılan törene katılıyoruz. Çok net söyledim, dinleyici olarak çağrıldığımız yere gitmeyiz, diye. Konuşma imkânımız, hakkımız teslim edildiğinde gider söyleriz dedik. İsmail Başkan’la konuştuk. Gerginlikten beslenenlere rağmen haydi gelin dedik, Türkiye’yi normalleştirelim” diye konuştu.

Reform ve kuvvetler ayrılığı

Feyzioğlu, açılış töreninde yapacağı konuşmayla ilgili ise şöyle konuştu: “Kürsüde siyaset yapan hâkim de istemiyoruz, siyasetin etkisinde olan hâkim de istemiyoruz. Kürsüde hukuk yapan hâkim istiyoruz. Ben 10-12 dakikada bütün bu söylediklerimi orada söylemek niyetindeyim. Açılışta yapacağım konuşmanın ana fikri yargı reformudur, kuvvetler ayrılığıdır.”

Beyoğlu'nda şüpheli çanta alarmı Güncel İstanbul'da kozmetik imalathanesinde yangın! Güncel Kayyuma hukukçu tepkisi: İktidar, OHAL yetkisi kullandı Güncel Protez bacaklı kişi 50 metreden dere kenarına düştü Güncel