1-Geleceğe güvenle bakabilmek meslek sahibi olabilmeyi ve iş bulabilmeyi diler. KPSS sınavında iyi derece almak ister; bu derecesi ile layık olduğu makama hak ettiği şekilde ulaşabilmesi için devlet kurumlarından tarafsızlık bekler.
2-Güvenli bir işte huzurla çalışmayı diler. Yasal ve insani çalışma ister. İş yeri güvenliği denetimlerinin düzgün bir şekilde yapılmış olmasından emin olmak ister. Bir iş cinayetine kurban gideceği endişesi taşımamak için devletin bütün önlemleri almasını bekler.
3-Asgari ücretle çalışmaktan bir an önce kurtularak, bağımsız ölçümlerin tespit ettiği yoksulluk sınırı üzerinde, onurlu bir yaşam süreceği ve ailesinin de ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir ücrete kavuşmayı diler.
4-Güvenli bir yaşam alanında onurlu bir hayat sürmeyi diler. Depreme dayanıklı, şehir merkezine yakın, her türlü sosyal hakka kavuşabileceği bir konutta yaşamak ister. Devletin bunu sağlamasını ve denetlemesini bekler.
5-Sağlıklı ve sevdikleriyle birlikte uzun bir ömür yaşamayı diler. Devletten kamusal, ücretsiz, ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmetini temin etmesini bekler. Derdini 5 dakikalık bir müşteri gibi anlatmak zorunda kalmak istemez. Sağlık durumunun gerektirdiği ilgiyi ister.
6-Sağlıklı bir çevrede yaşamayı diler. Soluduğu havası, gıda ihtiyacını sağladığı, sebzesini meyvesini yetiştirdiği toprağı, ona su veren evinin yakınındaki gölü, deresi atıklarla, kimyasallarla kirletilmesinin devlet tarafından engellenmesini ve denetlenmesini ister.
7-Doğup büyüdüğü çevreden, yaşadığı mahalleden, okuduğu okuldan, komşusundan, çocukluk ve gençlik hatıralarından koparılmadan yaşamayı diler. Bir gün yaşam alanının bir resmi evrak, bir dozerin kepçesi ile tarumar edilmeyeceğinin garantisini ister.
8-Doğup büyüdüğü köyünün yaşamasını diler. Tarlası, ağaçları, hayvanları, dereleri zarar görmesin, HES'lere, termiklere, nükleere kurban edilmesin ister. Güvenle yaşadığı evi bağı, bahçesinden koparılarak, şehirlerin çeperinde güvensiz bir konuta hapsedilmeyeceğinden emin olmak ister.
9-Okul yaşına gelen çocuğunun evinin hemen yanı başında, gözünün önünde, devletin sağlayacağı güvenli, kamusal eğitimi almasını diler. Okula bıraktığı evladının şiddet görmeyeceğinden, tacize tecavüze uğramayacağından emin olmak ister.
10-Çocuklarının, onları hayata hazırlayacak iyi bir eğitim almalarını diler. Çeşitli tarikatların eğitim alanına sokulmuş ajanları tarafından çocuğunun beyninin yıkanmayacağından, madde bağımlılığı vb alışkanlıklara kurban edilmeyeceğinden emin olmak ister.
11-Çocuğunu yurt dışında bir okulda okutmayı diler. Çocuğu uzaklarda güvenle yaşasın, okusun diye gelirinden artırıp döviz biriktirir. Ailece dara düşmemek için de devletinin dengeli bir kur politikası gözetmesini ister.
12-Hiç olmazsa haftada 1 kez, ailesi, sevdikleri çocukları ile dışarı çıkıp yemek yiyip nefes almayı, hayatın yükünü hafifletmeyi diler. Bunun için bütçesinde bir refah payına sahip olmayı devletten bekler.
13-Çocuklarını sinema, tiyatro, sergi vb kültürel etkinliklere meraklı, spora yatkın bireyler olarak yetiştirmek için maddi imkanlara sahip olmayı diler. Bunun için devletin bu alanlarda tüm farklı fikir ve görüşlere eşit politikaları desteklemesini ister.
14-Sade vatandaş her yıl tatil yapmayı diler. Bu tatilin, moral ve motivasyonunu yükseltecek ve yeni çalışma yılına hazırlayacak şekilde güvenle, huzurla, olabildiğince kaliteli ve ekonomik olmasını ister. Devletten buna uygun çalışma koşulları ve ekonomik refah sağlamasını bekler.
15-Tatillerini bazen yurt dışında geçirmeyi diler. Evlatları farklı kültürleri, yaşam tarzlarını tanıtsın, kendileri dışında başka bir dünya olduğunu görsün ister. Bunun için kenara döviz biriktirmeye çalışır. Aylık geliri buna yetsin ister, döviz kuru da dengeli olsun ister.
16-Sade vatandaş yaşam tercihleri üzerinden cezalandırılmamayı ya da vergilendirilmemeyi diler. Dinlediği müziğe, yediği pastaya, içtiği içkiye devletin-diyanetin karışmamasını ve bu özgürlüğünün garanti edilmesini ister.
17-Sade vatandaş döviz ya da altın biriktirerek yatırım yapmayı, enflasyona karşı korunmayı, ekonomik koşullarını iyileştirmeyi diler. Bu, yasalarla güvence altına alınmış ekonomik bir haktır. Devletten bunu korumasını bekler.
18-Kadın olduğu için şiddete maruz kalmamayı ve devlet tarafından korunmayı ister. Sokaklarda ve gece korkmadan ve özgürce yürüyebilmeyi diler. Evlilik, çocuk yapma, boşanma gibi tercihleri, üzerinde bir baskı hissetmeden yapmayı arzu eder. Hep bir adım geride bırakılmak yerine her alanda eşitlik ister.
19-Evde kaldığı, çocuk ve yaşlı baktığı, engelli olduğu için yaşamdan koparılmamayı diler. Arada bir dışarı çıkıp nefes alabileceği zamanlara sahip olmak ister. Devletten sosyal hizmet ve bu zamanını en iyi şekilde geçirebilmek için ekonomik özgürlük, yaşam haklarında ve sosyal haklarda eşitlik bekler.
20- Cinsel yönelimi ile özgürce yaşamak ister. Cinsel yönelimi gerekçesi ile barınma hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, ulaşım ve seyahat hakkı elinden alınmasın ister. Bir nefret objesi haline getirilmemek ve şiddete maruz kalmamak için devletten gerekli koşulları sağlamasını bekler.
21-Etnik ve dinsel farklılığıyla özgürce yaşamak, tüm sosyal haklardan eşitçe yararlanmak ister. İbadetini yaparken, dilini konuşurken, gelenek ve göreneklerini yaşatırken ötekileştirilmemek ve bir nefret söylemine maruz bırakılmamak için devletten görevini yapmasını bekler.
22-"Sade vatandaş" sade ve huzurlu bir hayat için yukarıdakilerin hepsini ve sayamadığımız daha fazlasını herkes için ve yalnızca 2022 için değil tüm gelecek nesiller boyu diler.