6 Bin Yıllık Mezopotamya Mühürlerinden Çıktı! Bilinen Her Şeyi Değiştirecek Keşif

Abone ol

İnsanlık tarihinde yazı çok önemli bir yer kaplarken, İtalya'da yapılan bir çalışma, yazının kökenine dair ışık tuttu. 6 bin yıllık silindirlerde bulunan tasarımların, yazının ilk işaretleri olabilir.

İtalya'da insanlığın yazının kökenine dair anlayışını gösteren bir çalışma yapıldı. Araştırmanın ortak yazarı Kathryn Kelley 6 bin yıllık silindir mühürlerdeki tasarımların, yazının ilk işaretlerine benzer şekilde kullanıldığını bildirdi.

İtalya'nın Bologna Üniversitesi'nden araştırmacılar, Uruk'taki çivi yazısından önce var olan proto-çivi yazısı ile 6 bin yıllık silindir mühürlerdeki tasarımlar arasında önemli bağlantılar buldu. Profesör Silvia Ferrara bulguların önemine dikkat çekerek, “Yazının 4. bin yılda Mezopotamya’da doğduğuna dair geleneksel açıklamaları sorgulamak istedik” dedi.

Silindir mühürler, aynı zamanda Mezopotamya'daki Uruk ve çevresindeki diğer şehirler arasındaki ticaret ağlarında muhasebe sistemi olarak kullanılıyordu. Ticaretin düzenlenmesinde önemli yer tutan mühürlerin, yazının gelişiminde de etkili olduğu düşünülüyor.

Araştırmanın ortak yazarlarından Kathryn Kelley ve Mattia Cartolano, yazının doğuşunu anlamak adına mühürleme teknolojisi ile yazı arasındaki ilişkiyi incelemeye çalıştıklarını söyledi. Kelley, “Bu mühürlerdeki sembollerin, yazının ilk işaretlerine benzer şekilde kullanıldığını gördük” diye konuştu.

Profesör Silvia Ferrara, mühürlerin yazının tek kaynağı olarak kabul edilemeyeceğini ancak yazının kökenine dair büyük bir katkı sunduklarını kaydetti.

18 Yaş Sınırı Geldi, Yine de En Çok O İzlendi! Magazin Peyk'in Solisti İrfan Alış Hayatını Kaybetti Kültür - Sanat Ünlü İngiliz Grubu Blue İstanbul'a Geliyor: İşte Konser Detayları Kültür - Sanat Ünlü Müzisyen Hayatını Kaybetti Kültür - Sanat