Koronavirüs ve kalp hastaları

Koronavirüs enfeksiyonu herkesin bir biçimde eve kapanmasına ve diğer hastalıkların konuşulmasının engellenmesine yol açtı. Sanki diğer bütün hastalıklar...

Dr. Bayram Yıldız Yazar dr.bayramyildiz@gmail.com

Koronavirüs enfeksiyonu herkesin bir biçimde eve kapanmasına ve diğer hastalıkların konuşulmasının engellenmesine yol açtı. Sanki diğer bütün hastalıklar tatile çıkmış, koronavirüs sonrası sırasını bekliyor gibi bir algı oluştu. Bunun bir nedeni de, hastaneye gidersek enfeksiyon kapma korkusu. Halbuki kalp krizi, felç, şeker koması, böbrek yetmezliği, apandisit veya barsak tıkanmaları gibi öyle acil durumlar vardır ki koronavirüs tehlikesi bunların yanında bir hiç kalır. Bu nedenle ne olursa olsun hastalıklarımızı ertelemeyelim. 112 acil servisi arayı onların yönlendirilmesine göre hareket edelim.

Söz acil hastalıklarda açılmışken bu konuda birkaç bilgi paylaşmakta yarar olacağını düşünüyorum. Özellikle en acil durum olan ve ölüm riski en yüksek olan kalp krizinin belirtileri hakkında birkaç söz söylemek doğru olur sanırım.

KALP KRİZİNDE EN SIK RASLANAN BELİRTİLER

1- Göğüs ağrısı: Genellikle göğsün ön kısmında,20 dakikadan uzun süren sol kola ve sırta vuran, sıkıştırıcı, baskı yapan ve ölüm korkusuyla birlikte olur. Bazan kas ağrısı ile karışır. Aşağıdaki şekiller kalp krizinde ağrının hangi bölgelerde hissedileceğini göstermektedir.

2-Öksürük, nefes darlığı, terleme, baş dönmesi, bazen bulantı ile birlikte olur.

3-Ağrının yeri her zaman göğsün önünde olmayabilir. Bazan mide ağrısı ağrısı biçiminde başlayabilir.

4- Genellikle yorgunluk, aşırı soğuk ya da yoğun stresten sonra başlar.

KALP KRİZİ SIRASINDA NE YAPMALI?

1- Telefonla hemen 112’yi arayın ve hemen yakınlarınıza haber verin.

2- Evde yalnız iseniz sokak kapısını açık bırakmayı deneyin.

3- Kendi aracınızla yada taksiyle hastaneye gitmeyi kesinlikle denemeyin.

4- Kravat, gömlek yakası gibi giysileri gevşetin.

5- Hemen 3-4 adet Çocuk Aspirini ya da Babypirin çiğneyin. ( Coraspin değil!!)

6- Kuvvetli bir biçimde , balgam atmaya çalışır gibi öksürün.

7- Kesinlikle hareketsiz kalın. Ayaklta durmayın. Mümkünse uzanın.

8- Soğuktan kaçının. Vücudunuzu sıcak tutmaya çalışın. Çünkü kalp damarları soğuk ortamda daha da daralır.

9- Bu arada bir şey yiyip içmeyin.

10-Başka ağrı kesicileri keskinlikle almayın. Aspirin dışında hiçbir ilacı çiğnemeyin. Bitkisel bile olsa başka bir ilaç kullanmayı denemeyin.

11- İsordil 5mg. Tabletler dil altından ve kalp krizleri için kullanılır. Ancak tansiyonunuz düşükse, kanama ve kusma varsa bu ilacı kullanmayınız. Baş ağrısı yapabileceğini de lütfen unutmayın.

Bugün sizlere ülkemiz için özellikle gençler için de büyük tehlike olan kalp krizlerinden bahsetmeye çalıştım. Bu belirtilerin her hangi birisine sahipseniz koronavirüs tehlikesini düşünmeden en kısa sürede hastaneye ulaşmaya çalışın. Aksi halde yaşamımızı büyük bir riske atmış oluruz. Sizlere son bir önerim şudur; yukarıda belirttiğim gibi kalp krizlerinin acil tedavisinde en önemli ilaç çocuk aspirini’dir. Lütfen evimizde ve arabamızda mutlaka bulunduralım. Bir gün sizin için olmasa bile arkadaşınıza ya da komşunuza gerekli olabilir.

Sağlıklı günler diliyorum.

Tüm yazılarını göster