Koronavirüs (coronavirus) salgını ve alınacak önlemler

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs (coronavirus) tüm dünyayı alarma geçirdi.

Dr. Bayram Yıldız Yazar dr.bayramyildiz@gmail.com

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs (coronavirus) tüm dünyayı alarma geçirdi.

Henüz özellikleri bilinmeyen ve ‘Gizemli Virüs’ olarak adlandırılan koronavirüs, zatürre benzeri bir hastalığa yol açıyor.

Türkiye’de henüz görülmediği belirtilen bu yeni hastalık, daha önce büyük çapta ölümlere yol açan SARS ve MERS gibi bir koronavirüs etkenli hastalıktır. SARS çok öldürücü ve bulaşıcı olduğu halde MERS daha az öldürücü ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır.

Çinli uzmanlar tarafından solunum yolu hastalığına yol açan yeni virüse “2019-nCoV” adı verilmiş, ancak tedavi konusunda hiçbir ilerleme olmamıştır. Bu nedenle bu hastalığın yayılmasını engellemek için alınması gereken tedbirleri ve korunma önlemlerini bir an önce almak zorundayız.

Bulaşma yolları:

Koronavirüsler hayvanlar ve insanlar arasında bulaşırlar. Ayrıntılı araştırmalarda SARS-korona virüsünün misk kedilerinden insanlara ve MERS korona virüsünün ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığını bulundu.

Belirtileri:

Enfeksiyon belirtileri arasında solunum semptomları, ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ciddi vakalarda, enfeksiyon zatürreye, ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

Enfeksiyondan korunmak için neler yapmalıyız?

· Alkol bazlı el ovma veya sabun ve su kullanarak elleri sık sık temizleyin;

· Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın ve ellerinizi iyi yıkayın;

  • Ateş ve öksürüğü olanlarla yakın temastan kaçının;

· Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk yaşıyorsanız erken tıbbi yardım alın ve önceki seyahat geçmişinizi sağlık uzmanınızla paylaşın;

· Halen yeni koronavirüs vakalarının yaşandığı bölgelerde canlı hayvanlarla ve hayvanlarla temas eden yüzeylerle doğrudan temastan kaçının;

· Çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Konuyla ilgili merak ettiğiniz soruları ve yanıtlarını yazının devamında okuyabilirsiniz.

Koronavirüs nedir?

Koronavirüsler, soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar hastalıklara neden olduğu bilinen büyük bir virüs ailesidir.

Yeni bir koronavirüs nedir?

Yeni bir koronavirüs (CoV), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir koronavirüs suşudur.

İnsanlara hayvan kaynaklı yeni bir koronavirüs bulaşabilir mi?

Ayrıntılı araştırmalarda, SARS-CoV'nin 2002 yılında Çin'de misk kedilerinden insanlara ve MERS-CoV'un tek hörgüçlü develerden Suudi Arabistan'daki insanlara aktarıldığını bulundu.

Koronavirüs bulaşmış birinin belirtileri nelerdir?

Yaygın belirtiler solunum semptomları, ateş, öksürük, nefes darlığı ve nefes alma zorluklarını içerir. Daha ciddi vakalarda, enfeksiyon zatürreye, ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

Koronavirüsler kişiden kişiye bulaşabilir mi?

Evet, bazı koronavirüsler, genellikle enfekte bir hastayla yakın temastan sonra, örneğin bir evde, iş yerinde veya sağlık merkezinde insandan insana bulaşabilir

Yeni bir koronavirüs için aşı var mı?

Bir hastalık yeni olduğunda, bir gelişme olana kadar aşı olmaz. Yeni bir aşının geliştirilmesi birkaç yıl alabilir.

Yeni bir koronavirüs tedavisi var mı?

Yeni bir koronavirüsün neden olduğu hastalık için özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, semptomların çoğu tedavi edilebilir ve bu nedenle hastanın klinik durumuna göre tedavi edilebilir. Ayrıca, enfekte kişiler için destekleyici bakım oldukça etkili olabilir.

Kendimi korumak için ne yapabilirim?

Bir dizi hastalığa maruz kalmayı ve bulaşmayı azaltmak için standart öneriler arasında temel el ve solunum hijyeninin korunması ve güvenli gıda uygulamaları ve öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu hastalıkları belirtileri gösteren herkesle yakın temastan kaçınmak yer alır

Sağlık çalışanları yeni bir koronavirüs nedeniyle risk altında mı?

Evet, sağlık çalışanları genel halktan daha sık hastalarla temas ettiğinden sağlık çalışanlarının sürekli olarak uygun enfeksiyon önleme ve kontrol önlemleri alması önerilmektedir. .

Sağlıklı günler dileğiyle…

Tüm yazılarını göster