Berat Albayrak'ın '1 Milyon İstihdam' projesini öven Erdoğan iş ilanına başvuranların sayısını açıkladı

Abone ol

Erdoğan "1 Milyon İstihdam Projesi Kamuoyu Bilgilendirme Programı"nda yaptığı açıklamada "237 şirketimiz tarafından açılan 500den fazla iş ilanına 10 binin üzerinde gencimiz başvuruda bulundu" diye konuştu. Proje ile 1 milyon yazılımcının yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi hedeflenmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan '1 Milyon İstihdam Projesi Kamuoyu Bilgilendirme Programı'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde 2020 yılında başlatılan ‘1 Milyon Yazılımcı İstihdamı Projesi’ hedeflere ulaşılamaması nedeniyle eleştirilere neden olmuştu.

"GÖRÜNEN O Kİ 1 MİLYON İSTİHDAM HEDEFİNİN ÇOK ALTINDA KALINDI"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, “Recep Tayyip Erdoğan, 20 Nisan 2020’de yaptığı açıklamada projeyi duyururken ‘3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefleyen bir program başlatıyoruz’ ifadelerini kullanmıştı” diyen Fethi Açıkel “Ancak 2022 Kasım ayı itibariyle, projenin resmi verilerine göre sadece 372.957 özgeçmiş doldurulmuş ve toplam başvuru 914.231 olmuştur. Başvuru yapanlar ve süreçleri tamamlayarak özgeçmiş oluşturan adayların ne kadarının istihdam edildiği ve işe yerleştirme oranının ne olduğu bilgileri ise kamuoyu ile paylaşılmamaktadır. Keza başvuru sayısı ile özgeçmiş doldurma arasındaki kopukluk da aslında projenin, istihdam sağlama konusundaki eksikliklerini gösteren bir veri olarak değerlendirilmelidir. Görünen durum, 1 Milyon İstihdam hedefinin çok altında kalındığıdır" sözleriyle resmi kaynaklardan elde edilen rakamları kamuoyuna aktarmıştı.

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı ise 2021’de 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiğini ve bu sayının 100 bine çıkabileceğini belirterek beyin göçüne dikkat çektiği, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını ifade etmişti.

Proje üzerine yaptığı açıklamada istihdam verilerini açıklamaktan kaçınarak yalnızca ilanlara yapılan başvurular üzerine rakam veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "237 şirketimiz tarafından açılan 500den fazla iş ilanına 10 binin üzerinde gencimiz başvuruda bulundu" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle oldu:

"1 MİLYONUN ÜZERİNDE KİŞİ EĞİTİMLERİ TAMAMLADI"

Teknolojideki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Özellikle katma değeri yüksek yazılımların geliştirilmesinde iyi yetiştirilmiş yazılımcılara ihtiyaç duyuluyor. Araştırma geliştirme merkezlerimizle tersine beyin göçü teşviklerimizle önemli bir yere geldik. Destekleyeceğimiz geleceğin mesleği sayısını 25'ten 100'e çıkardık. 5 önemli unsur kalkınmamızın temelini temsil ediyor.

2020 yılında başlattığımız 1 milyon yazılımcı istihdamı projemiz bu şekilde ortaya çıktı. 1 milyonun üzerinde kişi bu program üzerinde eğitimlerini tamamladı. Sistemdeki eğitim sayısını 2 katına çıkarma kararı aldık. Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde başlattığımız bu projeye 5 ayrı bakanlığımız destek veriyor. Bugüne kadar 20 bin gencimizin ölçme ve değerlendirme sonuçları işverenle paylaşıldı. Eğitim programlarımızı sürekli yeniliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız gençlik projelerinin gençlik merkezlerinde yayılmasını teşvik ediyor.

"500'DEN FAZLA İŞ İLANININA 10 BİNİN ÜZERİNDE GENCİMİZ BAŞVURUDA BULUNDU"

237 şirketimiz tarafından açılan 500'den fazla iş ilanına 10 binin üzerinde gencimiz başvuruda bulundu. Özel ve kamu bankaları ile yapılan çevrimiçi işe alım yarışmalarında başarılı olanlar hemen görevlerine başladı.

Ülkemizin en çok genç nüfusuna sahip şehri Şanlıurfa'da düzenlenen istihdam garantili eğitim programı da başarıyla sonuçlandı. Bir önceki Hazine ve Maliye Bakanımız döneminde başlanan 1 milyon yazılımcı istihdamı programımıza destek veren Bakanlıklarımıza, özel sektörümüze, akademisyenlerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza tüm katılımcılara tekrar teşekkür ediyorum. Dün yine burada gerçekleştirdiğimiz TÜBA ve TÜBİTAK ödül törenlerinde vurguladığım gibi teknoloji alanında yapacağımız tüm atılımların temelinde bilim vardır. Bilimin kaleleri olarak gördüğümüz üniversitelerimizin rektörlerine, bilim ve teknoloji odaklı olmayan eğitim sisteminin çağı yakalayamayacağını ve bizi hedeflerimize ulaştıramayacağını tekrar hatırlatmak istiyorum. Şurası çok önemli, 76 ünivesite ile biz Türkiye'de hükümeti devraldık. Ama şu anda 208 üniversitemiz var. Daha önce her ilimizde üniversite yoktu ama şimdi 81 vilayetimizin 81'inde üniversitemiz var.

TEKNOLOJİ DESTEK PAKETİ

Birinci müjdemiz, hazine destekli, 200 milyarlık desteğin 4 milyarlık kısmını teknoloji destek paketi olarak ayırdık. Teknoloji odaklı yazılım, yapay zeka gibi alanlarda KOBİ firmalarımızı destekleyeceğiz.

1 milyar lira kefalet limitine haiz dijital dönüşümü destekleme paketiyle KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamalarını hedefliyoruz.

Bilişim personeline yüzde yüz uzaktan çalışma desteği sağlayacağız. Demek ki isabetli işler yapıyoruz.

Kamuda görev yapan bilişim personelinin sayısında 2023'te çok ciddi oranda artırıma gideceğiz

Kamu bankalarımız vasıtasıyla bilişim alanındaki girişimlere özel 6 ay geri ödemesiz yeni bir girişimci kredisi vereceğiz.

Tüm bu müjdelerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. 1 milyon yazılımcı istihdamı programını sürdüreceğiz.

MetroPOLL anketi: Erdoğan'ın görev onayı düştü Siyaset Bilal Erdoğan'a hakaretten cezaevine giren Serdaroğlu'ndan ittifak açıklaması Siyaset Demirtaş'tan Soylu'ya tepki: Pardon 'adam' demişim Siyaset Ziraat'in durumu içler acısı: 26,5 milyar TL geri dönmedi, Demirören de borcunu ödemedi Siyaset