Yeni bir 'çözüm süreci' olacak mı?

Abone ol

Kürt sorununa yönelik “çözüm süreci” için kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM), terörle mücadele konusunda 2018-2022 yıllarını kapsayan “Stratejik Plan” hazırladı.

2013-2017 Stratejik Plan’a “terörle mücadele alanında çok boyutlu ve çözüm odaklı stratejiler üretmek” amacını koyan Müsteşarlık, yeni planda ise böyle bir hedefe yer vermedi.

Kürt sorununa yönelik “çözüm süreci” için kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM), terörle mücadele konusunda 2018-2022 yıllarını kapsayan “Stratejik Plan” hazırladı. 2013-2017 Stratejik Plan’a “terörle mücadele alanında çok boyutlu ve çözüm odaklı stratejiler üretmek” amacını koyan Müsteşarlık, yeni planda ise böyle bir hedefe yer vermedi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, yeni planda, “demokratikleşme, insan hakları ve özgürlük alanının genişletilmesi” hedefleri tırpanlandı. Bunun yerine amacı ve hedefi belirsiz bir “terörle mücadele” stratejisi koyan müsteşarlık, “Terörizmle mücadele alanındaki politika ve stratejilerde sivil bakış açısı istenilen düzeyde oluşmamıştır” eleştirisinde bulundu.

2010 yılında çıkarılan bir yasayla kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, çözüm süreçleri döneminde etkin rol oynadı. Müsteşarlık, 2013-2017 Stratejik Planı’nın ana eksenine bizzat terörle mücadelede çözüm sürecini koydu. Planın bir numaralı amacı olarak terörle mücadele alanında, “Çok boyutlu ve çözüm odaklı politika ve stratejiler geliştirerek terörle mücadelede etkinlik sağlamak” yer aldı. Bu amaç çerçevesinde, çok sayıda hedef de belirlendi:

* Terör örgütlerine katılımın yoğun olduğu bölgelerde önleyici çalışmalara katkı sağlanacaktır.

* Demokratikleşme, insan hakları ve özgürlük alanının genişletilmesine yönelik yasal ve idari önlemler hazırlanmasına katkı sağlanacaktır.

* İnsan haklarının güvence altına alınması çalışmalarına ağırlık verilecektir.

* Bölgeye ilişkin politikaların belirlenmesinde sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve aydınlarla diyalog kurulacaktır.

* Terörle mücadele alanında politika ve stratejilerin geliştirilmesine yönelik üniversiteler, düşünce ve araştırma kuruluşları ile yakın işbirliği ve koordinasyon sağlanacaktır.

* Terör örgütleriyle irtibatlı gençlerin topluma kazandırılmasına yönelik programları uygulayan veya uygulayabilecek olan kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlanacak, konuyla ilgili yeni programların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

* Terör örgütleriyle irtibatını kesen, kesmek isteyen ya da hükümlü örgüt üyelerine yönelik rehabilitasyon çalışmaları yapılacaktır.

Çözüm çıktı

KDGM’nin 2018-2022 yıllarını kapsayan yeni Stratejik Planı, kurumun internet sitesinde yayımlandı. Kurumun amaçları arasında “Terörizmle mücadele alanında politika ve stratejiler geliştirerek ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak” ifadesi yine yer aldı. Ancak daha önceki plandaki “çok boyutlu ve çözüm odaklı” strateji üretmek amacı ile; bu kapsamda “demokratikleşme, insan hakları ve özgürlük alanının gelişletilmesi”, “teröre katılımın önlenmesi,” “irtibatını kesenlerin rehabilitasyon edilmesi”, “terör örgütleriyle irtibatlı gençlerin topluma kazandırılması” gibi hedeflerinin tümü 2018-2022 Stratejik Planı’nda yer almadı. Hatta kurumun yasal görevleri sıralarınken terör örgütüne katılımı önlemeye yönelik çalışmalar yapmak ifadesi sansürlendi.

‘Sivil bakış’ eleştirisi

Türkiye’nin maruz kaldığı terör tehdidinin boyut değiştirerek devam ettiği belirtilen planda, “Terörizmle mücadele alanındaki politika ve stratejilerde sivil bakış açısı istenilen düzeyde oluşmamıştır” tespiti yapıldı. Planda, terörizmle mücadele alanındaki politika ve stratejilerin geliştirilmesinde multidisipliner ve sivil bir bakış açısından yararlanılmasına ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Yargıya FETÖ sızıntısı Siyaset İYİ Parti kongresinde Erdoğan'a oy çıktı Siyaset Erdoğan Macron ile telefonda görüştü Siyaset 'Korktukları için koalisyon kurdular' Siyaset