Yargıtay'a üye seçilen İrfan Fidan bu kez AYM üyeliğine aday olduğunu açıkladı
Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından 27 Kasım’da Yargıtay’a üye olarak seçilen eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nde görevlendirilmesinden birkaç gün sonra Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine aday oldu.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından 27 Kasım’da Yargıtay’a üye olarak seçilen eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nde görevlendirilmesinden birkaç gün sonra Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine aday oldu.
T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, Ocak ayında, AYM’nin Yargıtay kökenli üyesi Burhan Üstün’ün görev süresinin dolacak olması nedeniyle Yargıtay’da yapılacak seçimde aday olduğunu Yargıtay üyelerine yazıyla bildiren Fidan, “Genel Kurul’un takdirlerine arz ederim” ifadelerini kullandı.
Kulislerde, Fidan’ın Yargıtay üyeliğine aday olurken, AYM üyeliğini hedeflediği ve Yargıtay’da, Fidan’ın AYM’ye seçilmesine kesin gözüyle bakıldığı konuşuluyor.
Fidan’ın, İstanbul Başsavcılığı’ndan alınarak, Yargıtay üyeliğine atanması, “yeni bir dönem başlıyor, tenzil-i rütbe” gibi yorumlara yol açmış, buna karşılık yargı kulislerinde, “Yargıtay’a atanması, hem Adalet Bakanlığı’nı İstanbul’da yeni bir oluşuma gidilmesi için rahatlattı, hem de Fidan’a terfi edeceği yeni görevler için yol açıldı” yorumlarının yapıldığını T24 aktarmıştı.
Fidan, 27 Kasım’da Yargıtay’a üye olarak seçildi. Görev yeri birkaç gün önce Yargıtay 12. Ceza Dairesi olarak belirlenen Fidan, AYM üyeliği için aday olduğunu açıkladı. Fidan, Yargıtay üyelerine bir yazı gönderdi. Fidan, yazıda, şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Başkanlarım, saygıdeğer üyelerim; 27.10.2020 tarihinde HSK Genel Kurulu tarafından Yargıtay üyeliğine seçildim. 1999 yılının Ağustos ayında Akkışla Cumhuriyet Savcısı olarak başladığım meslek hayatıma sırasıyla; Aşkale, Çaycuma, Dörtyol, Şişli ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak devam ettim. 2015 yılı Şubat ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili, 26.07.2016 tarihinde de İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandım. 2021 yılının Ocak ayında boşalacak olan Anayasa Mahkemesi Üyeliği için Yargıtay Genel Kurulunca yapılacak seçimde aday olduğum hususunu; Genel Kurulun takdirlerine saygılarımla arz ederim.”
Ocak’ta seçim
AYM’nin Yargıtay kökenli üyesi Burhan Üstün’ün görev süresi, Ocak 2021’de dolacak. Yargıtay Büyük Kurulu, Üstün’ün yerine, Yargıtay üyelerinden birini AYM üyesi olarak seçecek.
DEVA Partisi’nden tepki: İktidar yargıyı dizayn etmeyi sonlandırmalı
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Fidan’ın adaylığı ile ilgili yaptığı açılamada, şu ifadeleri kullandı:
“Yargının bağımsızlığının teminatı olarak görev yapması gereken Hâkimler ve Savcılar Kurulu, son günlerde kamuoyunda tartışma yaratacak önemli atamalara imza atmıştır. Bu atamalardan birisi de İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sayın İrfan Fidan’ın Yargıtay üyeliğine seçilmesidir. Sn. İrfan Fidan’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı boyunca pek çok soruşturmayı siyasi iktidarın arzu ettiği doğrultuda yürüttüğü kamuoyunun malumudur. Sn. İrfan Fidan’ın İstanbul’daki görev süresi içinde hukuk adına ortaya koyduğu hazin tablo ortadadır. Ancak Sn. Fidan Yargıtay üyeliğine seçilmesinden sadece birkaç gün sonra, önümüzdeki ay yapılacak olan Anayasa Mahkemesi üyeliğine Yargıtay’ın kontenjanından aday olduğunu açıklamıştır. Sn. İrfan Fidan Yargıtay’da henüz cübbesini dahi giymeden Anayasa Mahkemesi’ne üye olmak için aday olması yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı için ciddi bir tehlikedir. Sn. İrfan Fidan’ın Anayasa Mahkemesine üye seçimine adaylığını açıklaması, Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından Yargıtay üyeliğine seçilmesinden kısa bir süre sonra olması, atamalarda iktidarın istek ve taleplerinin dikkate alındığının açık kanıtıdır. Yargıtay üyeliği bir atlama tahtası olarak kullanılmaktadır. Bu durum Yargıtay üyeliğinin de itibarını da ayaklar altına almaktadır. Yüksek yargımızı rencide edecek bu uygulamalara son verilmelidir. Ayrıca aday olan bazı üyelere çekilmeleri konusunda baskı yapıldığı, çekilmek istemeyenlere mobbing uygulandığı iddiaları ise durumun vahametini ortaya koymaktadır. Bu iddialar Sn. Fidan’ın Yargıtay’a atanmasının ve Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday olmasının olağan olmadığını, bilakis planlı bir şekilde bu konuma getirildiğini açıkça ortaya koymaktadır. Türkiye’de yargı organının en temel yapısal sorunları; yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, hukukun üstünlüğü, adil yargılanma ihlalleri ve liyakattir. Ancak iktidar, en yüksek yargı merci olan Anayasa Mahkemesi’ne üyelik seçimlerinde liyakat esaslarını göz ardı etmektedir. Tamamen iktidarın hesapları üzerinden Yüksek Yargı şekillendirilmeye çalışılmaktadır.
Bu durum demokratik bir hukuk devleti ve anayasanın üstünlüğünün korunması için vazgeçilmez olan ve kanunların anayasaya uygunluğunu denetleyen Anayasa Mahkemesi’nin iktidarın güdümü altına alınması arzusunun bir sonucudur. Kaldı ki, iktidarın yargı reformundaki samimiyetsizliğinin de açık kanıtıdır.”