Film dünyasına kadın dedektif 'Enola Holmes'

Sir Arthur Conan Doyle tarafından oluşturulan ve 19. yüzyıl İngilteresi'nde yaşayan hayali dedektif Sherlock Holmes, geçmişten günümüze kadar birçok filme ve...

Ece Seçil Şahin Yazar ecsecsahin@gmail.com

Sir Arthur Conan Doyle tarafından oluşturulan ve 19. yüzyıl İngilteresi'nde yaşayan hayali dedektif Sherlock Holmes, geçmişten günümüze kadar birçok filme ve diziye ilham kaynağı oldu. Onun zekası ve olaylara farklı bakış açısı hem döneminde hem de günümüzde oldukça ilgi çekti. İşte Netflix de bu ilgiyi tamamen Sherlock'un üstünden dağıtmadan onun kız kardeşini izleyenlere tanıtmak istemiş: Enola Holmes...

Enola karakteri, Amerikalı yazar Nancy Springer'in "The Enola Holmes Mysteries" adlı roman serisinden filme uyarlandı. Aslında Enola karakteri, Sherlock'un ilk kız kardeşi değil. BBC'nin geniş kitleler tarafından bilinen dizisinde Eurus Holmes adlı başka bir karakter vardı. Ancak ilk olarak bir kitapta hayat bulan Enola, Sherlock ve Mycroft'un tek kız kardeşi olarak yaratılmış ve filmde de üç kardeş olarak karşımıza çıkıyorlar.

Sherlock Holmes serilerini bilmeyenler için bu filmin Sherlock'u tam anlamıyla yansıttığı söylenemez. Olayları bir bakışta en ince ayrıntısına kadar görerek kısa sürede vakaları çözen ve anti-sosyal bir kişiliği olan Sherlock, burada biraz devre dışı kalmış, üstelik donuk bir karakter yerine daha empatik. Ancak zaten filmin adından da anlaşılacağı üzere bu bir Sherlock filmi değil. Bu, Enola'nın filmi; 16 yaşında bir genç kızın, kendini ve zekâsını keşfetme öyküsü. Bu bağlamda filmi, Sherlock'un vakaların izini sürdüğü ve çözdüğü diğer yapımlar gibi izlemek hata olur.

Enola Holmes filmi, 1 hafta sonra 16 yaşına basacak olan Enola'nın annesinin evi terk etmesiyle başlıyor. Enola'nın iki ağabeyi Mycroft ve Sherlock, annelerinin ortadan kaybolmasıyla filme dahil oluyor ancak filmde çok fazla görünmüyorlar. Ara ara ortaya çıkan bu iki kardeşten Mycroft geleneksel, Sherlock ise yenilikçi olduğunu fazlasıyla belli eden karakter özellikleri gösteriyor. Sherlock yine vakaya dahil ancak Enola'nın arka planında kalıyor. Bunun sebebi, bir erkek karakterin zekâsını yıllardan beri birçok yapımda zaten görmüş olan izleyiciye, kendini keşfeden bir kadın karakterin oluşum aşamasını göstermek.

Enola, annesini ararken kendini başka olayların ve lord olmak üzere olan genç bir markinin hayatının içinde buluyor. İpuçlarını takip eden Enola, tıpkı Sherlock gibi annesin ortadan kayboluşunu ve markiyi kimin ortadan kaldırmak istediğini çözmeye çalışıyor. Annesinin onu yetiştirdiği gibi yaşıtlarından ve dönemin diğer kadınlarından farklı olarak ipuçlarını çözme, dövüş ve savunma sanatları gibi eğitimler bu konuda Enola'ya yardımcı oluyor.

Adının tersten okunuşu "alone" yani "yalnız" anlamına gelen Enola karakteri aslında hiç de yalnız değil. Film boyunca zaman zaman dördüncü duvarı yıkarak izleyiciye seslenen, sorular soran Enola, izleyiciyi de bu hikâyenin içine çekmeyi başarıyor.

Filmin sonunda ise annesinin dış dünyaya hazırladığı bağımsız ve ne istediğini bilen bir genç kız olarak kararını veriyor; abisi gibi bir dedektif olmak!

***

Okura not: Enola Holmes, karakter olarak yine bir Netflix yapımı olan "Anne with an A" dizisindeki Anne'yi çağrıştırıyor. Dönem filmi olmasının yanı sıra, işledikleri konu bakımından da benziyorlar. Biri dizi, diğeri ise film olan bu iki yapımda da toplumdaki çoğunluktan "farklı" olan küçük bir kızın, dış dünyadan dışlanması ve diğerleri gibi olmaya zorlanması ana tema olarak karşımıza çıkıyor. Ancak her iki yapımda da onlar gibi "farklı" olan yetişkin kadın karakterleri rol model alarak yönlerini bulup, özgürlükleri için mücadele ediyor ve sonunda kazanıyorlar.

Enola Holmes fragman:

Tüm yazılarını göster