HDP'li Beştaş, 18. maddenin ihlalini TBMM'ye taşıdı: "Demirtaş, Yüksekdağ ve Baluken hakkında net yanıt bekliyoruz"
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AİHM'in HDP'li vekiller ve HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği hak ihlali kararını Meclis gündemine taşıdı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Selahattin Demirtaş kararında olduğu gibi, eski eş genel başkan Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 13 HDP'li milletvekili hakkında da siyasi amaçlarla ve haksız tutuklandıkları yönünde karar verdi.
HDP'Lİ BEŞTAŞ'TAN AİHM TEPKİSİ
Başvuruda haklarında karar alınan siyasetçiler; Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Besime Konca, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Ayhan Bilgen, Burcu Çelik ve Leyla Birlik oldu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, halen tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ ve AİHM'in daha önce haksız tutuklandığını belirtiği HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile hastalığına rağmen halen cezaevinde tutuklu bulunan İdris Baluken'in durumunu Dışişleri Bakanı'na sordu.
Beştaş, "Geçen hafta Demirtaş kararı ile ilişkili Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yeni bir karar verdi. Ve derhal tahliye kararı verilmesini ve 18. madde ihlalinin gereğinin yerine getirilmesini istedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi'nin kararı 3 yıldır uygulanmadı. Kobani Kumpas davasında maalesef rehine durumu devam ediyor" hatırlatmasında bulundu.
HDP'li Meral Danış Beştaş, "Diğeri de sevgili İdris Baluken ve Eş Başkanımız Figen Yüksekdağ'ın da içinde olduğu 13 milletvekilimiz hakkında daha da AİHM 18. madde ihlali verdi. 18. madde ihlali uluslararası anlamda en ağır ihlallerdendir. İdris Baluken ve Figen Yüksekdağ o 13 milletvekili arasında hala cezaevinde rehin tutulan arkadaşlarımızdan. Dışişleri Bakanı olarak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin çağrısı ve AİHM'in 18. madde ihlali kararı konusunda bir çalışmanız var mı? Neden hala Demirtaş, Yüksekdağ ve Baluken cezaevinde tutuluyor? Bu konuda net bir yanıt vermenizi bekliyoruz" ifadeleriyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na çağrıda bulundu.
18. MADDENİN İHLALİ NE ANLAMA GELİYOR?
AİHS’in 18. Maddesi'nde AİHM’e taraf olan ülkelerin olağanüstü hal dönemlerindeki hak kısıtlamalarına ilişkin hükümler bulunuyor. Söz konusu maddede, "Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar, öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz" ifadesi yer alıyor.
AİHM'in verdiği 18. maddenin ihlali kararı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin OHAL şartlarını kötüye kullandığı ve AİHM içtihadına uymadığı görüşünü ortaya koyuyor.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHMS) yükümlülüğünü yerine getirmeyen bir taraf ülkeye karşı "üyelikten çıkarma, oy hakkının dondurulması" gibi ağır yaptırımlar başta olmak üzere birçok unsur yaşama geçirilebilir. Daha önce böyle bir kararın alınmamış olması nedeniyle ise, Türkiye ile ilgili süreç belirsizlik barındırıyor.