Yeni seçim yasasıyla ittifakların avantajları kayboldu: AKP ve MHP seçimlere ayrı girerlerse ne kazanacaklar

Abone ol

BirGün yazarı Aydın’a göre, MHP, “Cumhurbaşkanlığı’nda ortak, parlamentoda ayrı” formülüne her adımda biraz daha yaklaşıyor.

BirGün gazetesi yazarı Yaşar Aydın, “MHP seçime tek başına girer mi?” başlıklı yazısında Cumhur İttifakı’nın seçim yasası düzenlemesini ele aldı.

Aydın, yeni seçim düzenlemesiyle birlikte AKP ve MHP’nin barajı düşürerek birbirlerine olan bağı gevşettiklerini, kendilerini politik olarak güçlendirdiklerini kaydetti. Aydın’a göre, MHP, “Cumhurbaşkanlığı’nda ortak, parlamentoda ayrı” formülüne her adımda biraz daha yaklaşıyor.

Seçim yasasıyla birlikte ittifak düzenlemesinin fiilen ortadan kalkacağını söyleyen Aydın, “Kamuoyunda değişiklik daha çok MHP’nin talebi olarak anlatıldı. Bu, işin görünen yüzü olabilir. İşin aslının Bahçeli’nin dayatması değil de iki liderin birlikte aldıkları bir karar olması kuvvetle muhtemel” dedi.

AKP VE MHP’YE KAZANDIRAN BAŞLIKLAR: İTTİFAKIN PARTİLERE KAZANDIRDIKLARI ORTADAN KALDIRILDI

Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu kaydeden Yaşar Aydın, “Ama bu durum, iki partinin parlamento seçimlerine birlikte girmelerini gerekli kılacak bir durum değil. Tam tersi ayrı ayrı seçimlere girmeleri durumda çok daha avantajlı hale getirecek başlıklar mevcut” ifadelerini kullandı.

İki partinin avantajlı durumlarını da analiz eden BirGün yazarı, yazısını şöyle sürdürdü:

“MHP ve AKP’nin parlamento seçimlerine ayrı girme fikrini güçlendiren başlıkları sıralayalım.

1- İttifakın avantajı yok: Seçim bölgesi baraj sistemi ile ittifakın partilere kazandırdığı tüm avantajlar ortadan kaldırıldı. Her parti, sadece kendi aldığı oy oranında milletvekili çıkaracak.

2- Propaganda serbestliği: Adana’da Furkan vakfı üyelerine yapılan müdahale de gösterdi ki iki parti bazı konularda oldukça farklı noktalara düşebiliyor. Bahçeli, İçişleri Bakanı Soylu’yu AKP’lilerden çok daha coşkuyla desteklerken AKP içinden bazı isimler müdahaleden sorumlu tuttuklarıyla ilgili kelle isteyebiliyor. Başlangıçta sorunlu görünen bu durum seçime giderken avantaj bile yaratabilir.

3- Ellerini rahatlatacak: MHP kendi tabanını daha rahat konsolide edecek propaganda şansı yakalayacak. Göçmen sorunundan Kürt meselesine kadar... MHP’nin seçim siyasetini esas olarak İyi Parti ve HDP üzerine yıkacağı şimdiden belli oldu. Muhalefete muhalefet edecek bir taktik izleyecek. Üstelik bunu iktidar partisinden çok daha sert şekilde ifade edecektir.”

KÜRT SEÇMEN

Aydın yazısını şöyle sürdürdü:

“AKP ise MHP’nin çizgisinden farklı olarak tıpkı Adana’da olduğu gibi daha yumuşak bir tarzı hem muhafazakâr hem de Kürt seçmenine karşı gösterebilir. HDP’nin tutumuna göre yüzde 7 barajıyla rahatlayan Kürt seçmenin açıktan karşısına geçmeye bile gerek kalmayabilir.

Bir başka başlık ise AB ilişkileri. AKP bugünden başlattığı sıcak ilişki trafiğini Bahçeli’nin setleri olmadan sürdürebilir, bunu söyleminin parçası haline getirebilir.”

Kılıçdaroğlu'ndan 'Montrö' açıklaması: İktidar amirallere teşekkür etmeli Siyaset Ali Babacan: Tuzağa önce MHP, sonra AK Parti düşecek Siyaset FETÖ'nün gizli tanığından İmamoğlu'na 'suikast' mektubu Siyaset Barış Soydan: Mehmet Şimşek, Lütfi Elvan veya Naci Ağbal kadar bile şanslı değil Siyaset