YÖK üniversitelerde kopya çekildiğini kabul etti, düğmeye bastı

Abone ol

Geçtiğimiz haftalarda Gerçekgündem'in gündeme getirdiği kopya skandalı için YÖK, suskunluğu bozarak, harekete geçti. Para karşılığı ödev ve tez hazırlayanlara ve hazırlatanlara karşı suç duyurusunda bulundu.

Üniversitelerde kopya skandalının gündeme gelmesiyle birlikte Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) düğmeye bastı. Gerçekgündem'in haftalar önce gündeme getirdiği ve üniversitelerde kopya rezaletinin boyutlarını anlattığı haberin ardından YÖK, bugün bir açıklama yaparak, hukuki süreci başlattığını belirtti.

Gerçek Gündem'den Yurdagül Uygun'un haberine göre, “YÖK, para karşılığı tez ve ödev hazırlayan ve hazırlatan şüpheliler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu” sözleriyle başlayan açıklamasında YÖK, şunları belirtti: “YÖK avukatları tarafından Ankara Adliyesi'ne sunulan suç duyurusu dilekçesinde, para karşılığı tez ya da ödev yapılarak nitelikli dolandırıcılık ve suça yardım suçlarını işleyen internet siteleri ve buralardan yardım alarak üniversiteleri dolandırmaya teşebbüs edenler hakkında kamu davası açılması talep edildi.

Suç duyurusu dilekçesinde, başkaları için para karşılığı tez ya da ödev yapıldığı ve online sınavlarda yardımcı olunduğu belirtilen internet sitelerinin ve sosyal medya hesaplarının açık adreslerine yer verildi.

Danışmanlık/tez yazım ofisleri yetkilileri ile bu yerlerden yardım alarak tez, bitirme projesi, ödev gibi bilimsel çalışma üreterek kamu kurumlarını aldatanlar ve savcılıkça yapılacak soruşturma sonucunda tespit edilecek faillerin 'dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık ve suça yardım etme' suçlarından cezalandırılmaları istendi.”

YÖK, dilekçesinde, danışmanlık ofisleri adı altında faaliyet gösteren tez yazım ofisleri gibi yerlere hazırlatılan veya bu yerlerden yardım alınarak hazırlanan lisansüstü tezlerin, bitirme projelerinin ya da ödevlerin mezuniyet ve öğretim elemanı kadrolarına atanmak için kullanılmasının muhtemel olduğunu vurguladı.

YÖK'ün açıklaması şöyle devam etti:

“Türk Ceza Kanunu'nun nitelikli dolandırıcılık, dolandırıcılık ve suça yardım etme hükümlerinin bulunduğuna işaret edilen dilekçede, bu çerçevede suçun asıl failinin tez, bitirme projesi, ödev gibi çalışmayı yapanlar olduğu, şikâyet başvurusuna konu olan ve benzeri danışmanlık/tez yazım ofislerinin ise yardım eden sıfatıyla suça ortak olacakları kaydedildi. Bu kapsamda faaliyet gösteren danışmanlık/tez yazım ofislerinin yetkilileri ile bu yerlerden yardım alarak tez, bitirme projesi, ödev gibi bilimsel çalışma üreterek kamu kurumlarını aldatanlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 39, 157 ve 158'inci maddeleri uyarınca kamu davası açılması istendi.”

TEZLER İPTAL OLABİLİR

Mevzuata göre, tezini, ödevini ya da bitirme projesini başkasına hazırlattığı tespit edilen öğrencinin bu çalışmasının iptal olabildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Türk Ceza Kanunu'nda, bu kapsamda dolandırıcılık suçu işleyenlere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası, nitelikli dolandırıcılık suçu işleyenlere 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve adli para cezası, suçun işlenmesine yardım eden kişiye suçu işleyene verilen cezanın yarısı kadar hapis cezası öngörülüyor” denildi.

'SINAV GÜVENLİĞİ İÇİN ÜNİVERSİTELERİ UYARMIŞTIK'

Üniversitelerde yapılan sınavlarda kopya konusunda ise topu üniversitelere atan YÖK, açıklamasında şunları kaydetti: “YÖK tarafından Sınav Güvenlik Tedbirleri konusunda bütün üniversitelere geçen yıl kasım ayında yazı gönderilerek uzaktan veya online yapılan sınavlarda, sınav güvenliği için gerekli tedbirlerin alınması istenmişti.

Yazıda, son dönemlerde uzaktan/online yapılan sınavlarda kopya çekildiğine veya bazı öğrencilerin yerlerine başkalarını sınava soktuklarına ilişkin çeşitli bildirimler yapıldığına işaret edilerek, 'Sınav notlarının, öğrencilerin gerçek kazanımlarını doğru bir biçimde yansıtması yükseköğretim sistemimize güven açısından son derece önemlidir. Üniversitelerimizde ders veren bütün öğretim elemanlarımızın yanı sıra yöneticilerimiz de sınav güvenliğini sağlayacak her tür önlemi almakla yükümlüdürler.' ifadelerine yer verilmişti.

Diğer yandan, üniversitelerde yapılan sınavlarda en çok kopya çekme yönteminin, ödev siteleri olduğu, bu sitelerden para karşılığı yardım alınarak kopya çekildiği biliniyor.

2021 EKPSS için tercih işlemleri başladı Eğitim YÖK'ten flaş adım! Para ile ödev ve tez hazırlayanlar hakkında suç duyurusu Eğitim EBA sürekli hata veriyor Eğitim Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nın sınavının tarihi ve başvuru şartları açıklandı Eğitim