İlaç krizinde kur endişesi: 'Eczanelerde yine ilaç bulamayacağız'

Abone ol

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, bugün yaptığı açıklamada ilaç euro kurunun güncellenmesi hakkında yaptığı açıklamada "Bu güncelleme geçici olarak rahatlama sağlayacak olsa da ilaç yokluğuna çare olmayacak. Kur yükseldiğinde yine eczane raflarında ilaç bulamayacağız" diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ilaç euro kurunun güncellenmesinin geçici olarak bir rahatlama sağlasa da ilaç sorununu tamamen çözmeyeceğini belirtti.

Bulut, “Kur yükseldiğinde yine eczane raflarında ilaç bulamayacağız. Çok önemli, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olan ilaçta var olan sorunların aşılması için güçlü-etkin bir yerli ilaç sanayiine ihtiyaç var. Yerli ilaç sanayi desteklenmeli” dedi.

“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha bir hafta önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sorduğum soruya yazılı olarak ‘ilaç sorunu yok’ diye yanıt vermişti. Hatta geçtiğimiz yıl, yine Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde ‘İlaç yoka düşüyor, ilaç euro kuru yıl içinde birden fazla güncellenmeli’ dediğimde de beni ‘ilaç şirketlerinin temsilcisi’ olmakla itham etmişti.

Kur bu yıl üçüncü kez güncellendi. Şubat 2022'de ilaç euro sabit kuru 6,29 TL'den hesaplanarak ilaç fiyatları belirlenmişti. Temmuz ayında yüzde 25 zam yapılarak euro sabit kuru 7,86’ya yükseltildi. Bu da çare olmayınca, eczanede 4 ilaçtan 2 tanesi yoka düşünce, vatandaş eczanelerden eli boş dönmeye başlayınca şubat zammı öne çekildi.

Yüzde 36.77’lik artışla ilaçta Euro sabit kuru 10,75 TL olarak belirlendi. Şu an Euro kuru 19,81 TL. İçeride baskılanan bir kur ve maliyeti sürekli aratan bir ilaç var. Çok sayıda yeni ilaç ülkemize sabit kur yüzünden gelmiyor. İlaç şirketleri Türkiye’yi karlı bir pazar olarak görmüyor. İlacın hammaddesinin, şişesinin, ambalajının tedarikini bile yurtdışından sağlıyoruz. Bu güncelleme geçici olarak rahatlama sağlayacak olsa da ilaç yokluğuna çare olmayacak. Kur yükseldiğinde yine eczane raflarında ilaç bulamayacağız.

Çok önemli, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olan ilaçta var olan sorunların aşılması için güçlü-etkin bir yerli ilaç sanayiine ihtiyaç vardır. Konunun tüm paydaşlarının katılımıyla halk sağlığının gelişimini olumlu yönde etkileyecek ulusal ilaç politikaları bir an evvel hayata geçirilmeli, üretim kolaylaştırmalı, ruhsat sorunu çözülmeli, yerli ilacın önündeki engeller bir an önce kaldırılmalıdır. Yerli ilaç üretimi için bir yol haritası belirlenip, bu programa göre ilerlemelidir. Özellikle insana yatırım yapılmalı, AR-GE çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılmalı; ilaç konusunda ulusal bir mevzuat oluşturulmalıdır.”

İlaçta kur artışı için TEİS'ten uyarı: 'Ancak pansuman olabilir' Sağlık Bakan Koca’dan ‘ilaç krizi’ açıklaması Güncel Sağlıkta şiddet raporu: Kasım ayında 23 sağlık çalışanı mağdur oldu Güncel SGK’nın ödemeyi reddettiği kanser ilacı için mahkemeden hasta lehine karar Sağlık