Ozon tabakasındaki delikte şaşırtan gelişme

BM ve NASA'nın öngörülerine göre, Kuzey yarıküre ve orta enlemdeki ozon tabakası 2030 yılında iyileşecek.

Ozon tabakasındaki delikte şaşırtan gelişme

Bilim insanları, Dünya'yı, cilt kanserine neden olan ultraviyole ışınlarından koruyan ozon tabakasındaki deliğin son 30 yılın en küçük seviyesine geldiğini tahmin ediyor.

Euronews'in haberine göre, Avrupa Birliği'ne bağlı Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi'nin yaptığı son ölçümlerde ozon tabakasındaki deliğin normal genişliğinden daha küçük olduğu tespit edildi.

Birleşmiş Milletler de son "ozon tabakası" raporunda, "Dünya'yı zararlı ışıklarından koruyan stratosferde ozon tabakasının iyileşmesi 2014 yılından bu yana devam ediyor" ifadesi yer alıyordu.

BM ve NASA'nın öngörülerine göre, Kuzey yarıküre ve orta enlemdeki ozon tabakasının 2030 yılına kadar, Güney yarıküredeki ozon tabakasının 2050 yılına kadar ve kutuplardaki ozon tabakasının da 2060 yılına kadar tamamen iyileşmesi bekleniyor.

Ozon'un tükenmesi, tek hücreli bitkiden insana kadar zararlı
Ozon'un tükenmesinin bir sonucu olarak dünyaya erişen ek UV-B radyasyon, en basit tek hücreli bitkilerden böceklere, balıklara, kuşlara ve memeli hayvanlara kadar insanlar da dahil bütün canlılar üzerinde zararlı etkendir.

"Çin, ozon tabakasını incelten kimyasal kullanmayı sürdürüyor"
Ozon tabakasındaki iyileşme pek çok bilim insanı tarafından ileriye doğru atılmış bir adım olarak görülse de, özellikle Çin gibi büyük ekonomilere sahip ülkelerin düzenlemelerde esnekliğe gidilmesini istemeleri iyileşme sürecinin tamamlanmasını engelleyebilir.

"Live Science" internet sitesinde yayımlanan bir çalışmada, Çin'de, dünya genelinde yasaklanmış olmasına rağmen hala ozon tabakasını incelten tehlikeli kimyasallar kullanıldığı bildirildi.

New York Times da, Çin'deki fabrikaların ozon tabakasına zarar veren yasaklanmış maddeler yaydığını göstermişti.BM ve NASA'nın öngörülerine göre, Kuzey yarıküre ve orta enlemdeki ozon tabakası

Etiketler
NASA