CHP'li Gülizar Emecan: Ülkeyi bir timsah kapitalizmine mahkum ettiniz

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada Kur Korumalı Mevduat sisteminin Hazine'ye ve yurttaşlara getirdiği yüke dikkat çekti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, bugün TBMM, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2021 yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ve 2023 yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor.

Görüşmelerde söz alan CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan, AKP'nin ekonomi politikalarına; "2023 bütçesi yok hükmünde bir faiz, borç ve seçim bütçesidir. Türkiye'ye reva görülen 660 milyar liralık bütçe açığı ve 240 milyar liralık faiz gideriyle Türkiye ekonomisi bir borç sarmalına girmiştir. Uzun süredir devam eden yeni ekonomi modelinden vazgeçilmediği takdirde de bu sarmal büyüyerek devam edecektir. Yeni ekonomi modeli nasıl oluştu? Tek adam, ‘faiz, Nass’tır’ dedi, ‘indireceğiz’ dedi ve sonra bu model ile faiz düştükçe ihracat artacak, ithalat azalacak, cari denge kontrol altına alınacak böylece kur üzerindeki baskı azalacak ve enflasyon düşecek dediniz" eleştirisini yaptı.

"KKM'YE MERKEZ BANKASI'NDAN NE KADAR ÖDENDİĞİNİ HENÜZ ÖĞRENEMEDİK"

KKM uygulamasını eleştiren Emecan, "Kasım 2021’de dolar kuru patlayınca Türk milletinin sırtına Kur Korumalı Mevduat yükünü yüklediniz. Hazine bütçeden hesap sahiplerine 91,6 milyar TL ödedi. Merkez Bankası Başkanı (Şahap Kavcıoğlu), Meclis’i bilgilendirme görevini yapamadığı ve bilgi gizlediği için Merkez Bankası’ndan ne kadar ödendiğini henüz öğrenemedik. Gelinen sonuç, Cumhuriyet tarihinin en yüksek 10 aylık dış ticaret açık rakamına ulaşmaya başardınız. Dış ticaret açığı 11 yılın ardından ilk kez 100 milyar doları açtı. Çünkü üretimimiz ithal hammaddeye bağlı ve doları uçması ithal ara malı maliyetleri de katlayarak artırıyor" dedi.

"SANAYİCİ ÜRETEMİYOR"

Emecan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan 2011'de '2023 yılına kadar orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olacağız' demişti. Avrasya'nın üretim üssü olmayı, Türkiye yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde utanç verici bir şekilde üçüncü dünya ülkelerinin de gerisinde kalmıştır. TÜİK'e göre 2003 yılında yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayisi içinde yüzde 5 olan payı 2022'de yüzde 2,9'a geriledi. Sanayici üretemiyor. Dünya gazetesinin son sanayici anketine göre son bir yılda krediye erişimde zorlanan sanayicinin oranı 5 kattan fazla arttı. Yani sanayici krediye erişemiyor, faiz düşerse neye yarayacak bilemiyoruz. Durgunluk beklentisi nedeniyle her 3 sanayiciden 2'si işçi çıkarmayı düşünüyor. En zor durumda olan sektör de tekstil sektörü. Biraz önceki ithalat ve ihracat rakamları da bunu doğruluyor" diyerek sanayicilerin ekonomik sorunlarına dikkat çekti.

"ÜLKEYİ SİZLER BİR TİMSAH KAPİTALİZMİNE MAHKÜM ETTİNİZ"

Emecan, emekçilerin milli gelirden aldığı payın düştüğünü belirterek şunları söyledi:

"Yeni ekonomi modeli yoksulluğu derinleştirmek pahasına hayata geçirilmiş ve emeği ucuzlatmıştır. İş gücünün millî gelirden aldığı paya baktığımızda, Prof. Dr. Hakan Kara'nın şu grafiğine bir bakalım, iş gücünün milli gelirden aldığı payın dört yıl içerisinde nasıl da aşağıya düştüğünü bu grafik bize çok net bir şekilde gösteriyor. Dört yılda yüzde 32,9'dan yüzde 26,3'e gerilemiş. Yani hemen hemen her alanda derin bir ekonomik buhran yaşanmakta. Yük halkın sırtına binmiş durumda. Olan çocuklara oldu. Çocuklar yatağa aç giriyorlar, okullarda aç kalıyorlar. Ülkeyi sizler bir timsah kapitalizmine mahkum ettiniz. Nedir timsah kapitalizmi? Sermaye kârına kâr eklerken ücretli kesimlerin, biraz önceki grafikte de gösterdiğim gibi, yoksullaşması ve fakirleşmesidir."

"Asgari ücretin alım gücü eridi, kriz vatandaşın faturalarında" Siyaset Meclis kürsüsünden seslendi: Bunlarla helalleşmeyeceğiz, hesap soracağız Siyaset TİP'li Kadıgil'den 6 bakanlığa 'çocuk istismarı' soruları Siyaset 9 kişinin yakılarak öldüğü Vartinis davasında 29 yılda hiçbir şey olmadı Güncel