Çocuklarımızın yeni şeyler keşfetmeye ne kadar meraklı olduğunu hepimiz biliriz. Bu durum bize covid-19 salgınında ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmaktadır. Neden mi?
Çocuklar bir şeylere dokunduklarında sıklıkla ellerini ağız ve burunlarına götürürler.
Covid-19 da bulaşmanın en önemli kaynağı ellerle ağız ve buruna dokunmak olduğu için çocukların dokunduğu alanların temiz olması son derece önemlidir.
Her şeyden önce virüsün dokunulan yüzeylerde ne kadar süreyle canlı kaldığının bilinmesi gerekir.
Bu nedenle bu konuyu bir kez daha hatırlatmakta yarar var..
Virüs hangi yüzeylerde ne kadar süre kalıyor?
Koronavirüs, tezgahlar ve kapı kolları gibi yüzeylerde saatlerce günlerce yaşayabilir. Ne kadar uzun süre hayatta kalacağı, yüzeyin yapıldığı malzemeye bağlıdır.
Koronavirüslerin (COVID-19'a neden olanı içeren virüs ailesinin) muhtemelen günlük olarak dokunduğunuz bazı yüzeylerde ne kadar süre yaşayabileceğine dair bir kılavuzu sizlere sunmak isterim. Bu örneklerde henüz bilinmeyenlerinde olduğunu belirtmeliyim.
Örneğin, sıcağa, soğuğa veya güneş ışığına maruz kalmanın yüzeylerde ne kadar süre yaşayacağını etkileyip etkilemediği bilinmiyor.
Metal:
Örnek: kapı kolları, mücevherler, gümüş eşyalar (5 gün)
Ahşap:
Örnekler: mobilya, zemin kaplaması (4 gün)
Plastik
Örnek: Süt kapları ve deterjan şişeleri gibi ambalajlar, metro ve otobüs koltukları, sırt çantaları, asansör düğmeleri (2 ila 3 gün)
Paslanmaz çelik
Örnek: buzdolapları, tencere ve tavalar, lavabolar, bazı su şişeleri (2 ila 3 gün)
Karton:
Örnek: kargo kutuları (24 saat )
Bakır:
Örnek: bozuk paralar, tencere (4 saat)
Alüminyum:
Örnek: soda kutuları, alüminyum folyo, su şişeleri (2 ila 8 saat)
Cam:
Örnek: bardak, ölçü kapları, aynalar, pencereler (5 güne kadar)
Seramik:
Örnek: tabak, çanak çömlek, kupalar (5 gün)
Kağıt:
Süre uzunluğu değişir. Bazı koronavirüs türleri kağıt üzerinde yalnızca birkaç dakika yaşarken, diğerleri 5 güne kadar yaşıyor.
Gıda:
Koronavirüs gıdaya maruz kalma yoluyla yayılmıyor gibi görünüyor. Yine de yemeden önce meyve ve sebzeleri akan suyun altında yıkamak iyi bir fikirdir. Yüzeylerinde olabilecek mikropları temizlemek için onları bir fırça veya ellerinizle ovalayın. Süpermarketi ziyaret ettikten sonra ellerinizi yıkayın. .
Su:
İçme suyunda koronavirüs bulunamadı. Su kaynağına girerse, yerel su arıtma tesisleri suyu filtreler ve dezenfekte eder, bu da mikropları öldürür.
Koronavirüsler, kumaşlar ve tezgahlar gibi çeşitli başka yüzeylerde yaşayabilir. Ancak virüsün bu alanlarda enfeksiyona neden olup olmadığı belli değil.
Ne yapabilirsiniz?
Koronavirüse yakalanma veya yayılma şansınızı azaltmak için evinizdeki ve ofisinizdeki tüm yüzeyleri ve nesneleri her gün temizleyin ve dezenfekte edin.
· Tezgah üstü
· Tablolar
· Kapı kolları
· Banyo armatürleri
· Telefonlar
· Klavyeler
· Uzaktan kumandalar
· Tuvaletler
Ev tipi temizlik spreyi veya bez kullanın. Yüzeyler kirliyse önce sabun ve suyla temizleyin ve sonra dezenfekte edin.
Evinizdeki herkes sağlıklı olsa bile yüzeyleri temiz tutun. Enfekte olan kişiler semptom göstermeyebilir, ancak virüsü yine de yüzeylere yayabilirler.
Eczaneyi veya süpermarketi ziyaret ettikten veya paket yiyecek veya paket getirdikten sonra ellerinizi en az 20 saniye sabun ve ılık suyla yıkayın. Teslim edilen bir gazeteyi aldıktan sonra da aynı şeyi yapın.
Maske en önemli korunma aracıdır. Hem sizi, hem de karşınızdakileri korur. Lütfen buna dikkat etmeyi unutmayın.
Sağlıklı günler dilerim.