Tarihteki En Eski Kurşun O İlimizde Ortaya Çıktı: Arkeologlar Yıllardır Kazı Çalışmaları Yapıyordu
Tarih tutkunlarını heyecanlandıracak bir keşif Çanakkale’de gerçekleşti. Eceabat ilçesindeki Maydos Kilisetepe Höyüğü’nde 14 yıldır süren kazılar nihayet önemli bulgularla sonuçlandı.
Haberin devamı için tıklayınızÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Göksel Sazcı ve ekibi, kazı çalışmalarının 14. yılında 3900 yıllık bir silindir mühür ve 3400 yıllık kurşun sapan taşı buldu.
Kazı çalışmalarının bu yılki aşaması, Troya-5 dönemi olarak bilinen ve MÖ 2000'li yıllara tarihlenen Orta Tunç Çağı’nın başındaki tabakalara odaklandı.
Prof. Dr. Sazcı, bu dönemin az bilinen yönlerini aydınlatmak amacıyla yerleşmenin güneybatı ve kuzeybatı bölgelerinde iki ayrı alanda çalıştıklarını belirtti.
Sazcı, “Bu seneki kazılarda iki alanda çalışmalar yürüttük. İlk olarak, yerleşmenin güneybatı kısmında savunma sistemleriyle ilgili bir alanda çalıştık. Ayrıca, bu dönemi daha geniş bir alanda araştırmak için yerleşmenin kuzeybatısında yeni bir açma yaptık. Çalışmalarımızda, o dönemin insanlarının günlük yaşamlarında kullandıkları çanaklar, çömlekler, ağırşaklar, dokumayla ilgili aletler, metal aletler ve deliciler gibi taş aletler bulduk. Ancak buluntular arasında en ilginç olanı bir silindir mühürdü” ifadelerini kullandı.