Mısır'da heyecanlandıran keşif! Yeniden yapılandırıldı
Mısır’da Asvan'daki M.Ö. 7. yüzyıla ait bir lahit kapağında leopar betimlemesi bulundu.
Mısır’da MÖ 7. yüzyıla ait bir nekropolde bulunan lahit kapağında, rengarenk bir leopar betimlemesi ortaya çıktı.
Arkeologlar, leopar görüntüsünü lahit örtüsünün parçalarından dijital olarak yeniden yapılandırdı.
Arkeofili'de yer alan habere göre; Mısır’ın Asvan kentindeki antik kent kazılarında, renkli leopar yüzü ile süslenmiş bir lahit kapağının parçaları ortaya çıktı.
Şimdi ise arkeologlar, 300 mezar içeren ve MÖ 7. yüzyıla tarihlenen bir nekropolde bulunan sanat eseri parçasının dijital olarak yeniden yapılandırılmasını gösteren ilk görüntüyü yayınladılar.
Resimde, büyük kedinin geniş gözlü yüzünün çoğu görülebiliyor. ÜZerinde çizim olan kapak, lahit üzerine kapatıldığında, leoparın başı içerideki mumyanın başı ile hizalanmış hale geliyor.
Antik Mısır toplumunda leoparlar kararlılık ve gücü temsil ediyordu. Dolayısıyla bu hayvanın lahitteki çizimi, muhtemelen ölen kişinin ölüler diyarına yolculuk yaparken ruhunu güçlendirmeyi amaçlıyordu.
Leopar lahitini barındıran nekropol, yaklaşık 1000 yıl boyunca, MS 4. yüzyıla kadar kullanılmıştı ve buradaki kazılar, uluslararası araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi.
Leopar resmi 1000 yıldan fazla süre boyunca kullanılan bir nekropolde bulundu. C: Milano Üniversitesi
Diğer mezarlarda toplam 35 mumya ve mumyalama işlemleri için kullanılan keten, ölü maskeleri gibi çeşitli malzemeler bulundu. Ayrıca diğer dünyaya yolculuk sırasında kullanılması için bir dizi yiyecek adakları keşfedildi.
Kazıları yürüten Patrizia Piacentini, “Keşfi Ocak 2019’un sonunda yaptık, ancak parçanın ‘sanal’ restorasyonunu henüz bitirdik.” diyor.
Yakındaki bir mezar ise başka bir olağanüstü buluntuya sahipti: çam fıstığı olduğu ortaya çıkan bitki materyalini barındıran bir kase. Bu fıstıklar bölgeye özgü olmasa da, MS 1. yüzyılda derlenen “Apicius” adlı bir Antik Roma kitabına göre, İskenderiye’deki şefler tarafından kullanıldığı biliniyordu.
Piacentini, “Asvan’daki mezara gömülen insanların bu nadir tohumu sevdiğini hayal ediyoruz. Öyle ki, akrabaları ölenin yanına içi fıstık dolu bir kase yerleştirdiler, böylece diğer dünyaya yolculuk yaparken yiyebileceklerdi.” diyor.