Milyonları İlgilendiriyor! Organ Naklinde Çığır Açacak Çalışma

Abone ol

Türkiye'de ve dünyada, binlerce insan organ nakli bekliyor. Ülkemizde 80 ila 100 bin arasında hasta organ nakli beklerken bunlardan sadece 3 bin 500 kişi sağlığına kavuşuyor. Gelecekte organ naklinin hayvanlardan yapılabileceği araştırmaları sürerken Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Seyhan Avşar, bu konu üzerine uzmandan görüş aldı. İşte merak edilen tüm detaylar…

Dünyada organ nakli insanların ürkerek baktığı konulardan biri. Organ bağışınız az olmasıyla, organ nakli bekleyen hastalarda da artış meydana geliyor. Organ naklinin gelecekte nereye evrileceği büyük bir önem taşıyor. Gelecekte hayvanlardan insanlara organ nakli yapılacağını söyleyen uzmanlar yapay zekanın da organ nakillerinde önemli bir rol oynayacağına işaret ediyor.

Seyhan Avşar, konuya ilişkin uzmanla röportaj gerçekleştirdi. Uzman, röportajında çarpıcı noktalara değinerek şunları söyledi:

"Organ naklindeki en büyük sorunumuz şu anda organ sayısının yetersizliği. Türkiye'de tahminen 80 bin - 100 bin kişi bir organ nakli için bekliyor ama senede sadece 3 bin 500 nakil yapabiliyoruz. Bu aradaki fark da gittikçe büyüyor tabi.

‘HAYVANLARI ÇİFTLİKTE BÜYÜTECEĞİZ’

“Canlı bir organı alıyoruz, ona bir şekilde de hasar vermiş oluyoruz. Bunun önlemenin bir yolu, hayvanlardan alınan organları kullanabilmek. Bunları kullanabilmek için de genetik olarak modifiye etmek lazım. Bunu artık insana da uygulamanın zamanı gelmiş gibi gözüküyor. Burada organ naklindeki en son gelişmeleri tartışıyoruz ve gelecekte neler yapabileceğimizi aramızda teati ediyoruz. Toplantıya 13 ülkeden, 5 kıtadan katılımcılar katılıyor. Organ naklinin en önemli bilim adamlarını bu toplantıya getirmeyi başardık. Hayvanları çiftlikte büyüteceğiz, bunları genetik olarak modifiye edeceğiz ve onların organlarını insanlara 10-15 sene içerisinde nakledebileceğiz. Eğer bu başarılabilirse artık herkes organını alabilecek, organ nakli olabilecek."

Kovid'den Daha Bulaşıcı! Türkiye'nin Kapısını da Çalacak Sağlık Çukurova'da 104 Kadın Meme Kanseri Olduğunu Erkenden Öğrendi Sağlık