Yargıtay'a rağmen AKP'nin inadı sürüyor: Bir mahkemeden daha 'Cemevleri ibadethanedir' kararı
Anadolu 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, Pir Sultan Abdal Cemevi'nin elektriğinin kesilmesiyle ilgili davada, cemevinin borcu olmadığına karar verdi.
Artan enflasyonla birlikte gelen fahiş elektrik faturaları Türkiye'nin gündemine oturdu.
Alevi Dernekleri Federasyonu da ticarethane statüsünde elektrik ölçümleri yapılan Cemevleri'nin faturaları ödemeyeceğini açıkladı.
Kadıköy'deki Pir Sultan Abdal Cemevi'nin elektrik faturasının ticarethane statüsünde ölçülmesi ve elektriklerin kesilmesiyle ilgili davada mahkeme kararını açıkladı.
Anadolu 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, cemevinin elektriğinin kesilmesiyle ilgili davada, kararını açıkladı. Mahkeme, 'ticarethane hükümlerine' göre fatura gönderilen cemevinin borcu olmadığına karar verdi.
2018 yılında Yargıtay da Cemevlerinin ibadethane olduğu yönünde yerel mahkeme kararını onamış ancak AKP iktidarı bu konuda bir adım atmamıştı.
"CEMEVLERİ İBADETHANEDİR"
DHA'nın aktardığına göre; Kadıköy'deki Pir Sultan Abdal Cemevi'nin elektrik faturası 'ticarethane' statüsünde kesildi. Cemevi borcunu ödeyemeyince İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş. tarafından elektriği kesildi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği avukatları Nazım Karslı ve Hasan Cem Yılmaz, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş.'ye dava açtı.
Dava dilekçesinde cemevlerinin alevi inancının yol ve erkanına göre hizmet vermek üzere olduğu belirtildi. Alevi yurttaşların cemevlerinde ibadetlerini yapmakta olduğu vurgulanan dava dilekçesinde, Elektrik Perakende Satış A.Ş. Kadıköy Şubesi'nin Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin faturasını 'ticarethane hükümlerine' göre düzenlediğini ve elektrik borcunu ödeyemeyen cemevinin elektriğini kestiği kaydedildi. Cemevinin morgunda bulunan cenazelerin bu nedenle kokma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı vurgulanan dilekçede, söz konusu davalı şirketin ilamsız bir şekilde icra takibi başlattığı da belirtildi.
SANAYİ KURULUŞUYMUŞ GİBİ ELEKTRİK TARİFESİ UYGULANDI
Davalı şirketin davacı cemevini bir sanayi kuruluşuymuş gibi elektrik tarifesi uyguladığı kaydedilen dilekçede, cemevlerinin ibadethane olduğu aydınlatma ve elektrik kullanım giderlerinin alınmaması gerektiği kaydedildi. Dilekçede "Müvekkil derneğin işbu nedenle davalı şirkete karşı borcu yoktur" ifadesi kullanıldı.
BORCU OLMADIĞININ TESPİTİNE YER VERİLMESİ İSTENDİ
Dava dilekçesinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi ve Cemevinin davalı şirkete borcu olmadığının tespitine yer verilmesi ve icra takibinin usul ve yasaya aykırı olması nedeniyle iptaline karar verilmesi talep edildi. Ayrıca dilekçede menfi tespit davası açtırarak söz konusu derneği zarara uğratan davalı şirketin icra inkar tazminatı ödemesi istendi.
MAHKEME CEMEVİNİN BORCU OLMADIĞINA KARAR VERDİ
Anadolu 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına davacı avukatı Nazım Karslı katılırken davalı şirketin avukatı katılmadı. Avukat Karslı, önceki beyanlarını tekrar ettiğini belirterek davanın kabul edilmesini istedi. Davayı karara bağlayan mahkeme, davanın kabulüne karar vererek, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi'nin İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş.'ye borçlu olmadığına karar verdi. Mahkeme, davacının tazminat talebini ise yasal şartları oluşmadığı gerekçesiyle reddetti.
YARGITAY'DAN CEMEVİ KARARI
2018 yılında Cem Vakfının, Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi ve elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesi için açtığı dava kapsamında, Yargıtay yerel mahkemenin kararını onamış ve Cemevlerinin ibadethane olduğunu hukuk nezdinde tescillemişti.
Cem Vakfı, Cemevlerinin ibadethane olduğuna ve elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğine ilişkin düzenleme talep ettiği için, elektrik faturalarını ödemiyordu. Bunun üzerine BEDAŞ fatura borcu nedeniyle icra takibi başlattı. Kaşılıklı itirazlarla ilerleyen süreçte yerel mahkeme önce BEDAŞ lehine karar verdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de (AİHM) Türkiye'deki hukuki süreç devam ederken 2014 yılında cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin karar verdi. Yargıtay AİHM kararı üzerine o dönemde dosyayı bozma kararı verdi. Yargıtay'ın kararı bozması sonucu BEDAŞ temyize gitti ancak yerel mahkeme bu kez BEDAŞ aleyhine karar verdi.
Yargıtay son olarak yerel mahkemenin BEDAŞ aleyhine olan kararını onadı ve böylelikle Cemevlerinin aydınlatma giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğine hükmetti. Avukat Yıldız "Kanunlarda henüz Alevilik inanç sayılmıyor. Hükümetin burada düzenleme yapması ve Aleviliği inanç grubu olarak tanınması lazım" dedi.