Ziraat'in tahsil edemediği kredilere karşılık aldığı gayrimenkuller işgal altında

Abone ol

Ziraat Bankası’nın tahsil edemediği kredilere karşılık aldığı 3 bin 3 gayrimenkulün 997’si işgal altında. Banka, bunların da sadece 22’sinden işgal bedeli alabiliyor, 975’i bedelsiz kullanılıyor.

2018 yılında takipteki kredileri bir önceki yıla göre yüzde 56,2 oranında artan Ziraat Bankası’nın tahsil edemediği kredilere karşı aldığı gayrimenkullerin de yaklaşık üçte birinin işgal altında olduğu belirlendi. 3 bin 3 gayrimenkulden 997’sinin boş olmadığı, kullanıcılardan da sadece 22’sinin işgal bedeli ödediği Sayıştay raporlarına yansıdı.

BirGü'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, TBMM’ye sunulan Ziraat Bankası’nın 2018 yılı Sayıştay denetim raporunda, bankanın elinde alacağına karşılık edindiği toplam rayiç bedeli 1 milyar 841 milyon olan 3 bin 3 adet gayrimenkul bulunduğu bildirildi.

Bunlardan 550 milyon 723 TL değerindeki 997’isinin işgal altında olduğu ve 22 milyon değerindeki sadece 22’sinden işgal bedeli tahsil edilebildiği bilgisi de raporda yer aldı. Denetçiler, 527 milyon 983 bin TL’lik 975 taşınmazın işgal bedeli alınamadan kullanıldığını bildirdi.

İŞGAL ALTINDAKİ TAŞINMAZLAR

Raporda, alacak karşılığı edinilen taşınmazlarla ilgili şu bilgilere yer verildi:

374 mesken, 350 tarla, 131 işyeri, 67 arsa, 16 çiftlik, 2 organize sanayi bölgesi içinde fabrika, 1 fabrika-imalathane ve 56 bina işgal altında.
1 tarla, 10 işyeri, 1 organize sanayi bölgesi içinde fabrika, 2 çiftlik, 7 mesken ve 1 bina işgalinden ecrimisil alınırken kalan 975 adet taşınmazdan ecrimisil alınmıyor.

153’Ü BOŞALTILDI

Raporda, 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla bankanın yaptığı bir çalışmanın sonucunun Sayıştay’a gönderildiği, çalışmada 31 Aralık 2018’de işgal altında olarak gözüken 997 gayrimenkulden 153’ünün daha tahliye edildiği bilgisinin yer aldığı belirtildi.

Ancak raporda, “Boş” ve “Boş-tarla-arsa” olarak iki ayrı bilgi girildiği, boş olarak gözüken gayrimenkuller için tahliye tutanağına dayanarak işlem yapıldığı, boş-tarla arsa olarak görülen gayrimenkullerin ise tutanak, tahliye tutanağı ve benzeri herhangi bir belge olmaksızın durumunun boş-tarla arsa kategorisine dahil edildiğinin görüldüğü vurgulandı.

Sayıştay raporunda, Ziraat Bankası, alacakları sebebiyle edindiği gayrimenkullerin satışını ivedi olarak yapabilmek için boş teslim alması, bunun mümkün olmaması durumunda acele tahliye etmesi ya da işgal edilenlerden bedel alması gerektiği konusunda uyarıldı.

Bakan Gül açıkladı! Noterliklerde yeni uygulama başlıyor Ekonomi Milyonları bekleyen tehlike! ’İş sahibi olanlar için bile giderek zor…’ Ekonomi Toyota ve Honda milyonlarca aracını servislere çağıracak Ekonomi Alkol ve tütün piyasasında yeni zamlar belli oldu Ekonomi