Yerli otomobil tanıtıldı... TOGG CEO’su: Doğru zamanda yola çıktık
Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu (TOGG) tarafından yapılan yerli otomobil, bugün görücüye çıktı.
Prototipi İtalya'dan getirilen 'yerli otomobil' görücüye çıktı.
TOGG CEO'su Karakaş: Hayır geç kalmadık, doğru zamanda yola çıktık
Sahneye ilk Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş çıktı.
"Şu anın tarifi yok. Çok heyecanlıyız" diyerek duygularını aktaran Karakaş, "Ben bütün arkadaşlarım sabaha kadar uyuyamadık. Türkiye’nin özlemini giderme amacıyla çıktığımız yolda otomobilden daha fazlasını yapmak için söz verdik. Bugün sizlere geldiğimiz noktayı anlatmak otomobilimizi tanıtmak, ve daha fazlasından kastımızın ne olduğunu anlatmak istiyoruz. Böyle bir faaliyete başlamanın tam zamanı olduğunu söylüyorum. Müşterinin beklentileri değişmekte, teknolojinin değişmesiyle otomobilimiz akıllı bir cihaza dönüşmekte, bu otomobil yeni bir cihaz alanı olarak kullanılmakta. Cep telefonunun başına gelen otomobilin de başına gelecek. Bunun sebebi tüm dünyada teknoloji boyutunda yeni trendler var. Artık nesneleri internet ile bağlantılı olan otomobillerden bahsediyoruz. Şehirlerimiz, fabrikalarımız akıllandıkça otomobilimiz bir yaşam alanına, her bir şeyin iç içe girdiği bir alana dönüşüyor. Bu nedenle biz doğru zamanda yola çıktık. Bu soru bize soruluyor. Geç kalmadınız mı? Hayır. Doğru zamanda yola çıktık" diye konuştu.
Karakaş'ın açıklamaları şöyle:
"Bir otomobilden fazlası derken tabii ki biz de bir otomobille başlıyoruz ama başından itibaren biz bu otomobili 2025’ten sonrasını düşünerek geliştiriyoruz. Elektronik mimarisini şimdiden tasarlıyoruz. Bize daha sonra sordukları sorulardan biri de nasıl yapacak, nasıl başaracaksınız? Biz 18 şirketi inceledik. Bu alanda 15 yıllık kapsamlı bir plan hazırladık. Her faaliyetimiz müşterimizi ön planda tutarak yaptık. Küresel rekabetten bahsederken bizim dünyanın en iyileriyle çalışmaktan başka lüksümüz var mı? Dünyanın en iyilerini Türkiye’de henüz yokken yurt dışından transfer ederek çalışıyoruz. Dünyanın en iyileri kimlerdir diye kısaca tanıtmak istiyorum. Hedef kitlemizi çok iyi bildiğimiz için araştırma şirketlerinin Avrupa’da en iyiler olduklarını gördük. Bize hâlâ sizin fabrikanız yok tepkileri geliyor. Biz aylardır bu konuda çalışıyoruz. Peki otomobili yaptık. Şarj alet yapısı ne durumda? 2022 yılında şarjalt yapısının çözüleceğine inanıyoruz."
"Nelerle fark yaratacağız? Her şeyden önce biz ortaklık yapımızla bir ekosistem kurduk. Sıfır emisyon araçlar için sıfırdan başladık. Fikri mülkiyeti yüzde yüz bizim olan bir otomobilden bahsediyoruz. 15 sene içerisinde 5 modelimiz olacak."
"Marka süreci çok hızlı şekilde araştırarak müşterileri araştırdık. Türkiye’deki hedef kitlemiz özgür, güçlü, dönüştüren bir marka bizden bekliyor. Hedef pazarlarımızla testlerimizi yaparak ilerleyeceğiz. Özgün tasarım. Biz otomobilimize dışarıdan bakınca yalın ve keskin teknolojik ve yenilikçi ve kültürümüzden ilham almış bir tasarım çerçevesi oluşturduk. 200-400 beygir iki alternatifimiz olacak. 200 beygirli 7.6 saniyede, 400 beygirli otomobilimiz 4.8 saniyede. Akıllı bağlantı internet üzerinden güncellenmesi otomobilimizde standart olarak sunulacak. En çok önemsediğimiz konulardan biri de sürüş güvenliği. 2022 yılında oluşabilecek teknik spekülasyonlara hazırlanıyoruz."
"Türkiye’nin otomobili ne demektir? Her şeyden önce Türkiye’nin küresel bir markasıdır. Kararlarını bağımsız verebilen ekosistemini kendi oluşturabilen bir şirkettir. Teknolojisini diğer ülkemizin teknolojileriyle birleştirerek bir sonra ki seviyeye ulaştıracak altyapıları getirmektir. Fikri hakları Türkiye'ye ait bir otomobildir. Pazarımıza baktığımızda yaptıklarımızı ve yapabileceklerimize baktığımızda doğru yerde yola çıktık diyoruz."
BAKAN VARANK'TAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR
Hisarcıklıoğlu'nun ardından sahneye çıkan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da şöyle konuştu:
"2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracat yapabilen bir sanayi alt yapısına sahiptik. Özel sektörü girişimciliğe ve argeye teşvik eden sistem yoktu. Bugün artık 170 milyar dolara ulaşan bir girişimcilik ve arge gücüne sahibiz. Kendimize inandık yüzde 20’lerde olan yerlilik oranını yüzde 70’lere çıkarttık. Türkiye3nin yazılımcılarının isteyince neleri başarabileceklerini bizlere örtülü ambargolar uygulayanların akıllarına kazıdık. Milli teknoloji hamlesi ruhuyla hazırladığımız 2020 stratejimiz de bunun bir parçası. Bugün bilişim vadisini de resmen açıyoruz. Bilim vadisinin paydaşları olan kurumlar güçlü bir sinerji oluşturacaklar. Birazdan Sayın Cumhurbaşkanımız güzel müjdeler verecek. İnanıyorum ki bilişim vadisi ülkemizin 21. Yüzyıldaki konumunu daha da güçlendirecek. Geçmişte Nuri Demirağa gibi parlak isimler Türkiye2nin önünü açacak girişimlerde bulundular ama maalesef yeterli ekosistem gelişmediğinden bu işleri sahiplenecek bir siyasi yapı olmadığından bu işler akim kaldı. Son 17 yılın belki de en büyük başarısı bu zihinleri dönüştürmek oldu. Tüm milletimiz tarih boyu sahip olduğumuz özgüveni bu dönemde kazanmış oldu. Yıllarca bu millete yapamazsınız diyenlere inat bu günlere geldik. Türkiye’nin kendi otomobilini üretme fikrinin bu günlerde gerçeğe dönüştürülüyor olması asla tesadüf değil. Sayın Cumhurbaşkanım bu işin altından kalkacak babayiğitler aradınız iş dünyası da buna karşılık verdi. Şimdisizin himayenizde Türkiye’nin otomobili dünyaya tanıtıyorlar."