'Yeni normal' Hürriyet başyazarını korkuttu: Yanlış ve hızlı mı normalleşiyoruz?

Abone ol

1 Haziran'da geçilen 'yeni normal' dönemi 2 Haziran'daki manşetinde 'Yeni hayat tam gaz başladı' diye müjdeleyen Hürriyet'in başyazarı, artan vakalar karşısında 'Yanlış ve hızlı mı normalleşiyoruz?' diye sordu.

Hükümet 1 Haziran itibariyle koronabvirüğs kapsamında alınan tedbirlerin pek çoğunu kaldırarak 'yeni normal' hayata geçişe adım attı.

'Tam kapanma olsaydı ekonomik maliyet değişmez, iki bin kişi ölmezdi'

O günlerde Bilim Kurulu üyeleri ve pek çok bilim insanı, normale geçiş konusunda acele edildiği yönünde uyarılarda bulunurken, Hürriyet gazetesi ise 2 Haziran günü birinci sayfasından 'Yeni hayat tam gaz başladı' diyerek okurlarına 'müjdeli' haberi duyurmuştu.


2 Haziran 2020 tarihli Hürriyet gazetesi

Ancak 'yeni normal'e geçilmesi ile birlikte vaka sayılarında patlama yaşanması 'ikinci dalga' endişesini daha da artırdı.

Koronavirüs pendemisi ile birlikte Hürriyet başyazarlığına getirilen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da bugünkü yazısında 'Yanlış ve hızlı mı normalleşiyoruz?' diyerek tehlikeye dikkat çekti.

Müftüoğlu'nun yazısı şöyle:

COVID-19 salgınını ile mücadele zorlu bir ‘derbi maçı’ gibidir. Ve her ‘derbi’ gibi bu maç da mükemmel bir takım oyunu gerektirir. Üzülerek ifade edelim ki biz maçın ilk devresindeki performansımızdan çok uzağız.

Sağlık ordumuzun oluşturduğu ‘hücum hattımız’ şimdi de çok iyi. Ne var ki halkımız yani ‘müdafaamız’ hata üstüne hata yapıyor. Maske takmıyor, mesafe kuralını ihlal ediyor, temizlik önlemlerini eskisi kadar ciddiye almıyor. Kısacası müdafaamız/halkımız sanki maç bitmiş havasına girdi ve işi gevşek tutuyor! Netice mi? Netice yeni vaka rakamlarında net ve açık olarak görülüyor. 10 gün önce 700’lü rakamlara inen günlük yeni vaka sayısı son günlerde 1500’lere yükseldi.

Bilelim ki hiç bir maç, ama özellikle salgın gibi bir ‘derbi’ sağlam, güçlü ve inançlı bir müdafaanız/halk desteğiniz olmadan kazanılamaz.

Ve bilelim ki koronavirüs hâlâ sokakta, parkta, AVM ve marketlerde -kısacası her yerde- pusu kurmuş bizi bekliyor. Hata yapmamız halinde yeni goller atmak daha çok insanımıza bulaşmak için fırsat kolluyor.

Yeni haftaya lütfen bu bilinçle başlayalım. Virüsün zayıfladığını düşünüp tedbirsiz davranmayalım. Salgınla mücadelenin bir takım oyunu gerektirdiğini unutmayalım ve aşağıdaki önerileri ısrarla uygulayalım.

Yanlış ve hızlı mı normalleşiyoruz

NELERİ YAPMALI NELERİ YAPMAMALI

1) Gruplar halinde sosyalleşebiliriz ama bunu açık havada gerçekleştirmeyi, maske-mesafe kuralını ihlal etmemeyi, 10-15 kişiden daha kalabalık gruplar oluşturmamayı unutmayalım.

2) Restoranlara, kafelere gidebiliriz. Açık havada yürüyüş yapma hakkımız da var. Ama buralarda da açık alanları tercih etmeliyiz. Özellikle restoran ve kafelerde eğer maskesiz oturuyorsak, sosyal mesafe kuralını ihlal etmemeliyiz.

3)İhtiyacımız varsa doktor ve hastane ziyaretlerimizi de yeniden gündeme getirebiliriz. Ama gelin beni dinleyin, çok acil bir sorununuz yoksa, girişimsel işlem gerektirenleri bir süre erteleyin.

4) Çok mecbur olmadıkça uzun süreli seyahatleri de bu ara pek düşünmeyin. Ciddi bir zorunluluk yoksa yurtdışı ziyaretlerinizden vazgeçin. İmkânınız varsa günübirlik veya birkaç günlük kısa süreli ve güvenceli tatil planları yapın.

5) Taşıt tercihi size kalmış bir şey ama önceliğinizi uçak yolculuklarına verin. Uçaklar seyahat süresini kısalttıkları ve daha katı hijyenik kurallar uyguladıkları için bana göre otobüs ve trenlerden daha güvenlidir.

6) Bir alternatif daha: Kişisel veya kiralık özel araçlardan faydalanmayı da düşünün. Şehir içinde imkânlarınız varsa bisikleti tercihi edin.

7)Konser, gösteri, sinema, tiyatro gibi kalabalık alanlar, kalabalık parklar, oyun bahçeleri, plajlar, dar ve yoğun sokaklardan uzak durun.

8)Zorunlu olmadıkça kısa mesafelerde toplu taşıtları değil yürümeyi tercih edin. Mecbur olmadıkça asansörleri değil, merdivenleri tercih edin.

9)İmkânınız varsa evden çalışma tercihinizi devam ettirin.

Korkulan oldu, AVM'lerden vaka haberleri yağmaya başladı!

Salgın dönemi verilen sözler normale geçince unutuldu! Sağlıkçılar: Sözünüzü tutun Sağlık Prof. Dr. Önder Tan, liposuction hakkındaki gerçekleri anlattı Sağlık Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara aşı için tarih verdi Sağlık Manda yoğurdunun bilinmeyen faydaları Sağlık