Covid-19 ve vitamin kullanımı!

Koronavirüs pandemisi hepimizin dünyasını değiştirdi. Evlerimizde hapsedilmişken kendimizin ve ailemizin sağlığı için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu...

Dr. Bayram Yıldız Yazar dr.bayramyildiz@gmail.com

Koronavirüs pandemisi hepimizin dünyasını değiştirdi. Evlerimizde hapsedilmişken kendimizin ve ailemizin sağlığı için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle çoğumuz gittikçe daha fazla multivitamin ve bağışıklık artırıcı gıda takviyesi satın alıyoruz. Bunun sonucu ürün yelpazesi gittikçe genişliyor. Seçeneklerimiz çoğalıyor, reklamlar ise bu ürünleri daha da çekici hale getiriyor. Küresel besin takviyeleri pazar büyüklüğünün 2027 yılına kadar 230 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Fazla miktarda multivitamin kullanmak doğru mu?

Çok fazla kalsiyum ve demir alınması birçok insan için olumsuz etkilere yol açar. Örneğin, aşırı demir haplarının kullanılması vücudunuzda gereğinden fazla demirin biriktirdiği bir hastalık hemokromatozise, kalsiyum yüklenmesinin ise böbrek taşlarına ve kalp rahatsızlığına yol açması gibi.

Size reçete edilmeyen besinleri yüksek dozlarda tüketmek herhangi bir fayda sağlamaz. Metabolizmanızı ve iç organlarınıza bu kadar gereksiz vitamin ve mineral yüklerseniz, vücudunuz bunları atmak için çok daha fazla çalışacaktır.

Diyet takviyelerinin kalitesi nasıl kontrol ediliyor?

Reçete edilen ilaçlar ruhsat alıncaya kadar güvensiz kabul edilir ve kullanıma sunulmaz. Ancak diyet takviyeleri için böyle bir zorunluluk yoktur. Yan etkileri konusunda bir araştırma yapılmamıştır ve sağlık sertifikası düzenlenmemiştir. Yasal bir kontrol sistemi yoktur. Bu nedenle tüm sorumluluk tüketicinin yani sizlerin üzerindedir. Diyet takviyelerinde sorumluluğu üzerinden atmak için üreticiler, “doktorunuzun önerileri doğrultusunda kullanın” gibi ifadeler kullanırlar.

Doğada vitaminler kaç şekilde bulunur?

Vitaminler iki şekilde bulunur. Bazıları suda çözünür ve diğerleri yağda çözünür. Suda çözünen vitaminler vücudumuzdan hızla atılır, ancak yağda çözünen vitaminler daha sonra tüketilmek üzere karaciğerimizde ve yağlarda depolanır.

Suda çözünen vitaminler: Vitamin C ve Vitamin B
Yağda çözünen vitaminler: Vitamin A,D,E,K
Aşırı dozda vitamin kullanmanın yaygın semptomları nelerdir?
Böbrek sorunları : Fazla miktarda alınan C vitamini böbreklerinize zarar verebilir. C vitamini alımı, kalsiyum oksalat böbrek taşı riskini artırabilir .

Mide ağrıları, kabızlık ve diğer gastrointestinal semptomlar : Aşırı dozda D vitamini, magnezyum, bazı B vitaminleri ve birçok bitkisel ürün kullanılması.

Karaciğere etkileri: Yağda çözünen vitaminler, A, D,E ve K vitaminleri vücudumuz tarafından karaciğerde veya yağlı dokularda depolanabilir. Bu yağda çözünen vitaminlerin aşırı dozları karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Ruh sağlığı üzerine etkileri: Vücudunuzda biriken aşırı vitamin seviyeleri, bilişsel sorunlara neden olabilir. Özellikle öldürücü olan çok yüksek dozlarda Kalsiyum veya D vitamini olabilir.

Kalp-krizi riskinde artma: Kandaki kalsiyum seviyesi normal olduğu halde, kalsiyum takviyelerini düzenli kullananların kalp krizi geçirme riski, kullanmayanlara göre % 86 daha fazla bulunmuştur. Araştırmacılar, takviyelerin kandaki kalsiyum seviyelerinde hızlı artışlara neden olabileceğini, bu nedenle gıdalardaki kalsiyumun daha yavaş emileceğini düşünüyor.

Sonuç olarak unutmamak gerekir ki her bireyin vitamin ve mineral gereksinimi farklıdır. Bu nedenle değerlerinizi ölçtürmeden diyet takviye edici ilaçlar kullanmayın. Covid-19 dan korunmak için gereksiz yere vitamin kullanmaktan vazgeçin derim. Hem paranız, hem de sağlığınıza yazık olur.

Sağlıklı günler dilerim.

Tüm yazılarını göster