Uzmanı uyardı, bunu sakın yapmayın: Diş kaybına neden oluyor!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Batu Can Yaman, diş kaybına neden olabilecek içeceklere karşı uyardı. Yaman, "Diş sağlığı açısından çok daha büyük tehlike oluşturuyor" dedi.

Sahurdan sonra ağız içinde kalan yemek artıkları gün içerisinde çürümeye evrilirken iftarda içilen asitli gıdalar ise diş sağlığı açısından çok daha büyük tehlike oluşturuyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Batu Can Yaman, iftarda içilen asitli içecekler hakkında "Servikallerde dişin kök kısımlarında meydana gelebilecek aşınmalara yol açması açısından asitli gıdalar tüketmeyelim" dedi.

"BUNLARI YAPMAZSAK..."

Gece saatlerindeki sahur yemeğinin ardından ağız ve diş temizliğinin mutlaka yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yaman, "Yemeğin arkasından mutlaka dişlerin fırçalanması, ara yüzlerinde kalan yiyecek artıklarının oralardan uzaklaştırılması gerekiyor. Bunları yapmazsak, herhangi bir şekilde yemek yemediğimiz veya su içmediğim için ağızda tükürük akışı azaldığından dolayı tükürüğe bağlı tamponlanma mekanizmaları da çalışmayacağından çürük aktivasyonlar ile karşılaşma ihtimalimiz ortaya çıkıyor. Bunun için de en iyi ağız sağlığı sahurdan sonra mutlaka dişlerimizi fırçalayarak dişlerimiz arasında kalan yiyecek artıklarına ortadan kaldırarak sağlanır. Gün içinde bu sayede bir korunma sağlanır. Özellikle de ilk yemeğimiz olan iftarın arkasından da yiyecek artıklarının dişlerden uzaklaştırılması biz diş hekimleri tarafından tavsiye edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Batu Can Yaman

"ÇÜRÜKSÜZ DİŞ KAYIPLARINA NEDEN OLUR"

İftar sofralarında sıkça yer alan asitli içeceklerin ise çürüksüz ve hızlı diş kayıplarına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Batu Can Yaman, şu ifadeleri kullandı:

"Sahurlarda dişe yapışabilen şekerli yiyeceklerden uzak duralım. Çünkü bunları ağzımızın içinden bir şekilde fırçalayarak uzaklaştıramazsak, gün içerisinde oluşan tükürük akış hızı az almalarıyla çürük aktivasyonlar görebiliriz. Bu da durup dururken dişimizi çürütmeye yol açacaktır. İftarda ilk defa yemek yiyorsunuz. Ağız ortamına bir anda çok yüksek asitli gıdaların da girmemesini tavsiye ediyoruz. Özellikle gün içerisinde hiçbir şey yememişsiniz ilk defa yiyeceklerle beslenmeye başlıyorsunuz. İftarda özellikle direkt asitli gıdaların tüketilmesi bizim açımızdan çürüksüz diş kayıpları anlamına geliyor. Yani servikallerde dişin kök kısımlarında meydana gelebilecek aşınmalara yol açması açısından asitli gıdalar tüketmeyelim."

Günlük 3 tane tüketin hafızayı uçuruyor Sağlık Ekran maruziyeti çocuklarda dil ve konuşma bozukluklarını arttırdı Sağlık Mide ve bağırsağından 2 kilogram kıl çıktı! Sağlık 7 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri için 'ölümcül' uyarı! Sağlık 7 yılda görülen son 1 yılda görüldü! Sağlık Diş hekimi Yüksel: Diş gıcırdatmanın yüzde 90’ı strese bağlı olarak ortaya çıkıyor Sağlık Uzmanından salgın uyarısı: "Sarılmayın, tokalaşmayın" Sağlık Balon balığının ciğerini yemiş! Sağlık Koronavirüsün yeni varyantı 'JN.1' için uzmanından açıklama Sağlık Uzman psikolog Yılmaz’dan ebeveynlere ‘Mavi Bebek’ uyarısı Güncel Uzmanı uyardı, 30 yaşından sonra her kadın bu riski taşıyor Sağlık Uzmanlardan Çin ve Hindistan’ı etkileyen gizemli pnömoni virüsü ile ilgili rahatlatan açıklama Sağlık