Yeni yönetmeliğin arifesinde azınlık vakıfları zirvede buluştu; Laki Vingas: Acaba sakıncalı vakıflar mıyız?

Abone ol

9 yıldır seçim yapamayan azınlık vakıfları yönetmelik için gün sayarken hastanelerin seçiminin ertelenmesi iddiası endişe yaratıyor. Laki Vingas, "Geçmişten günümüze öyle sıkıntılarla karşılaşıyoruz ki 'acaba sakıncalı vakıflar mıyız' diyoruz" dedi.

Avrupa Birliği Sivil Toplum Destek Programı kapsamında Despertar İzmir Pojesi - Cemaat Vakıflar Zivesi'nin İzmir'de gerçekleşiyor. İzmir Musevi Cemaati Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen ve Yahudi, Rum, Ermeni ve Süryani cemaatleri temsilcilerinin katıldığı program üç gün sürecek.

Cemaat vakıflarının sorunlarının ve ihtiyaçlarının tartışılması, görüş alışverişinde bulunulmasını kolaylaştırmayı da amaçlayan zirvenin sonucunda bir Desparter Grubu kurulacak ve 4 cemaatin temsilcisi Ankara'da yapılan çalışmaları anlatmak üzere temaslarda bulunacak.

Programın ilk gününde "Gayrimenkuller ve Mazbut Vakıflar" başlıklı panel düzenlendi.

Bianet'ten Ayşegül Özbek'in haberine göre, Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas'ın moderatörlüğünde düzenlenen panele Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Başkanı Fadi Hurigil, Fener Aya Yorgi Kilisesi Vakfı Başkanı Stelyo Berber, Avukat Ömer Kantik ve İstanbul Süryani Kadim Meryemana Kilesi Vakfı Başkanı Sait Susin konuşmacı olarak katıldı.

"SAKINCALI VAKIFLAR MIYIZ?"

Panelde Laki Vingas iki dönem Vakıflar Meclisi Temsilciliği yaptığını hatırltarak paneli şu sözlerle açtı:

"Cemaat vakıflarımızın Osmanlı'dan günümüze gelen bagajlarında çok yük var. Hem siyasi hem sosyal. Cemaat vakıflarımız çok ağır bir yükle yürümek zorunda kaldılar. Tüzel kişilik ve temsil sorunuyla karşı karşıya kaldılar yıllar içinde. Cumhuriyet dönemi süreciyle birlikte de toplumların azalmasından kaynaklı bazı sıkıntılar da oluştu.

"İzmir Vakfı yeni olsa bile bizim gibi eski vakıfçıların yorgunluğu var. Ruhsal bir yorgunluk var. Son yıllarda ciddi kazanımlar elde edildi. 2010 yıllarında inanılmaz ivme kazandı, reformlar oldu. 2013'ten sonra duraklama süreci yaşıyoruz. Cemaat vakıfları bazen öyle şeylerle karşılaşıyor ki geçmişten günümüze, 'acaba sakıncalı vakıflar mıyız' diyoruz.

"Medeni Kanun öncesi kurulan vakıflara mazbut vakıf deniyor. Yönetimleri Vakıflar Genel Müdürlükler tarafından yapılıyor. Yeniden yönetici tayin etme hakları yok. Cemaati, yöneticisi kalmamış ya da kendi misyonunu yapacak bir ortam kalmamış vakıflar var. Ama Rum, Ermeni cemaatleri gibi vakıfları neden mazbutaya alındı. 1980'lerin siyasi ortamıdan dolayı. Bu tüzel kişiliklerin yönetmesi gereken birçok gayrimenkulleri var. Ancak bunlar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetiliyor."

"AİLELER KÖYLERİNE DÖNDÜKLERİNDE ARAZİLERİNİ İŞGAL EDİLMİŞ OLARAK BULDU"

Panele video ile katılan Sait Susin ise şöyle konuştu:

"Özellikle Güneydoğu Anadolu'da kadastral çalışmalar sonucu Orman Müdürlüğüne ve hazineye geçmiş taşınmazlar var. Mor Gabriel Manastırında fıstık ağaçları ekili. Manastır taş toprak arazisi. Manastır alanı Orman Bakanlığı'nın mülkiyetinde görülüyor. Çalışmalarımız devam ediyor, Hazine'ye ait görülen yerler yakın zamanda verilecek.

"Öte yandan yurtdışına gitmiş ve mülkiyeti, tapusu şahıslarda olan yerler var. Aileler köylerine döndüğü zaman yerlerinin işgal edildiğini görüyorlar. Yerel yönetim ve kolluk kuvveterinin yardımcı olması lazım bu konuda. Tapusu olduğu halde işgal edilmiş pek çok yer var. Bu konuyla ilgili resmi kurumların desteği gerekiyor."

"MAHKEME KANUNU DAR YORUMLUYOR"

Vakıflar Hukuku alanında çalışan avukat Ömer Kantik de "Bütün cemaatlerin ortak sorunu; 1936'dan sonraki yasal düzenlemeleri gerek idare gerekse de mahkemelerin kanunu dar yorumlamasından kaynaklanıyor. Olumsuz kararlar çıkıyor bu nedenle. Ama bunların aşılacağına inanıyoruz. Mazbut vakıflarla ilgili sorunların çözülmesi gerekiyor. Güvenlik nedeniyle ülkeyi terk edenler ve tekrar dönenlerle ilgili inisiyatifle çözülebilecek bir sorun bu" dedi.

Ukraynalı yetkili nasıl dolandırıldığını anlattı: Altınel, Süleyman Soylu'yla fotoğrafını gösterince güvendim Gündem DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu'nun aralarında olduğu 15 sendika yöneticisinin yargılandığı 1 Mayıs davasında beraat kararı Gündem İmamoğlu'ndan adaylık sorusuna yanıt: Altı parti en iyi seçimi yapacak Gündem Yiğit Ali Ekmekçi hakkında yakalama kararı Gündem