Yoksullar salgın ve gıda kriziyle boğuşuyor

Abone ol

Salgın açlıkla boğuşan ülkeleri vurmaya devam ederken gıda güvenliği ve gıdaya erişim büyük tehdit altında.

Birleşmiş Milletler(BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan son verilere göre, dünya gıda fiyatları ocakta altı buçuk yılın zirvesine çıktı.

FAO’nun yayımladığı Gıda Fiyat Endeksi ocak ayında art arda sekizinci defa artış kaydederek hububat, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle 2014 yılının temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

FAO, gıda fiyat endeksinin aralık ayına göre yüzde 4,3 artışla Temmuz 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Endeks, yaygın olarak ticareti yapılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlere göre hazırlanıyor.

Ocak ayında bitkisel yağ, Aralık 2012'den bu yana en yüksek fiyatına ulaşarak yüzde 5,8 arttı. Endonezya ve Malezya'da “aşırı yağışlar ve göçmen işgücünde süregelen kıtlıklar ve uzun süreli grevler nedeniyle” palmiye yağı üretiminin beklenenden daha düşük gerçekleştiği bilgisi paylaşılırken Arjantin'de soya yağı ihracatının düştüğü de belirtildi.

MISIR ALTIN GİBİ

Tahıl fiyat endeksi aylık yüzde 7,1 artış gösterirken en çok artan gıda fiyatıysa mısır oldu. Asya ve Afrika'dan gelen güçlü pirinç talebi de güçlü fiyat artışının hız kazanmasına neden oldu. Şeker fiyat endeksiyse aralık ayına göre yüzde 8,1 daha yüksek oldu. FAO, süt ürünleri fiyat endeksinin yüzde 1,6 oranında arttığını söyledi. Raporda, et fiyat endeksinin aralık ayına göre yüzde 1,0 oranında arttığı da belirtildi.

Dünya Ekonomi Forumu’nun toplantısında söz alan BM Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü Beasley de, her yıl 9 milyon can alan açlık sorununun salgınla birlikte daha da kötüleştiğine dikkat çekerek, gıda tedarik zincirlerinin direncinin artırılması çağrısı yaptı.

Beasley, “Pandemi, gıda tedarik zincirlerinin üzerindeki baskıyı artırarak zaten devam etmekte olan açlık krizini daha da kötüleştiriyor. Özellikle okulların kapalı olması çocuklarda kötü beslenme riskini ciddi oranda artırdı” ifadelerini kullandı.

Özellikle düşük gelirli ülkelerin gıdaya erişim zincirlerinin kırılgan olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğini belirten Beasley, yüksek gelirli ülkelerin sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

SON 50 YILIN EN YÜKSEK ORANI

Virüsün yayılmasını kontrol altına almak için tüm dünyada sınırların kapatılması; sınırlı gıda ticaretine, çiftçilerin tohuma erişiminin zorlaşmasına, tarlada üretimin durmasına ve ürünlerin toplanamamasına neden oldu. Bunun gibi kısıtlamalar gıda fiyatlarını da artırdı. Salgının ilk başladığı dönemde BM’nin yayımladığı raporlar, 2019’da 135 milyon kişinin açlıkla boğuştuğu dünyada önümüzdeki dönemde bu sayının 265 milyona yakın olabileceği yönünde sonuçlar veriyor. Uzmanlara göre salgının yaratacağı açlık, son 50 yılın en yüksek oranı olabilir.

ABD’de ilk kez bir Kongre üyesi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti Dünya Trump'ın avukatları: Destekçileri, binaya kendi iradeleriyle saldırdı Dünya ABD'de ilk kez bir Kongre üyesi Koronavirüsten hayatını kaybetti Dünya ABD yönetimi, İran'ın nükleer anlaşma koşullarına geri dönmesini bekliyor Dünya