Dünyada Hızla Yayılıyor: Kovid'in Yeni Varyantında Korkulan Olacak mı?

Abone ol

Koronavirüs etkisini yitirse de hayatımızdaki yerini korurken, Almanya'da ortaya çıkan XEC varyantı endişe yarattı. Prof. Dr. Özlü, dikkatli olunmasına yönelik bir çağrı yaparken, endişelenecek bir durumun olmadığını söyledi.

Almanya’da ortaya çıktığı belirtilen ve havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceği belirtilen koronavirüsün (Kovid-19) XEC isimli varyantı endişe yaratıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ne Dünya Sağlık Örgütü ne CDC böyle bir uyarı yapmış durumda değil. Genel itibarıyla gelen haberler de biraz spekülatif. Bu konuda şu anda endişe edecek bir durum görmüyorum” ifadelerini kullandı.

XEC varyantının ölümcül olduğu yönünde hiçbir bilginin olmadığına dikkat çeken Özlü, “Bu yeni varyantın daha bulaşıcı olduğu, daha ağır hastalığa neden olduğu, daha ölümcül olduğu yolunda hiçbir bilgi yok. Dolayısıyla süreci izlemek lazım. XEC varyantıyla ilgili endişe edecek, panik yaratacak bir durum olmadığını düşünüyorum. Bunun gibi çok sayıda varyant zaten zaman zaman ortaya çıkıyor. Pek çoğu da önemi arz etmeden kaybolup gidiyor. Bunun da onlardan biri olma olasılığı yüksek. Zaten genel itibarıyla gelen haberler de biraz spekülatif. 'Önümüzdeki dönemde salgına neden olabilir, daha bulaşıcı olabilir' gibi kanıta dayanmayan, spesifik olmayan bilgiler var. Bu açıdan şu anda endişe edecek bir durum görmüyorum” ifadelerini kullandı.

‘YAZ DÖNEMİNDE DE GÖRÜLDÜ’

Yaz aylarında da Kovid-19’un görülmeye devam ettiğine işaret eden Özlü, "Ülkemizde Covid-19 ile ilgili güncel veriler artık paylaşılmıyor. Ama bizim gözlemimiz de bu yaz döneminde geçen senelerde görmediğimiz kadar solunum yolu enfeksiyonu ve zatürre hastası takip ettik. Bu da Türkiye'de de Covid-19'un görüldüğü yönünde bir kanaat oluşturuyor. Genelde biz önceden solunum yolu enfeksiyonlarında ekimden itibaren artış görürüz. Aralık-ocak ayında pik yapar daha sonra da düşüşe geçer ve nisan-mayıs gibi biterdi. Oysa bu dönemde haziranda, mayısta, temmuzda, ağustosta çok sayıda solunum yolu enfeksiyonu ve zatürre vakası takip ettik. Dolayısıyla Kovid-19 virüsü de diğer solunum yolu virüsleri gibi hayatımızda hala devam ediyor. Dikkatli olmamız lazım" diye konuştu.

Özlü, sözlerini şöyle noktalandırdı:

"Şimdi güz dönemine giriyoruz. Güz döneminde okullar açıldı. Kış mevsimi nedeniyle diğer solunum yolu virüsleri; influenza, parainfluenza, RSV, rinovirüsler, adenovirüsler, diğer koronavirüsler, Covid dışı koronavirüsler de artmaya devam edecek. Her zamanki döngüsel süreç başladı. O açıdan Covid-19 da artık bunlardan bir tanesi olarak bu sürece dahil olmuş durumda; dikkatli olmakta fayda var.”

Kumar İntihar Riskini Arttırıyor! Sağlık 17. Kez Kan Bağışı Yapan Kaymakam Sağlık