20 saniye elimizi yıkamakla ve karşımızdakilere 1.5-2 metre uzakta durmakla korunabileceğimiz oldukça bulaşıcı olan koronavirüs kimleri öldürüyor? Genç olmak bizi koruyor mu? Bulaşıcılığı engellemek için yalnızca 65 yaşından büyük olanları evlerinde tutup, diğerlerinin dışarıda gezmelerine izin vermek doğru mu? Bu soruların yanıtlarını en doğru biçimde bize verecek olan sayılardır.
HANGİ YAŞTA ÖLÜM FAZLA?
Koronavirüs hakkındaki bilgilerimiz bugün için, Çin tarafından dünyaya sunulan istatistiksel verilerdir. Buna göre 80 yaşından büyüklerde hastalıktan ölme olasılığının %14.8, 70-79 yaş grubunda %8, 60-69 yaş grubunda %3.6, 50-59 yaş grubunda ise % 1.3’dür. 9 yaşına kadar olan çocuklarda ölüm görülmemiştir. Bununla birlikte genç diye tanımladığımız 10-49 yaş grubunda ise ölüm oranı %1’dir. Yani bu yaş grubu da ciddi olarak risk altındadır.
GENÇLER DIŞARIDA GEZMELİ Mİ?
Bu nedenle gençlere bir şey olmaz mantığıyla sosyal izolasyon kurallarına uygun olarak evinden dışarıda zaman geçirmek ayrıca bir risk faktörüdür. Kaldı ki; dışarıda zaman geçiren ve karantina kurallarına uymayanlar, eve döndüklerinde evde kurallara uyup kendisini izole eden yaşlı kesime virüs bulaştırabilir.
TOPLUM OLARAK KENDİMİZİ KARANTİNAYA ALMAZSAK NE OLUR?
İleriye dönük olarak koronavirüs salgınıyla ilgili şöyle bir varsayımda bulunsak sonuç ne olabilir diye bir hesap yapalım:
Tüm toplumun koronavirüs ile enfekte olduğunu varsayarsak bu enfeksiyondan ölecek olanların sayısı kabaca şöyle olacaktır:
0-9 yaş arası : ölen yok
10-59 yaş arası: 2 milyon 562 bin kişi ölebilir
60 yaşından büyükler: 637 bin kişi ölebilir
Toplam: 3 milyon 199 bin kişi ölebilir
Bu rakamların bize gösterdiği gerçek şudur:
Yaşımızın küçük olması bizler için koruyucu bir faktör değildir. Yapılması gereken toplumdan uzak durmak ve basit hijyen kurallarına uyarak elimizi 20 saniye yıkamaktır. Paniğe kapılmak ya da gereksiz cesaret gösterisi yapmak en büyük tehlikedir.
Not: (Çin’deki ölüm oranları ve Türkiye 2016 nüfusu esas alınmıştır)