Maymun Çiçeği Virüsü İçin Korkutan Türkiye Uyarısı: Dünyada Hızla Yayılıyor

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), Salı günü kıta genelinde maymun çiçeği (monkeypox/Mpox) virüsünün yayılmasını halk sağlığı açısından acil durum olarak ilan etti. Bu gelişme, maymun çiçeği virüsünü gündeme getirirken dikkat çeken Türkiye uyarısı geldi.

Haberin devamı için tıklayınız

Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, "Kurumlarımızı, kolektif irademizi ve kaynaklarımızı hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçirmek amacıyla bugün bu halk sağlığı acil durumunu ilan ediyoruz," dedi. Africa CDC uzmanları, virüsün yeni varyantının şimdiye kadar görülen en tehlikeli tür olduğunu belirterek, yayılma hızından endişe duyduklarını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Peki, maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşıyor? Maymun çiçeği virüsü hakkında merak edilenler, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ateş Kara tarafından CNN TÜRK'e açıkladı.