Zelenskiy, İsveç parlamentosunu uyardı: Ruslar sizin adanızı işgal planı yapıyor

Abone ol

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İsveç parlamentosunda yaptığı konuşmada Rusya'nın Gotland Adası'nı işgal etmek için planlar yaptığını söyledi

GERÇEK GÜNDEM - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İsveç Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Rusya'nın İsveç'e bağlı bir ada olan Gotland'ı işgal planları yaptığını söyledi.

Zelenskiy, "Rusya, sizin adanız Gotland'ı nasıl işgal edeceğini tartışmaya başladı" ifadelerini kullandı.

İsveçli vekillere bir konuşma yapan Zelenskiy, Rusya işgali sonrasında İsveç'in verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve işgal sonrası süreçte ülkeyi yeniden yapılandırmak için İsveç'i yardıma çağırdı.

Zelenskiy'nin konuşmasından hemen sonra söz alan Dışişleri Bakanı Ann Linde, İsveç'in Ukrayna'ya yardıma hazır olduğunu belirtti.

Linde, "Ukrayna, Ruslar tarafından yerle bir edildikten sonra yeniden inşa edilmeli. Ülkeden ayrılan milyonlarca Ukraynalı geri dönmek istiyor ancak geri dönecek bir şeylerinin olması gerekiyor" dedi.

GOTLAND ADASININ ÖNEMİ

Baltık denizinin ortalarında İsveç'in güneyinde bulunan Gotland adası, Rusya'nın anakaradan ayrı toprağı olan Kaliningrad'la St. Petersburg arasındaki deniz yolunun tam ortasında bulunuyor.

Ada ayrıca Baltık Denizi'nin tamamını ve Litvanya, Letonya, Estonya gibi ülkelerin deniz ve hava sahalarını kontrol etmek için stratejik bir konumda bulunuyor.

İsveç yönetimi Moskova ile ilişkilerin gerilmemesi adına 2005'te adayı silahsızlandırma kararı almıştı ancak 2016'da İsveç askerleri adaya yeniden konuşlandırıldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatının başlamasının ardından ise İsveç hükümeti adadaki askeri varlığını artırma kararı almıştı.

Erkek hemşire, tedavi gören 2 hastaya odalarında tecavüz etti Dünya Yunanistan'da un ve ayçiçek yağı satışlarına sınırlama Dünya Ukrayna'da savaşın başından bu yana 2 binden fazla çocuk kaçırıldı Dünya Ukrayna istihbaratı, Rusya'nın savaşı bitirmek için planladığı tarihi açıkladı Dünya