Covid-19 hastalığının erken belirtisi: koku ve tat alma bozukluğu

Covid-19 vakalarındaki artışın endişe ile karşılandığı ve herkesin paniğe kapıldığı bu günlerde hastalığın tanısı konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor....

Dr. Bayram Yıldız Yazar dr.bayramyildiz@gmail.com

Covid-19 vakalarındaki artışın endişe ile karşılandığı ve herkesin paniğe kapıldığı bu günlerde hastalığın tanısı konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Araştırmalarda artık son derece klasik olarak tanımlanan ateş, öksürük nefes darlığı gibi covid-19 bulguları arasına koku ve tat alma bozukluğu da eklendi.

Covid-19 hastalığı kesin olarak onaylanmış kişilerin hemen hemen tamamında koku alma yeteneğinde azalma saptanmış. Bunların ise yarıdan çoğunda koku alma duyusu tamamen kaybolmuş. Buna tıp dilinde anozmi diyoruz.

Bu nedenle kendimizde yada yakınlarımızda koku yada tat alma sorunu başlayan kişiler varsa covid-19 yönünden araştırma talep etmeliyiz.

Koku ve tat alma duyusu arasındaki bağlantı nedir?

Çoğu insan koku alma duyusunu kaybettiğini hemen fark etmez. Bunun yerine, tat alma duyusunda bozukluktan bahsederler. Bunun nedeni şudur: aslında yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin tadı çoğunlukla kokudan gelir. Besinleri çiğnediğimizde yemeğimizden aromatik moleküller salınır. Bu moleküller ağız boşluğu ile boğaz arasında farenks denilen bölge yoluyla burnumuza kadar ulaşır. Yiyeceklerin tadı aynı zamanda kokusuyla birlikte beynimizde yer eder.

Sinüzit yada nezle nedeniyle oluşan burun tıkanıklığında, yiyeceklerden gelen aromatik moleküllerin burnumuza ulaşmasını engellenir. Bu hastalıklar sırasında her şeyin tadının farklı olması da bu nedenledir.

Ne yapmalı?

Covid-19 dünyada ve ülkemizde hala bir tehdit olarak varlığını sürdürmektedir. Bu salgının ne zaman biteceği konusunda maalesef kesin bir tarih vermek olası değildir. Bu nedenle maske, el yıkama , sosyal mesafeye uyma ve kalabalık yerlerden uzak durmak gibi kişisel korunma önlemlerimizi alalım. Koku duyumuzun azalıp azalmadığına da dikkat edelim.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

Instagram: dr.bayramyildiz

Tüm yazılarını göster